Fejlődés hónapról-hónapra - 14 hónapos baba

2016. máj. 04.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 14 hónapos baba
Egy éves kor után a gyerekek fejlődése picit lelassul, legalábbis már közel sem olyan látványosak az ugrások, mint eddig.

{adselite}


A 14 hónapos baba mozgásfejlődése

Születési súlya nagyjából a háromszorosára nő, aktivitása a pedig fellegekben jár. Stabilan közlekedik a lakásban, segítség nélkül, leül, guggol, hajolgatni próbál, lépcsőzik, sokat esik, de ezt többnyire lazán kezelve azonnal fel is pattan és folytatja a dolgát. Lehetőségekhez mérten legyen sokat a szobán kívül, a szabad játéknál ebben a korban nincs fejlesztőbb. Játszótéren, udvaron fejlődik a nagymotoros készsége, a finommotoros képessége és a szocializációja egyaránt. A hinta, csúszda, kismászóka az egyensúlyérzéket, a saját testének, korlátainak és képességeinek megismerését segíti, míg az apró dolgok (bogarak, virágok, kavicsok) összeszedegetése pedig az apró, kézügyességet fejlesztő mozgásokat. Nagyon szeretik ebben a korban a tologatható, húzogatható játékokat, ha ezek esetleg hangot is adnak, azzal még tovább fokozható az élmény.

14_honapos

14 hónapos baba étrendje

Mivel a gyerekek beosztása nagyon szoros és a legritkábban van idő arra, hogy öt percig üljenek a sejhajukon, így elképzelhető, hogy az evés szépen, lassan tortúrává válik, és az anyuka fejében megfordul a gondolat, hogy odaköti az asztal lábához, míg befejezi az ebédet. Ilyenkor semmiképp ne gondoljuk, hogy valamit elrontottunk, valóban nagyon sok dolguk van, a világ felfedezése időigényes feladat, nem könnyű beiktatni közben egy ebédet, de a saját, asztalnál lefektetett szabályainkhoz ragaszkodjunk, nem jó út a gyerek után rohangálni 1-1 kanálnyi étellel, csak, hogy jusson bele valami. Legyen az evés szertartás, aminek a betartásához és folyamatához lehetőségek szerint kössük magunkat, hiszen nagyon ügyesen tudnak asztalnál ülve enni, ha nem hagyjuk őket elkalandozni. Néha bizony ijesztőnek tűnhet, hogy mennyire keveset eszik, de hidd el, nem fog éhen halni, felnőtt szemmel ijesztő mennyiségekkel is képes 24 órán át pörögni. A metszőfogak mellett már előbújnak az alsó-felső őrlő fogak is, így érdemes minél több rágható, harapható dolgot a kezébe adni. Ne hagyjuk étellel a szájában rohangálni, akár mekkora a hiszti, nagyon könnyen fulladáshoz vezethet egy rossz lépés, esés.

Szociális fejlődés

Szókincse tovább bővül, (a hiedelmekkel és általános tapasztalatokkal ellentétesen nem a „NEM” az egyetlen szó, amit ismer) egyre bátrabban fejezi ki magát (pl: NEM!! ), bár egyes kifejezéseket még sajátosan használ, jellemző a szótag vagy betűtévesztés, egy-egy hang kimaradása…. vagy egyszerűen csak egy „új” szó kreálása az eredeti helyett. Próbálj minél kevesebb karakteres tiltást használni, inkább ajánlj neki alternatívát, hogy ne hallja állandóan azt, hogy nem …. ez sem fog segíteni, de legalább te megtetted, amit lehetett. Beszéltessetek sokat, igényeit, vágyait lehetőség szerint szóban közölje, kivételesen ne „könnyítsd meg” a dolgát azzal, hogy megelégszel a mutogatással.

babafejlodes

Öltözködésben ügyesen segít, kezét-lábát húzza-dugja, ha akarja. Érzékeli a távolságokat, különbséget tud tenni a tárgyak anyaga között (puha-kemény), kezdi megismerni és kérdésre megmutogatni a testrészeit. Idegenekkel szemben bizalmatlan, ilyenkor nagy szüksége van a jelenlétedre.

14 hónapos gyermek játéka

Egyre ügyesebb és kreatívabb, már nyugodtan adható a kezébe kréta, ceruza, gyurma, nem kell műalkotásokat várni, bőven elég, ha „csak” megszereti az alkotás élményét. Mivel már az „éncsinálom”korszak kezdetén vagyunk, ne lepődjünk meg, ha mindent kivesz a kezünkből, mert „ én csinálom!”, hagyjuk kísérletezni: hadd lapozza azt a könyvet, ha akarja, hadd gurítsa-rúgja azt a labdát, hadd építse azt a tornyot egyedül: lehet, hogy még csak két elemet tud majd egymásra rakni, de ennek nagyon fog örülni és minden siker ( vagy kudarc!) inspiráló és új magasságokba löki. Már nem csak passzívan elfogadja a játékot, hanem kezdeményez is, kitalálja, hogy mit szeretne és fel is hívja rá a figyelmedet. Pakol-pakol- pakol, megállás nélkül, naponta háromszor átrendezi neked a lakást, nyitogatja a fiókokat, ha pedig a távirányítót egy nap a hűtőben találod, nem érdemes nyomozót fogadni, hogy kiderítsd, ki a tettes. Viszont eljött az idő, amikor már elkezdheted játék után visszapakoltatni vele a fiókot – akár egy újabb játék részeként, nem fog ártani, ha elkezd megismerkedni a „rend” fogalmával. Még mindig viszonylag rövid ideig játszik egy dologgal és a gyerekekkel is még a párhuzamos játék a jellemző. Az olvasás legyen interaktív, kérdezz rá a képekre, történetekre és beszéljétek meg a látottakat.

Súlya 8-12 kg, hossza 75-90 cm között mozog, alvásigénye naponta 12-14 óra, ebből egy óra, másfél óra a déli alvás.

Ebben az időszakban ne számíts nagy változásokra, de nem is árt egy kis pihenés, neked és a gyereknek sem, élvezzétek és fejlesszétek a meglévő tudást és hajrá, előre a 15. hónap felé.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram