Fejlődés hónapról-hónapra - 13 hónapos baba

2016. április 27.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 13 hónapos baba
Gratulálok, túl vagytok az első szülinapi bulin, esetleg az első tortán is, amiből ideális esetben jutott a gyerekbe is, nem csak a falra, földre, kutyára, macskára. Ha ez megvolt, akkor eljött az idő, hogy felkösd a gatyádat, mert az elkövetkező időszakban nagyon sok energiára lesz szükséged.

{adselite}


A 13 hónapos gyerek mozgásfejlődése

Gyereked ugyanis jár. És ha már jár, akkor miért is ülne le egy pillanatra is, amikor sokkal érdekesebb ezt az új tudást fejleszteni, a nap 24 órájában. Ne lepődj meg, ha kevesebb lesz a konkrét intimitás igénye: kevesebbet vágyik ölbe, kézbe, azt már megtanulta az elmúlt évben, hogy te mindig ott vagy hátvédként, megfelelő önbizalommal felvértezve picit talán kevesebb megerősítésre van szüksége, így van ideje azzal foglalkozni, hogy kóboroljon a világban. Ha szüksége lesz rád, úgyis azonnal odafut majd hozzád. Hagyd, hogy felfedezze a kinyíló környezetét, nem kell követned minden lépését, legyen önálló, hibázzon és ezekben a hibákból tanuljon, fejlődjön. Tudom, hogy nagy a kísértés okos felnőttként mindent megmutatni, ott lenni minden hasra esésnél és felemelni, de az egészséges kereteken belül hagyd, hogy minél több újdonságot egyedül fedezzen fel, találjon ki, oldjon meg.
Konzultáljatok ortopédussal cipő ügyben, nagyon fontos a megfelelő lábbeli, de amilyen gyakran csak lehet, főleg homokban, füvön, szabad területen hagyd minél többet mezítláb futkározni, ez jót tesz az egyensúlyérzéknek és a láb boltozatának egyaránt.

13_honapos_baba

Szociális és beszédfejlődés

Aktív szókincse szépen fejlődik, a passzív pedig folyamatosan szélesedik, szinte mindent megért már, amit mondasz neki. Ösztönözd a közlésre, ne beszélj helyette, ne elégedj meg azzal, hogy rámutat dolgokra, nevezze őket a nevén, használja a tudását. Szociális érzékenysége eltűnőben van: jön az „enyém” korszak, megszerzi magának amit szeretne, akkor is ha esetleg az nem az övé és belebetegszik minden alkalommal, amikor vissza kell adnia. Ez nem baj, ez nem jellem- vagy fejlődési hiba, nem önzés, hanem egy újabb lépés a fejlődésben, aminek kapcsán megtanul majd kompromisszumot kötni, kialakul az enyém-tied-övé fogalma. Ha azt gondolod, hogy az egész világ körülötte forog, nem tévedsz nagyot: ő ugyan ezt gondolja. 110%-os figyelmet igényel és ki is követeli, ha úgy érzi, nem kapja meg.

13 hónapos baba játékai

Gyerekek társaságában a párhuzamos játék a jellemző, nem egymással, hanem egymás mellett játszanak, önállóan. Egyre hosszabb időt (ezek persze egyelőre még percekben mérhető intervallumok) tud eltölteni egy tevékenységgel. Játszunk vele keresgélőset, eldugva a lakás különböző pontjain különböző tárgyakat, mindenféle magasságban, amiért akár nyújtózkodnia, akár guggolnia kell majd. Homokozzatok sokat, formákkal, lapáttal, ha elég rugalmas vagy, adj a kezébe ütögethető hangszereket, lapozgatókat, leporellókat.Használjon zsírkrétát, ujjfestéket, hogy kifejezhesse magát képekben is, és ne ijedj meg, ha ez első alkotásai telefirkált papírlapok lesznek, a lényeg, hogy megismerkedjen vele. Csúszdázzatok, labdázzatok, hintázzatok a játszótéren, legyen kismotorja, amit hajthat ész nélkül és fejlődhet vele az egyensúlyérzéke. Mondókázzatok, meséljetek nagyon sokat, már nem csak a beszédfejlődés miatt, hanem a szociális és érzelmi hatásai miatt is, a mese nagyon sok frusztrációt és félelmet old. Átéli az eseményeket, azonosul a szereplőkkel és tanulságokat szűr le. Bábozzatok, ehhez használjatok saját élményeket, történeteket, a kicsik nagyon szeretik, amikor ők válnak a történetek főszereplőjévé és a bábozás által sokkal könnyebben kifejezik magukat és megnyílnak, mintha csak elmeséltetnék velük a problémákat.

babafejlodes

Étkezés

Ha eddig hagytad önállóan enni, akkor most már egyre ügyesebben elboldogul egyedül, finommotortos képességei a rengeteg pakolásnak köszönhetően egyre fejlettebb, ha még nem próbálkozott, akkor ennek bizony eljött az ideje, használja a kanalat és a poharat, minél gyakrabban. Ne használjunk cumisüveget a kényelem kedvéért, sem a fogának sem a fejlődésének nem tesz jót.

Egyre több dologgal megpróbálkozhat abból, amit ti esztek, és ha tetszik neki, akkor készülj fel rá, hogy pár évig semmilyen ételt nem tudsz befejezni, mert kinézi a szádból. Megtanulsz síri csendben megenni egy szelet csokit a kamrában, mert már a zacskó nyitásának hangjára ott lesz és követeli a részét. Zöldégből, gyümölcsből majdnem minden ehet, sűríthetsz rántással, habarással és a fűszernövények nagy részét is bátran használhatod. A szoptatás már csak pszichikai szükséglet, teljesen normális, ha ebben az időszakban már magától „elválasztódik”, szép magyar kifejezéssel élve.
Súlya 8-12 kg, hossza 75-90 cm között van.

Alvásigénye

Naponta 12-14 óra, napközben általában már csak egy, hosszabb alvás van. Ezt lehetőség szerint próbáld a nap közepére, ebéd utánra időzíteni, hogy ne legyen probléma az esti-éjszakai alvással.

Továbbra is a bátorítás és az önállóságra való ösztönzés legyen a célotok. Hagyd kibontakozni, felfedezni, hibázni és élvezzétek együtt az egyre színesebb és számára is érthetőbb világot.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram