Fejlődés hónapról-hónapra: 12 hónapos baba fejlődése

2016. április 20.
Szerző:  Cukimamik Team
Fejlődés hónapról-hónapra: 12 hónapos baba fejlődése
Gratulálunk! Gyermeked 1 éves lett. 12 hónapja éltek együtt, tökéletes szimbiózisban, túl vagytok több ezer peluson, száz átvirrasztott éjszakán, altatáson, kismillió síráson, puszin, boldog nevetésen, tudod, mitől és hogy „működik” jól, tudod, mitől boldog és mitől kap sikító frászt….. ja nem, azt senki nem tudja.

Szociális fejlődés

Kisbabádból észre sem vetted, és hipp-hopp, kisgyerek lett. 1 éves. Nagyon sok dolga van a világban, jön, megy, intézkedik, ismerkedik a világgal és benne önmagával. Keresi a helyét, a határait, a korlátokat, hogy aztán szemrebbenés nélkül átugorja őket. Próbálkozik és tiltakozik, ha bármiben korlátozni akarod, akár erőszakkal is: odacsap, odaharap, agresszív lesz, bármilyen akadály is kerül az útjába. Érdemes már most, a legelején nyomatékosítani benne, hogy semmiféle erőszak nem megengedett, „beszéljétek meg”, hogy ez semmilyen indokkal nem elfogadható, még ha nem is érti teljesen az okokat, már ilyenkor el kezdeni az alapok lefektetését, hogy utána el tud mondani ezerszer, mire rögzül. Egyre értelmesebb, egyre több összefüggést lát át, így egyre több szabályt ért és követ, ha éppen akar. Ismeri a környezetében lévő tárgyak nevét, funkcióit, és bár aktív szókincse még meglehetősen korlátozott, a passzív tudása nagyobb, a kérdéseket, kéréseket, egyszerű mondatokat megérti. Már meg lehet bízni kisebb feladatokkal, pl. vidd ki, fogd meg, vedd fel, és ha éppen van rá ideje, ügyesen teljesíti ezeket. Dicsérjük meg az elvégzett feladatokért, inspiráljuk és jutalmazzuk, a pozitív megerősítés sokkal eredményesebb, mint bármilyen büntetés és fegyelmezés: a gyerek akar jó lenni, törekszik rá, hogy büszkék legyünk rá, ez az elismerés élteti és inspirálja. A dac, az ellenkezés soha nem gonoszság, hanem a fejlődés része, annak a tanulási folyamatnak a szelete, ami során tudatosul, hogy mit szabad és mit nem. Hagyjuk, hogy minél több dolgot önállóan csináljon, próbálkozzon, hibázzon, abból fog a legtöbbet tanulni.

12 hónapos baba

Beszédfejlődése most kezd óriási ütemben fejlődni, egyre több külső inger éri, több a közösségi élménye, figyeli és utánozza a nagytesókat, a vele egykorú gyerekekkel pedig órákat képes trécselni a saját nyelvén, amiben egyre több az érthető, értelmes ( bár néha sajátosan ejtett és csak általunk értett) kifejezés, sőt, megjelennek az első rövid, 1-2 szavas mondatok is. Mondanivalóját gesztusokkal teszi nyomatékosabbá: mosolyog, integet, toppant, toporzékol: minden helyzetre van megfelelő válasz a repertoárjában.

 Mozgásfejlődés

Az 1 éves gyerek általában a járás valamelyik szakaszának tanulásával van leginkább elfoglalva. Vagy a felállással próbálkozik, vagy a bútorokba kapaszkodva söpör körbe a lakáson, egyes gyerekek pedig már teljesen önállóan bukdácsolnak a világban, törhetetlen kitartással.  Guggol és feláll, le-fel közlekedik a lépcsőn, a kanapén, gyakorlatilag bármin, amire fel tud mászni, hajolgat, egyensúlyoz, kísérletezik. Figyeli a testét és „megtanul” mozogni, tudatosan, ennek egyik fontos része, hogy kezd kialakulni a jobb-bal kéz használat és sejthetővé válik, milyen „kezes” lesz. Mint ahogy semmi mást a fejlődése során, ezt se próbáljuk mesterségesen befolyásolni! Legyen sokat szabadban, udvaron, játszótéren, fejlődjön a nagymozgása, hintázzon, csúszdázzon, labdázzon, motorozzon, engedd be a homokozóba, hogy kiélhesse a kreativitását, hagyd szabadon, egyedül játszani, hogy kialakuljon a testtudata, mozgása rendezett legyen és minden érzékszerve tapasztalathoz jusson…. csak mindig legyél ott, hogy segíts neki, ha bajba kerül.

12 hónapos baba

Étkezés

Étrendje egyre változatosabb. 1 éves kortól fokozatosan be lehet vezetni a tehéntejet, mint fontos fehérjeforrást, emellett természetesen a fehér húsok, tejtermékek (sajt, túró, joghurt ) erősíthetik ezt a tápanyagforrást. Kaphat tojást, már majd minden zöldséget és gyümölcsöt ehet, készítsünk belőle főzelékeket, szószokat, próbáljunk változatos ízvilágot kialakítani, mérsékelt cukor és só bevitellel. Kerüljük még a mézet, az olajos magvakat, a gombát, a szóját. Nagyon figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ami alapvetően víz legyen, kerüljük a cukros és főleg a szénsavas üdítőket. Egyen sokat kanállal és igyon pohárból, még akkor is, ha ez 10 perccel több takarítást eredményez, hosszú távon azért kifizetődő egy önállóan evő gyerek. A szoptatás ilyen korra a táplálási funkcióját már elveszíti, de természetesen folytassunk nyugodtan, ha anyának és gyereknek örömöt és megnyugvást okoz.

Súly – hossz – és alvásigény

Az 1 éves gyerek még általában 2-szer alszik nap közben, az összes alvásigénye 13-14 óra/nap. Ha a járása viszonylag stabillá válik, akkor ez a fejlődési ugrás kicsit lecseng, és alvása is nyugodtabbá válik… átmenetileg. Súlya 8-12 kg, hossza 70-80 cm között van.

Nagyon – nagyon szép időszak ez, és kiemelten fontos a mi szerepünk ebben a korban: erősítsük a pozitív énképét, ne kiabáljunk vele (tudom, ez a legnehezebb), ne azt hangsúlyozzuk, mit csinált rosszul, vagy, hogy még kicsi egy-egy feladathoz, inkább buzdítsuk ismétlésre vagy kínáljunk a korának megfelelő alternatívát. Ha hiszünk benne, ő is hinni fog magában.

babaexpo


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram