Baba fejlődése hónapról-hónapra - 5 hónapos baba

2015. november 24.
Szerző:  Cukimamik Team
Baba fejlődése hónapról-hónapra - 5 hónapos baba
5 hónapos babád amint meglát téged, egyből mosolyogni kezd, mint a vad alma, imádni való kis pofijára elegendő csak rápillantani, és az ember szeméből eltűnik a fáradtság. Már utánozza a mimikádat is - pl. nyelvnyújtogatás -, igazi kis tükröt tart eléd.

{adselite}

Baba fejlődése hónapról-hónapra

5 hónapos baba mozgásfejlődése:

Babád már játszi könnyedséggel fordul át, ezzel pedig kitűnően változtatja a helyét. Gyakran találhatod meg asztal, vagy szék alatt, esetleg sírva, mikor a bútor lábától nem tud tovább haladni. Ekkor kezd ténylegesen akarattal nyúlni tárgyakért, melyeket erősen fog, de még nem mindig sikerült elengednie őket. Belekezd az ütögetésbe, paskolja a térdedet, fürdésnél a vizet, az asztalt, a tányért. Vannak babák, akik ilyenkor már tudnak ülni, de ez nem elvárható.

5_honapos_baba

Beszéd: A gagyogás tovább fokozódik, szereti a kiadni képes hangokat megkettőzni, így egyre gyakrabban hallhatod a baba, mama, papa szavakat. Ezeket azonban még nem társítja személyekhez, tárgyakhoz, csupán játszik a hangjával és gyakorolja a hangképzést.

Játék: A tükör és a babád egyre jobb pajtások. Szereti nézegetni magát benne, mozdulatokat tesz, kacag közben, magára mosolyog - bár még nem tudja, hogy akit lát, az ő maga. A csikizést imádja, főleg, ha a pocakját ingerled. A mondókázást játék közben is figyeli, észrevétlenül is segít a későbbi beszéd beindulásában, nem mellesleg pedig egy-egy érdekesebb ritmusra, vagy szóra, hangos kacagással válaszolhat.

5 hónapos baba hozzátáplálása:

Ilyen korban már elkezdheted az ízek bevezetését - a csak anyatejes babáknál érdemes kivárni a 6. hónapot. Először lereszelt alma levével kezd, majd pár nap után jöhet a sűrűbb része is. Utána főtt krumpli kevés almával. Minden új ízre szánj legalább 3-5 napot, hogy megszokja, és te is lásd, ha valamelyik esetleg gondot okozna a kicsinek - székrekedés, kiütés, puffadás.

5_honapos_csecsemo

Tipp

Mivel az 5 hónaposok memóriája még nem olyan jó, mint nekünk felnőtteknek, ezért érdemes a nagyszülőkkel hetente legalább egyszer találkoznia. 5-7 napig emlékszik ugyanis csak valakire, utána idegenként fogja kezelni. Hamarosan elérkezik nála az első szeparációs szorongás ideje, amikor az ismerős, szeretett emberekre is nyűgösséggel reagálhat, ezért nagyon fontos, hogy az, akire később szeretnéd majd 1-2 órára rábízni a picit, gyakran találkozzon vele.

Jó, ha tudod

A babád eddig is a te ritmusodra, energiaszintedre reagált, de ez mostanra még látványosabban kerül előtérbe.

Az énidő nem csak neked, de közvetve a babádnak is fontos!

Ezért fontos, hogy ha úgy érzed elfáradtál, töltődnöd kell, akkor egy percig se legyen lelkiismeret furdalásod, ha apára, vagy nagyszülőre bíznád 1 órára. Menj el sétálni, vegyél egy forró fürdőt, igyál meg egy kávét valamelyik barátnőddel.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram