Fejlődés hónapról-hónapra - 11 hónapos baba

2016. április 06.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 11 hónapos baba
Hála az elmúlt 1-2 hónap fáradhatatlan munkájának a babád egyre erősebb, izmosabb, aktívabb. Karjai, lábai a mászástól megerősödtek, úgyhogy elérkezik számára a pillanat, hogy ezt a rengeteg erőfeszítést kamatoztatva lábra kapjon és megtegye ez első bizonytalan, tétova lépéseit a nagyvilágban, neked nincs is más dolgod, minthogy mellette állj, segítsd, ha szüksége van rá és végtelen büszkeséggel a (valószínűleg könnyes) tekintetedben kövesd.

{adselite}

Kapcsolatotok, szimbiózisotok egyre erősebb, éjjel-nappal téged figyel, utánoz, tanul, szívja magába a tőled és a külvilágból érkező információkat, nagyon fontos, hogy milyen ingerek érik ilyenkor, hiszen a biztonságérzete sérül alapjaiban, ha úgy érzi, nem számíthat rád. Nyújts neki pozitív példát, hiszen utánozva tanul, minden, amit tesz, minden reakciója a te tükörképed.

A 11 hónapos baba mozgásfejlődése

Stabilan felül és lefekszik, önállóan álló helyzetbe húzza magát, majd visszaül, lemászik és visszamegy a kanapéra, térdel, zenére riszálja magát, de többnyire inkább elindul és bizonytalan totyogással hirtelen 45 kört tesz a lakásban a bútorokba kapaszkodva. Segíts neki, ülj le picit távolabb tőle, tárd ki a kezed és hívd magadhoz, ezzel ösztönözve, hogy próbálja sokszor és egyedül és dicsérd meg minden alkalommal, akár sikerül, akár nem. Öltözködésnél egyre ügyesebben segít, ha akar, kihúzza a kezét a kabátból, lábát a nadrágból, bár visszafelé még nem ennyire hatékony.

11_honapos_baba

Játékfejlődés

Szem-kéz koordinációja egyre stabilabb, magabiztosan nyúl és fog meg tárgyakat, meg tanulja őket használni, logikus döntéseket hoz (ha ezt itt megnyomom, akkor ott szirénázni kezd, amire anya bejön és elveszi) és boldog elégedettséggel nézi, ha ő tud mozgásba, működésbe hozni valamit. Most már nem feltétlenül vesz mindent a szájába, annál inkább szeret mindent szanaszét dobálni, egymásba rakni, szétszedni, pakolni, rendezkedni, nincs olyan elérhető tárgy, szekrény, amit meg ne vizsgálna tüzetesen. Olvassatok sokat, járjatok játszótérre, hintázzatok, gyakorolja a nagymozgásos feladatokat, otthon pedig a nagy építőkockákkal, egymásba rakható, szétszedhető dolgokkal tudod lekötni a figyelmét. Legyen minél kevesebb kötelezettsége és minél több játékideje, hiszen ő ezen keresztül tanulja meg a világot.

Szociális és beszédfejlődés

Egyes alapszavakat már tudatosan használ (baba, mama, papa, cica, stb.) és kitartóan gyakorol, hogy minél előbb tökélyre fejlessze ezt a tudást és eljusson az „Anya, vedd meg nekem!”, vagy az „Apa, kérek egy kis pénzt!” mondatokig. Memóriája egyre jobb, emlékszik, hova dugta a játékait vagy hol hagyta el a mesekönyvét menet közben. Akarata, egója egyre fejlettebb és erősebb, tiltakozik, ellenkezik és a saját kis nyelvén nagyon komolyan vitatkozik is, amikor olyan felháborító dolgokra kényszeríted, mint az evés, öltözés vagy pelenkázás. Nem véletlenül lesz a „nem” az első szavai egyike. Ebben a korban már a legjobb szándékunk ellenére is elég gyakran elhangzik a „nem!” a szánkból, de hiába magyarázod el neki, miért tiltasz meg valamit, mivel az ok-okozati összefüggések megértéséhez még kicsi, csak a nemet érti meg, ami sok frusztrációval jár neki is és neked is. Hiszen nagyon nehéz ám ugyan azt a dolgot elmondani ezerszer… naponta… 1 óra alatt… de ez az egyetlen módszer, az állandó ismétlés az, ami egyszer majd váratlanul meghozza a gyümölcsét és azt veszed észre, hogy – jéé, ez a gyerek szót fogad!  Fontos a szemkontaktus, ereszkedj le hozzá és kapd el a tekintetét, a két rohanás között odavetett leszidás nem lesz eredményes. Nagy feladat neki a szabályok betartása, szerencsésebb lehet a kommunikációt nem a tilos dolgokra irányítani, hanem azt megbeszélni, hogy mit szabad, mit tehet meg nyugodtan.

11_honapos

Csecsemő hozzátáplálása

A felső, középső metszőfogai már előbújtak, hát használjuk őket. Egyre kevesebb az igénye a szoptatásra és több az igazi „felnőtt” ételre, ez az a kor, amikor már simán kinézi a kezedből-szádból a rántott csirkecombot. Az ésszerűség határain belül (tej, méz, szója, mogyoró, dió, sós, fűszeres dolgok még ne) nyugodtan engedd, hogy minden dolgot megkóstoljon, amit szeretne, hogy minél változatosabb legyen az ízlése. Továbbra is hagyd egyedül próbálkozni, kanállal, pohárral egyaránt.

11 hónapos korban a hossza 70-80 cm között, súlya 8-12 kg között van.

Ne várjunk tőle olyan dolgok megértését, amihez még kicsi, be fog érni lépésről-lépésre. A legfontosabb, hogy dicsérd, jutalmazd, bátorítsd, mutass neki jó példát és mindig magyarázd el, mit miért kérsz tőle, hogy a századik ismétlés után valóban rögzüljön. Soha ne alkalmazz erőszakot, ne üsd meg, ne verd meg, ez hosszú távon teljes torzulást okoz a személyiségében és nem is hatásos, hiszen csak félni tanul meg. Mindig tudatosítsd benne, ha bármi rosszat is csinál, hogy csak a tetteit ítéled el, őt mindig-minden körülmények között a legjobban szereted a világon.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram