Fejlődés hónapról-hónapra - 9 hónapos baba

2016. március 24.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 9 hónapos baba
A 9 hónapos baba ideje legnagyobb részét az elmúlt hetekben tanultak tökéletesítésével tölti.  Egyre ügyesebben mozog, mászik, előre hátra, önállóan felül és stabilan meg is tartja magát. Ha észrevesz egy érdekes dolgot, rendíthetetlen céltudatossággal veszi célba, legyen az kisautó, baba vagy mobiltelefon és addig küzd, amíg meg nem szerzi.

{adselite}


Érti a tiltást, de kalandozási vágya erősebb, minthogy egy „nem” csak úgy eltérítse a terveitől. Hagyjuk felfedezni, hagyjuk, hogy a saját szintjén elkövethesse a saját kis hibáit, amiből épülhet, hagyjuk megbotlani, hogy megtanuljon elesni és leporolva magát felállni. Ha elkezdődik a játszóteres kor, ennél csak rosszabb lesz.

Szociális fejlődés

A szeparációs szorongás még tart, érzelmi világa instabil, idegenekkel szemben bizalmatlan.  Sírása többnyire figyelemfelkeltés: „ hahó, itt vagyok, foglalkozz velem!”  Szüksége van a közelséged adta biztonságra, kommunikálj vele, beszélgessetek, mond el neki, épp mit csinálsz pelenkázás, játék, öltöztetés közben, vidám bohóckodással fogja meghálálni. Hangulatát, biztonságérzetét te és a család egymáshoz fűződő viszonya formálja, próbáljátok minimalizálni az előtte történő veszekedést, mivel nem érti, csak a feszültséget érzékeli, így komoly szorongás alakulhat ki benne. Hiszen éppen az érzelmi biztonság az, ami a 9 hónapos babádnak (is) a legfontosabb, ennél többet megfogható, fizikai dolgokkal nem adhatsz.

9_honapos_baba

Mozgás- és játékfejlődés

Ösztönözd a mozgásra, mászásra, pakold körbe izgalmas dolgokkal, építs akadálypályát párnákból, hintáztasd a lábadon, ugyan már pár percig eljátszik egyedül, de jobban szereti, ha a látómezejében maradsz. Segítséggel áll, teli talpon, kapaszkodva rövid ideig megtartja magát sőt, már guggolással vagy leüléssel is próbálkozik, ami többnyire egy jól fejlett fenékre eséssel végződik…. aztán próbálja újra, elölről. Mászni előre – hátra, 3 plüssállattal a kezében-szájában bármilyen akadályon át stabilan tud, ha elég érdekes (vagy illegális) tárgyat akar megkaparintani, a Himaláját is leküzdi. Emlékszik a játékaira és keresi, ha nem találja őket. Négykézláb és állva is hintázik, zenére mozog. Egyedül ül és el is játszik ülő helyzetben, használja a csipeszfogást a tárgyak, játékok mozgatására, kisebb dolgokkal is elboldogul, csak mindig kalkuláljuk bele, hogy MINDENT megkóstol, kislabdát, kutyafület, macskafarkat. Neki minden játék, minden új és felfedezésre vár, amit mi tehetünk, hogy elég együtt töltött időt, teret, helyet és nyugodt légkört biztosítunk a fejlődéséhez. Nem szeretem a minőségi idő kifejezést, ez csak stresszeli a (főként kezdő anyukákat) minden idő minőségi, ha közben vele foglalkozol, egy teregetésből is lehet közös programot csinálni, ebben a korban lepedőlengetéses bohóckodással, később beszélgetéssel.  

Szeret labdázni, tapsolni, bújócskázni, tiltott dolgokat megszerezni és szétnyálazni.  A játékai legyenek a keze ügyében, vagy olyan helyen, ahol szabadon eléri őket, a szabadon elérhető helyeken viszont ne legyen olyan dolog, amihez nem piszkálhat, ne kelljen állandó tiltással és fegyelmezéssel visszafognunk a kíváncsiságát. Egymásba rakható, építhető nagy kockák, pakolható tálak, kosarak, nagymozgást fejlesztő tologatható-húzogatható játékok, hintaló, zenélő, villogó, zörgő kütyük, hangszerek, mind-mind felkeltik a figyelmét.  Megtanulnak logikusan következtetni, például a kis kék elefánt azért szólal meg, mert bedobja a kockát a pocakjába, úgyhogy jöhetnek az interaktív játékok is. Na és persze a könyv. Keménylapos, masszív, bátran forgatható, színes, nagy (és elsőre még nem feltétlenül túl mozgalmas) képekkel, amiben lehet mutogatni és felfedezni: paci, cica, malac, kakas, autó, boci, béka, cipő, süni, kisvakond, és mutatják is bőszen, a saját kezükkel, mi hol van, és kezdik utánozni a hangjukat is. Játszunk vele csip-csip csókát, minden „hesshesshess” óriási vigyorgást vált ki és követelik a folytatást, amíg már a könyökünkön jön ki az a csóka. Az én lányom beleszeretett a kaputelefonba, napi 4-5 alkalommal felhívtuk vele apát, a füléhez szorította és ment a hao-hao (azaz hallo, a rutintalanabba kedvéért). Ha eddig nem volt billentyűzár a telefonunkon, akkor érdemes elkezdeni, lehetőleg számkóddal, tapasztalatból tudom mondani, a képernyő-simítós zár nem működik, tuti, hogy az általunk beállított mozdulat lesz az első, amivel hozzáér, és már lehet is hívni Dél-Amerikát.

9_honapos_csecsemo

Amennyire lehet, legyen sokat szabadban, ismerkedjen a hónapról-hónapra nagyobb, nyitottabb és érdekesebb világgal, homokozzon (igen, kislapáttal fogja magába tömni a homokot), üljön a babahintába (a hintázás továbbra is az egyik legszélesebb spektrumon fejlesztő mozgás), hemperegjen a fűben, figyelje a nagyobbak játékát a játszótéren.

Beszédfejlődés

Folytatódik a hangutánzás, a két szótagos szavak vég nélküli ismételgetése, egyre több tárgynak, dolognak tudja a nevét és próbálja is kimondani. Érti a tiltást, csak nem érdekli. Ebben a korban már kiderül, ha esetleg valamilyen beszéd- vagy hallásszervi probléma áll fent, ha minden rendben van, akkor már csak a megfelelően „hangos”, beszédes környezet kell, ami segíti a fejlődését. Figyeljünk rá, beszéljünk hozzá, de ne selypítve, gügyögve, hanem tisztán, érthetően, egyszerűen, sokszor elismételve a mondandónkat. Ne javítsuk és hívjuk fel a hibáira a figyelmet, egyszerűen csak mondjuk vissza a helyes formában.

Étrend

Folytassuk a szoptatást vagy a tápszerezést a baba igényei szerint, de emellett próbáljuk a lehető legváltozatosabb módon táplálni, megszerettetni vele a legkülönbözőbb ízeket. Egyen „rendes” ételeket, rizst, tésztát, krumplit, húslevest zöldségekkel, elvileg ekkorra már több, jól fejlett fogacskával rendelkezik (amiért szoptatáskor „hálát adhatunk” minden alkalommal), hát használjuk ki őket, rágjon minél többet. Az allergiás reakciók elkerülése érdekében tejet még nem, de savanyított tejtermékeket (túró, sajt, joghurt) már kaphat. Gyümölcsből adható a cseresznye, szilva, dinnye, narancs, körte, banán, alma, barack, a zöldségek közül mehet a padlizsán, sóska, spenót, karfiol, répa, karalábé, brokkoli, sütőtök, krumpli, a főzelékekbe mehetnek a húsfélék, csirke, pulyka, sertés, szóval van miből válogatni. A sót és a cukrot próbáljuk meg a minimális szinten tartani, ahogy érdemes a cumisüveget is pohárra cserélni.

9_honapos

Alvásigénye

Itt nagy változás nincs az előző hónapokhoz képest, éjszaka 10-12 óra, napközben kétszer 1-2 óra, de persze ez gyerekenként változik. Ha éjszaka nehezen alszik egyedül, nyugodtan aludjunk együtt, ne legyen lelkiismeret furdalásunk egy pillanatig sem, kizárólag a baba és a saját igényeinket tartsuk szem előtt.

Egészségügyi vizsgálatok

Ebben a korban nincs különösebb fejlődési lépés, csak a havi rutinvizsgálatokra van szükség. Ám itt rögtön van is egy nagyon fontos szabály: soha, semmilyen körülmények között nem lehet mumus az orvos, ne ijesztgessük és fenyegessük a doktornénivel, ha nem akarjuk elérni, hogy minden vizsgálat már az elindulás előtt rémálomba és ultrahangos szirénázásba torkoljon. A doktorbácsi jó, a doktorbácsi nem bánt, a doktorbácsi jót akar, igen, lehet, hogy a sztetoszkópja kicsit hideg lesz és igen, lehet, hogy a szuri kicsit fáj, de ez mind azért van, hogy te egészséges legyél – és a végén jár matrica is. Ne hazudjunk neki, az első pillanattól ne, mondjuk meg, ha valami fájni fog, felesleges eljátszani a bizalmát, hisz az oltás tényleg fájni fog. Próbáljuk óvatos és célirányos marketinggel elérni, hogy a gyerek bízzon az orvosában, ne rettegjen tőle, sokkal egyszerűbb lesz az élete mindenkinek.

Mivel éppen a mindent megkóstolós időszakban járunk, fokozottan ügyeljünk a száj higiéniájára. Elég magas a szájpenész esélye, nem kell naponta fertőtleníteni a környezetünket, sőt, de erre érdemes fokozott figyelmet fordítani és lehetőség szerint a kialakulás elején elkapni, mert elég erős fájdalommal és kellemetlen tünetekkel járhat.

A baba súlya ebben a korban 7,5 – 11 kg között van, hossza 68-76 cm között mozog.

Bár ebben az időszakban nincsenek látványos fejlődési ugrások, azért minden nap és minden pillanatban tartogat nekünk meglepetést, legyen időnk ezeket észrevenni és pozitív megerősítéssel ösztönözni a picit, hogy egy újabb nagyszerű hónap elé nézhessünk.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram