Fejlődés hónapról-hónapra - 15 hónapos baba

2016. máj. 11.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 15 hónapos baba
A babád már tudja, hogy a tárgyak és emberek akkor is vannak, léteznek, ha ő nem is látja őket, tudja, ha anya kimegy a szobából, nem tűnik el örökre, így a szeparációs szorongás kezd elmúlni.

{adselite}


15 hónapos baba fejlődése

Kialakulhatnak viszont az első, külső hatásokból adódó félelmek: árnyékoktól, éjszakai zajoktól, sőt, a nap közbeni sok-sok konfliktus (ebben az időszakban sajnos sok-sok nemet hall) is kicsúcsosodhat éjszakai sírásban. Ha van rá lehetőség és igény, hagyjuk a nagymamánál, uncsitesónál, barátnőnél aludni, ez könnyíti a szeparációs szorongás elmúlását, hatalmas buli a gyereknek, kiszakadni a mindennapok rutinjából és jó lehetőség a szülőknek is pár kettesben töltött órára.

15_honapos_baba

Önállósága egyre nagyobb, ezt a törekvését ne is törjük le, minél több dolgot tehessen meg egyedül, tapasztalja meg a siker ízét és azt, hogy kudarc esetén mi a teendő. Sokszor dacos, ennek oka legtöbbször figyelemfelhívás, ha ignoráljuk a hisztit és s dühkitöréseket, többnyire abba is maradnak. Persze ez nem azt jelent, hogy hagyjuk órákig egyedül sírni és puffogni, de az azonnali kapituláció is rossz megoldás. Ennyi idő után egy szülő nagyrészt meg tudja állapítani, hogy a gyerek miért is sír: fáradt, éhes, türelmetlen, frusztrált, akaratos, szomorú… mindegyik érzelmi állapot más elbírálást és más kezelést igényel. Tetten érhető humora van: bohóckodik, produkálja magát, aztán izgatottan figyeli az eredményt, és ha sikere van, megismétli százszor is. Egyre több kifejezést ismer, 1-2 szavas mondatokat használ, magáról egyes szám harmadik személyben beszél. Tükörképét elkülöníti magától: ha pl. egy pöttyöt rakunk az arcára, már nem a tükörhöz nyúl, hanem a saját arcához. Érzékeli a távolságokat. Gyakran agresszívak, erőszakosan próbálnak érvényt szerezni az akaratuknak, ezt a legelső alkalommal érdemes megfogni és tudatosítani, hogy semmilyen körülmények között nem igazolható ez a viselkedés, hacsak nem kell magát megvédenie.

15 hónapos baba játéka

Az „én és enyémtudat” egyre erősebb, féltően őrzi a játékait és nem szívesen osztozik rajtuk. Itt néha akár agresszivitás is előfordulhat, ebben az időszakban jellemzően harapással tarkítva az erőteljes véleménynyilvánítást. Szeret „színezni”, vonalakat rajzol, babázik, autót tologat, bár ez még nem szerepjáték. Szeretik a zenét, akár már kedvencet is választ és követeli, hogy meghallgassátok, naponta százszor is. Könyveket lapozgat, már önállóan is és a saját nyelvén mesél, kommentál, mutogat. Már nem csak rombol, épít is, 3-4 kockát ügyesen egymásra tesz, utána boldogan megtapsolja magát. Félelemérzete nulla, bármikor, bármire felmászik, kipróbál, fokozottan figyeljünk rá, ha játszótérre, vagy „veszélyes” helyre visszük, de persze nem érdemes túldrámázni: valószínűleg egy nyílegyenes útszakaszon, a saját lábában hasra esve fogja összetörni magát. Motorozik, ész nélkül, kösd fel a gatyád, ha utol akarod érni és minél előbb tanítsd meg neki, hogy az úttest nem játék és soha nem mehet rá az engedélyed nélkül.

15_honapos_baba_fejlodes

Fizikai fejlődés

Öltözködésnél segít, a vetkőzésben pláne, főleg, amikor nem kell. Tárgyakat helyesen fog, az összes ujját használva. Látása, hallás tökéletes, „felnőtt” szintű. Járása egyre stabilabb, álló helyzetből nagyon sok változtatásra képes, leül, guggol, térdel, stb. Váltott lábbal lépcsőzik, esetenként hátrafelé is ügyesen megy. Egyre ügyesebben labdázik, elcsípi a lassan felé gurított labdát és visszagurítja. Napközben egyszer alszik, általában kora délután.
Magassága 75-86 cm, súlya 9-14 kg között van.

Ilyenkor kapja az MMR oltást, ami három betegség ellen véd: kanyaró, mumpsz és rubeola, és mivel az oltás ezek gyengített változatait tartalmazza, előfordulhat, hogy az eddigiekhez képest jobban megviseli a gyereket.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram