Nyomtatás

Fejlődés hónapról-hónapra - 10 hónapos baba

2016. március 29.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 10 hónapos baba
A 10 hónapos babánk a fejlődésének egy újabb hatalmas lépése előtt áll – és ez jelen esetben szó szerint értendő. Még nem feltétlenül jár, de már nagyon szeretne, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez sikerüljön is.

 {adselite}

Mozgásfejlődés 10 hónaposan

Kúszni, mászni, ülni, forogni minden irányban stabilan tud, popsival lefelé gond nélkül lejön bármiről, biztonsággal és magabiztosan közlekedik. Ez persze kellően felbátorítja arra, hogy a bútorokba, ágyakba, kutyába kapaszkodva minél többször fölálljon és kis, bizonytalan oldalazó lépésekkel nekiinduljon a vakvilágnak. Az sem zökkenti ki, ha esetleg fenékre esik, leporolja magát és nekivág újra. Mi semmiképp ne siettessük, ne erőltessük, hagyjuk a saját ütemében fejlődni, az a baba, aki pár hónappal később sajátítja el a járás tudományát sincs lemaradva semmiről. Célszerű elgondolkodni a cipő kérdésen, minél többet használja a talpait és a lábfejét, annál fontosabb és időszerűbb a megfelelő lábbeli kiválasztása.

10_honapos_baba

Szociális fejlődés

Enyhül a szeparációs szorongás, nyitottabbak az ismeretlen felnőttek és főként gyerekek felé és könnyen teremtenek új ismeretségeket. Ne feledd, neki te vagy a tükre, kapcsolatot is úgy fog építeni, ahogy tőled és az őt körülvevőktől látja. A 10 hónapos baba egyre szociálisabb, észreveszi és tudatosan reagál az érzelmeidre, kapcsolatotok egyre meghittebbé válik. Egyelőre nem nagyon tud lemondani a társaságodról, az egész napját a lábaid alatt-előtt-között sertepertélve tölti, és te néha úgy érzed, hogy teljesen felesleges volt megvenni a háromezer játékot, ami a gyerekszobában porosodik, kizárólag te és az illegálisan elcsaklizott „felnőtt” dolgok érdeklik. Ne izgulj, ne aggódj, ha nem tudsz mindent elvégezni a háztarásban és egyébként is az egész lakás olyan, mint egy csatatér, majd ha egyetemre megy, kitakarítasz. Amit elpakolsz, azonnal előszedi és szétdobálja, de ez most egy ilyen korszak, nyugodtan hagyhatod néha kibontakozni, kirámolni és visszapakolni a zoknis fiókot.

Még mindig beszélj hozzá nagyon sokat, hiszen a beszédfejlődése egyre intenzívebb, fontos, hogy minél több inger érje, amit utánozva sokkal hatékonyabban fejlődhet. Gügyög, gagyog, szótagol és ismételget megállás nélkül, próbál mindent elismételni, amit hall, ami egészen extrém szóösszetételeket okoz. Egy-két egyszerű szót már kimond, bár nem mindig a megfelelő helyen és időben. Hallása egyre jobb, távolabbról érkező hangokra is figyel és keresi a forrását, az egyszerű kéréseket - add ide, tedd le, fogd meg – megérti és teljesíti. Ezzel együtt, ha elmélyülten játszik valamivel, ne zavarjuk meg, hagyjuk egyedül játszani, elmélyedni a saját kis világában, csak mindig legyünk ott, ha segítségre van szüksége. Soha nem lombozzuk le megjegyzésekkel vagy kioktatással, ha valami nem sikerül neki, bátorítsuk és pozitív megerősítéssel támogassuk az önbizalmát. Legyenek nagymozgásos játékai is, tologatható dömperek, húzogatható falovacskák, a finom motorikus képességeket pedig korongokkal, egymásba rakható tárgyakkal, tépkedéssel, firkálással, nyomkodással fejlesszük.

Egyre dacosabb és akaratosabb, amit lehet, próbál egyedül megtenni, és ha van idő és lehetőség, bátorítsd is, hogy minél több dolgot próbáljon meg önállóan, legyen bátor és kezdeményező, és ha valami nem sikerül, ne adja fel, hanem próbálja meg újra. Öltözködésnél már nagyon ügyesen segítenek, dugják a kezüket, lábukat a megfelelő helyekre és veszik le egyedül a zoknit, sapkát.. ha kell, ha nem.

mozgasfejlodes

10 hónapos baba étrendje

Étkezése egyre változatosabb, az anyatej vagy tápszer mellett már naponta háromszor szilárd ételt eszik. Pékárúk, gabonafélék, savanyított tejtermékek, hús, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, főtt és nyers rágnivalók mind-mind bővítik a repertoárt, amiből válogathat a gyerek. Próbáljuk minél változatosabban etetni, hiszen most tesszük le a későbbi ízlésének az alapjait. A cukrot és a sót minimalizáljuk, persze ez nem jelent teljes édességmegvonást, nyugodtan el lehet csábulni néha egy-egy finomságra. Lehet bátrabban fűszerezni, paprika, bazsalikom, kakukkfű vagy más fűszernövény használatával. Ha korábban nem próbálkoztunk vele, célszerű a cumisüveget pohárra cserélni, ebben a korban már nagyon ügyesen elboldogulnak egyedül, ahogy ügyesen esznek kanállal is egyedül… ha éppen úgy tartja kedvük. Már nem vesz mindent automatikusan a szájába, most éppen a mindent elejtős szakaszban vagyunk, így van némi esélye, hogy 42-szer kell visszaadnunk majd neki a kanalat, de ne adjuk fel, ez is el fog múlni. Mint ahogy elmúlik a szintén erre az időszakra datálható evési „sztrájk” is, amikor vagy egyáltalán nem eszik semmit, vagy csak ugyan azt az egy dolgot hajlandó magához venni, napról-napra. Ne erőltessük, ne tömjük bele az ételt, akkor sem, amikor már hullik a hajunk a kétségbeeséstől, sajnos nincs minden gyerekre vonatkoztatható csodaszer ennek megoldására, de az erőszak biztosan nem használ.

10 hónapos kor környékén a súlya 7,5 – 11 kg, hossza 69 – 75 cm között van.

Alvás

Kb. 10-12 órát alszik naponta, ebből napközben 1-2 órát. Mivel mostanában elég sok minden történik vele, fejlődési ugrások követik egymást hónapról hónapra, alvása még mindig zaklatott lehet, éjszaka felébred és téged keres. Soha ne hagyd ilyenkor sírni, ez nem hiszti, nem dac, hanem a biztonság keresése, ha ilyenkor magára hagyod, sérülhet a beléd vetett bizalma is. Ha az kényelmes és mindketten igénylitek, nyugodtan aludjatok együtt.

Forduljunk szakemberhez ha:

- nem figyel a nevére
- nem reagál hangokra
- nem tud kúszni, mászni, ülni, mászás közben egyik oldalát húzza
- nem forog, izmai túl feszesek vagy éppen lazák
- elutasítja az ölelést, a szemkontaktust
- nem nyúl a játékaiért
- passzív, figyelme nem felkelthető

A 10 hónapos örökmozgód számára épp kinyílik a világ, egyre érdeklődőbb, nyitottabb, tölts vele sok időt, bátorítsd és nyújts neki biztonságot, hogy bátran tehesse majd meg az első lépéseit a világban.