Fejlődés hónapról-hónapra - 8 hónapos baba

2016. március 17.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 8 hónapos baba
Egy 8 hónapos csecsemő maga a tünemény, egy kis angyalka... de ne tévesszen meg minket egy pillanatra sem az ártatlansága: bár még messze vagyunk a tudatos manipulációtól, de már pontosan tudja, hogy érje el, amit akar, és képes szabályos kis hisztirohamot kapni, ha nem sikerül.

{adselite}

Továbbra is javaslom, hogy a "nem" kifejezést amennyire lehet, tartogassuk a kritikus helyzetekre, ne lombozzuk le állandó tiltásokkal a felfedező kedvét, inkább inspiráljuk a világ megismerésére.

A 8 hónapos baba mozgásfejlődése

Hason fénysebességgel kúszik, ügyesen mászik, bőszen tolat négykézláb, lassan ülő helyzetbe tornázza magát, bár támaszték nélkül még meglehetősen ingatag, egyes babák a 8-9. hónapban pedig már ügyesen felállnak és segítséggel, kapaszkodva akár járnak is. Ezt azonban semmiképp ne erőltessük, mint ahogy tilos erőltetni bármilyen mozgásfejlődési szakaszt, szigorúan hagyjuk a gyereket a saját ütemében fejlődni, a szakemberek szerint a bébikomp és a hasonló járásfejlesztő eszközök (ezek nem azonosak a tologatható járássegítőkkel!) inkább ártanak, mint használnak. Ne hasonlítsuk egymáshoz őket, ne stresszeljük magunkat azzal, hogy a szomszéd Marika kisfia ennyi idősen már két ismeretlenes egyenleteket oldott meg, amit ma nem tud, majd megtanulja holnap.

8_honapos_baba

Játékfejlődés

Ügyesen használja az ujjait, kisebb tárgyakat is ügyesen megfog, csipeszfogást használ, felemeli, nézegeti őket, majd eldobja nagy ívben, ha új, érdekesebb dolog kerül a látómezejébe. Pakol, rámol, lakberendez, nyitogatja a szekrényajtókat, életveszélyes szituációkba hozva magát minden pillanatban. Amúgy itt érdemes egy mély levegőt venni és elengedni az állandó infarktusközeli állapotot, mert akármennyire is úgy tűnik, nem fog leesni, nem fogja beverni, nem fogja odacsukni, nem fogja becsípni. Illetve igen, az is elő fog fordulni, de ha minimalizáljuk is a nagy balesetek lehetőségét (vakdugó, élvédő, elérhető helyek, éles, hegyes, veszélyes dolgok elpakolása, stb), a kicsi sérülések mindig benne vannak a pakliban és minden negatív élményből tanulni fog, nem az minősíti a jó anya mivoltunkat, hogy a gyerek makulátlan, kék-zöld folt nélküli, sőt.

Kipakolja a konyhaszekrényt, naponta tízszer, beleül a wokba (csak be kell tolni a sütőbe), a műanyag edényekbe, a tálcákra, ha egy fakanalat is kap a kezébe azonnal átalakul egyszemélyes jazz-zenekarrá, és üt mindent, amihez hozzáfér. Ha valamit el akarsz dugni előle, csak olyan helyek jöhetnek szóba, amiket nem ér el, mert eddigre megtanul emlékezni, már nem lehet elrejteni sem a távirányítót a párna alá, sem a telefonokat a zsebekbe, figyel és megy utána, szedi elő és tömi bele a szájába, mint mindent, amit a kezébe kaparint. Imádják a labdákat, bár ez egyelőre még elég egyoldalú, inkább csak a pattogtatást és a hozzágurítást szeretik, a passzolásra még egy kicsit várni kell, bár a megfogható, puha labdákat már ügyesen visszagurítják. Ha stabilan ül, jöhet a felügyelet melletti hintalovaglás, újabb egyensúlyozó mozdulat, ami nagyon hatékonyan segíti az agyi kapcsolatok kialakulását, ha pedig sikerül elsajátítatni a lovacskás csettintgetést is, úgy fogja hajtani, mint egy megvadult rodeó bajnok. Játssz vele kukucsosat, egy idő múlva már ő fogja kezdeményezni, elbújik és fülig érő vigyorral dugja elő a fejét és tapsikol hozzá ezerrel. Még kicsit sután, de a zenélő játékokat, kutyafüléket is használja, tudatosan nyomkodva a gombokat, továbbra is nézegeti a tükörképét, simogatja, ismerkedik vele, de még mindig nem ismeri fel, hogy magát látja.

aphrodite_hotel_zalakarosBeszédfejlődés, szociális fejlődés

Beszédfejlődése továbbra is nagyon aktív, erősen figyel, utánozza a szájmozgásunkat, gurgulázik, gügyög, hangokat, szótagokat képez, és mint egy kis felhúzós baba, megrögzötten ismételgeti is a tanultakat (papapapa, mamamama, babababa). Továbbra is kommunikáljunk vele, beszéljünk hozzá sokat, mondókázzunk, meséljünk, minél több az inger, annál hatékonyabb az ő fejlődése is. Hallása egyre kifinomultabb, a suttogásra is figyel. Felismeri és reagál, ha a nevén szólítjuk, mimikával, gesztusokkal támogatja meg a mondanivalóját, csápol, integet, mindent bevet, hogy felhívja magára a figyelmet. És ha már felhívta, ott is szeretné tartani.

Szeparációs szorongás

Bizony még tart. Másfél órás logisztika megszervezni, hogy kimenj zuhanyozni 5 percre, de ha a pici szabadon kóborolhat a lakás padlóján, az utolsó két percben már úgy is a fürdőszobában fog matatni. Nem kedveli az idegeneket, elhúzódik, sír, az anyját keresi, ilyenkor ne erőltessük az interakciót, bármennyire szeretnék a rokonok, barátok megölelgetni, muszáj lesz várniuk egy kicsit, vegyük ölbe, hagyjuk békén, legyünk türelmesek, míg megnyugszik, feloldódik és maga keresi a kapcsolatot a környezetével. Ha szerencsések vagyunk és van a zsebünkben egy előrántható nagymama, keresztanyu, nagybácsi, és a gyerek nyitott ebben az irányban, akkor nyugodtan együtt hagyhatjuk őket pár órára (a bátrabbak, ha már nem szoptatnak akár éjszakára is), ezzel is segítve a szeparációs szorongás oldását és az anya nélkül töltött időszakok kezelésének rutinját.

baba_fejlodes

Alvásigénye 12-14 óra naponta és még mindig teljesen normális, ha napközben kétszer alszik. Fontos és hasznos dolog, ha tartjuk magunkat a kialakult napirendhez, de ez ne legyen görcsös ragaszkodás, nem kell lemondani egy izgalmas programot, csak azért, mert nem érnénk haza a menetrend szerinti fektetéshez, a gyerekek nagyon rugalmasan tudják kezelni a változásokat, 1-1 partizánakció még nem okoz rossz beidegződéseket.

Fogzás, táplálás

A baba metszőfogai már kibújtak, van, aki már 3-4 fogacskát is fel tud mutatni a leltárnál, úgyhogy a táplálást az eddigi ütemben folytathatjuk: a szoptatás mellé egyre több szilárd ételt beiktatva, fokozatosan új ízeket bevezetve, fogható, rágcsálható dolgokat a kezébe adva, sőt, nyugodtan meg lehet próbálkozni a felnőtt húslevessel, főzelékekkel, csak ügyeljünk a minimális fűszerezésre. Hagyjuk egyedül enni, már lassan kanállal is, meglepően gyorsan tanulják meg hatékonyan használni. Próbáljuk hanyagolni a cumisüveget és ha lehet, pohárból itatni.

Súlygyarapodása még mindig heti 50-80 gramm, a kisfiúk általában 8-9 kg, a kislányok 7-8 kg között mozognak, a testhossz 65-70 cm körül van.

Vizsgálatok 8 hónapos korban

A nyolcadik hónapban általános gyermekorvosi vizsgálat során nézik a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát, a fizikai, mozgásszervi fejlődést, az érzékszervek helyes működését, az értelmi fejlettséget, a kisfiúknál a rejtettheréjűség gyanúját.

8_honapos_baba

Aggodalomra adhat okot, ha

- még nem fordul a hasára
- nem utánoz hangokat, nem gügyög, ha nem érdeklik a hangokat adó játékok
- nem nyúl a játékai után
- nem forog, nem kúszik

Ezekben az esetekben nem árt szakemberhez fordulni, a korai felismerés a legtöbb betegségnél sokkal hatékonyabb kezelést eredményez.

Egyébként pedig élvezzük a 8 hónaposunk társaságát; figyeljük, ahogy fejlődik, napról napra okosabb, nyitottabb lesz, és készüljünk izgatottan az újabb hónapra, ami megint meglepetések és új ismeretek hadát hozza majd magával.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram