Fejlődés hónapról-hónapra - 7 hónapos baba

2016. március 09.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 7 hónapos baba
A 7 hónapos csecsemő egy Kolumbusz, igazi felfedező. Mivel mozgása rohamos ütemben fejlődik, kielégíthetetlen kíváncsisága napról-napra … na jó, ne túlozzunk, percről-percre újabb kalandokba hajtja. Mindent látni akar, mindent meg akar fogni és minél hamarabb a szájába gyűrni, legyen az a nyakláncod, egy kisautó, némi macskakaja vagy egy marék porcica a kanapé leghátsó zuga alól.

{adselite}

Értelmi - érzelmi fejlődés, szocializáció

Hozzád való kötődése nagyon látványos, a görög tragédiák teljes súlyával kezd el sírni, ha kimész wc-re és hangos nemtetszéssel szabotál minden házi és egyéb munkát, amit nem a fél méteres körzetében végzel. Idegenekkel szemben bizalmatlan lehet, ilyenkor intenzíven keresi a kontaktust veled és mászik bele a biztonságos anyai ölelésbe.

Ugyanakkor világa egyre tágul, nyitott és fogékony az új dolgokra, már nem csak befogad, hanem ad is, egyre erőteljesebben kommunikál, a hangképzés folyamata csúcsra jár, gagyog, gügyög, gőgicsél, figyeli, ahogy beszélsz hozzá, utánozni próbál, minden eszközt bevet, hogy jelezze: - itt vagyok, jelen vagyok, foglalkozz velem! Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban minél többet beszéljünk hozzá, hiszen a beszédfejlődés hallás alapján történik és ébren töltött órái minden pillanatában minket figyel. Egyre több a szótag, anyanyelvi hang, felismeri és összekapcsolja a hallott szavak jelentését, felismeri a nevét, a cica vagy az apa szavak hallatán pedig azonnal bőszen keresni kezdi a nevek gazdáját. Ne legyenek illúzióink: már ebben az időszakban felismeri a szavak és a gesztusok útján kifejezett tiltást, a „nem!”-et, csak még nagyon korlátozottak a lehetőségei a tiltakozáshoz… de nyugalom, ez két éves korára elmúlik, és mi édesbús nosztalgiával fogjuk visszasírni ezt a békés időszakot. Persze ne a tiltás legyen a fő cél, lehetőség szerint hagyjuk, hogy minél inkább kiélje a felfedezések iránti vágyát, tegyünk vakdugót a konnektorba, élvédőt a sarkokra, pakoljuk el az alsó polcokról a dédimama féltve őrzött porcelánjait és engedjük szabadon a csavargót a lakásban. És itt el is érkeztünk a következő ponthoz.

7_honapos_baba

Mozgás- és érzékszervi fejlődés

A 7 hónapos csecsemő mindkét irányba fordul, segítséggel felül és többé-kevésbé stabilan ülésben is marad, ha kézen fogva lábra állítjuk, elbírja a testsúlyát és lépegetni próbál. Nagyon szeretne haladni, kúszni, mászni próbál és bár eleinte biztosan többet halad hátra, mint előre, hiszen nagyon sok dolgot kell egyszerre koordinálnia, de elkezdődik a helyváltoztatás, elérhetővé válnak az eddig vágyott elérhetetlen tárgyak, úgyhogy kössük fel a gatyánkat. Amit a kezébe vesz, azt szilárdan tartja, nézegeti, vizsgálja, összeütögeti, egyikből a másikba teszi, két kézzel érte nyúl, eldobja, majd jó esetben érte kúszik, rosszabb esetben riasztja anyát…. és amint visszakapja, eldobja újra.

Ebben a korban már majdnem teljes a látás és színlátás, fejlődik a térérzék, távoli dolgokra is ügyesen fókuszál, ami nagyon fontos, hiszen elkerülhetetlen, hogy az intenzív mozgásfejlődés a látással szinkronban legyen.  

A súlygyarapodása nagyjából beáll 300-500 gramm közé havonta, testsúlya eddigre nagyjából születési súlya kétszeresénél tart, kb. 7-9 kg-nál, hossza körülbelül 65-72 centi, átlagosan havi 2 centimétert nőve.

Ebben az időszakban általában már zajlik a fogzás, de persze akkor sem kell megijedni, ha még bújnak ki az első fogak, ez egy nagyon erősen gyerekfüggő folyamat, teljesen normális, ha később kezdődik el. Először általában valamelyik alsó metszőfog jelenik meg, ezt követik a felső metszőfogak, de persze a sorrend itt is esetenként eltérő lehet, nincs rá általános szabály.

Alvásigény

Ha eddig jól bevált menetrend szerint mentek az alvások, elképzelhető, hogy most felborul a rend, ebben az időszakban ugyanis nagyon erős a szeparációs szorongás, a baba nem akar egyedül aludni, sír, éjszakánként felébred és az édesanyját keresi. A fogzás és a fejlődési ugrások nehézségeivel együtt ez egy nagyon nehéz időszak a babának és a mamának egyaránt, ami sok-sok türelmet igényel. Ha eddig nem olvastunk mesét, eljött az ideje, hogy esténként összebújva elővegyük a kedvenc könyveit, ezzel is erősítve a babát és oldva a szorongásait. Ha elveink és lehetőségeink engedik, nyugodtan hagyjuk akár velünk is aludni, ez mindenkinél legyen egyéni döntés, ne akarjunk semmilyen elváráshoz alkalmazkodni, csak a baba és a mi érdekeink fontosak.  A napi alvásigénye általában két alkalomra csökken, ezek is egyre rövidebbek lesznek, 1 – 1,5 óra alkalmanként, az egész napos alvásigénye 13-15 óra.  

Hozzátáplálás - étrend

Ha még szoptatsz, akkor nyugodtan folytasd tovább, még ebben az időszakban is nagyon sok fontos tápanyagot kap a babád az anyatejből, de persze emellett ugyan ilyen fontos már a hozzátáplálás is. A babád ilyenkor már megismerkedett pár ízzel, túl vagytok az almán, az őszibarackon, a burgonyán. a sárgarépán és lehet elővenni a meggyet, a körtét, a zöldségek közül a cukkinit, brokkolit, fehérrépát, zellert, karalábét, püré vagy főzelék formában és el lehet kezdeni a csirke-, pulykahús kóstoltatását is. Arra figyeljünk, hogy új ízeket mindig egymás után és egyesével vezessünk be és ha nem találunk pozitív fogadtatásra, ne erőltessük. Ha vannak fogacskái meg lehet próbálkozni a darabosabb, harapható falatokkal, kölesgolyóval, főtt krumplival, almával. Használjuk az etető széket és asztalt, hagyjuk önállóan ismerkedni az étellel, igen, akár kézzel is, nagyon tetszik majd neki, ha saját maga tömheti a falatokat a szájába (persze ez nem azt jelenti, hogy angyali nyugalommal nézzük végig, ahogy zöldre festi a konyhát a spenóttal).  

Játék

A fejlődéssel együtt a játék is megváltozik, az eddigi, viszonylag passzív dolgok helyett igencsak aktívvá válik a csemete. Amit kinéz magának, azt eléri, érdemes kis puha, játékokat adni a kezébe, amit akár a szájába is vehet, dobálhat és gyűrögethet. Nagyon szereti a hangot adó játékokat, főleg, ha már ki-be is tudja kapcsolni, óriási öröm és sikerélmény, hogy azokat a nagyon érdekes hangokat ő csalogatta elő. Folyamatosan rámol és pakol, egyik oldalról a másikra, aztán vissza. Építs neki tornyot, hogy lerombolhassa, guríts neki kislabdát, hogy visszaguríthassa, adj a kezébe babatükröt, hogy elgagyoghasson a „másik” gyerekkel (még nincs kialakult énképe), legyenek játékok a fürdőkádjában, olvassunk neki mesét, játszunk kukucskálós játékot, tologassunk kisautót és hintáztassuk, ringassuk, emeljük, minden bizonytalan mozgás, ami az egyensúlyérzéket fejleszti egyben az agyi kapcsolatokat is fejleszti, nagyon-nagyon hasznos és fontos játék! Vidd magaddal a konyhába, biztonságos környezetbe, adja a kezébe kis műanyag dobozokat, flakonokat, fakanalat, izgalmas dolgok ezek, nagyszerűen ellesz vele. Hallgassatok sok zenét, csiklandozd, mondókázzatok, interaktívan, ölbeli játékokkal összekötve, használjatok bábokat-ujjbábokat, fújj neki buborékokat, ez az a gyönyörű időszak, amikor a környezetetek minden tárgya, eleme játékká válik, ha hagyjátok, használjátok ki.

7_honapos_baba_fejlodes

Intő jelek

Bár minden baba más ütemben fejlődik, ki később, ki korábban sajátít el bizonyos készségeket, az alábbi jelekre azért érdemes figyelni, főleg, ha többet is felismerünk belőle:

- Nem figyel, ha a nevén szólítják
- Nem érdeklődik emberek iránt, elutasítja a szülei ölelését
- Nem reagál megfelelően hangokra
- Nem tud fordulni, nem tudja megtartani a súlyát állítva, segítséggel sem tud ülni
- Nem próbál kúszni - mászni
- Csak az egyik kezét használja
- Nem figyel a körülötte zajló mozgásokra, eseményekre, nem követi a tekintetével a tárgyakat, passzív
- Nem gügyög, nem ad ki hangokat

Illetve minden olyan esetben érdemes szakemberhez fordulni, amikor látványos visszaesés történik valamiben, ami eddig jól ment.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram