Fejlődés hónapról-hónapra - 23 hónapos baba

2016. július 07.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 23 hónapos baba
A 23 hónapos gyerek mozgása már majdnem kész van. Jár, fut, lépcsőzik, teper a futóbiciklivel, menet közben trükközik, próbálgatja és feszegeti a határait. Néha nagyobbat ugrik, nagyobbat lép – és nagyobbat esik, mint ahogy eltervezte, de ilyenkor felpattan, leporolja magát és fut tovább, majd’ két évesen nincs ideje az embernek arra, hogy sok időt töltsön holmi sírással, mikor ott az izgalmas, felfedezni való világ. Mozgáskoordinációja szépen fejlődik, labdázik, homokozik, formákat készít, ügyesen használja a járműveit.

{adselite}


A 23 hónapos gyerek fejlődése

Tud egyedül játszani, felnőtt közreműködése nélkül, előpakolja a dolgait és elfoglalja magát velük – csak arra figyeljünk, hogy el is pakoljon maga után, már ebben a korban elkezdhető az erre való trenírozás, ne szokja meg, hogy egy szorgos kis házi manó mindent eltüntet utána. Ugyanakkor eltűnik a párhuzamos játék, keresi más gyerekek társaságát, nyitottak egymásra és már közös játékaik vannak. Közben persze még sok a konfliktus, hiszen a kompromisszum kötésének folyamata, az osztozkodás megtanulása hosszú és nehéz feladat, legyünk vele türelmesek, de azonnal állítsuk le, ha agresszívan próbál érvényt szerezni az akaratának.

Ebben a korban már kezd biztossá válni, hogy milyen „kezes” lesz a gyerek, ez egy kis odafigyeléssel és pár egyszerű teszttel (melyik kezével mutat, integet, rajzol, vesz fel leejtett dolgokat) könnyen kideríthető.

23_honapos_gyerek

Beszédfejlődés

Szókincse napról-napra bővül, 50-100 szót stabilan használ és sokkal többet megért. Ha rákap a ízére, akkor le sem lehet állítani, beszél, csacsog, csiripel, megállás nélkül, teleszőve saját maga által kreált kifejezésekkel. Ezekre a hibákra ne hívjuk fel a figyelmét külön, csak magától értetődő természetességgel ismételjük el helyesen. Logopédussal még nem érdemes terhelni, bőven van ideje arra, hogy megtanulja a helyes hangképzést. Mondókázzatok, beszélgessetek, meséltesd, mondja el, mi történik vele, a legjobb fejlesztés az állandó gyakorlás, rövidebb verseket, mondókákat pár ismétlés után fejből visszamondanak. Néhány formát, alakot és színt megnevez, pár szóból álló mondatokat használ, van, aki már 2-3- ig elszámol.

Kedvenc elfoglaltságai most épp azok, amik kézzel fogható eredményeket hoznak: rajzolás, gyurmázás, aszfalt-kréta, toronyépítés, kirakózás.

Dackorszak

A dackorszak még tart, de már nagyon közelítünk a „miért?” korszakhoz, amikor is az állandó, kielégíthetetlen kíváncsisága időről-időre elfelejteti majd vele a hisztizést, hiszen tanulni, okosodni, megérteni a világot sokkal izgalmasabb, mint földhöz csapkodnia magát. Persze azért nem múlik el teljesen - egyes vélemények szerint a kamaszkor végéig, de ebbe inkább még ne gondolunk bele.

Próbálj meg válaszolni minden kérdésére, ne utasítsd el, akkor sem, ha nincs hozzá türelmed - tudom, hogy nehéz, és lesz egy csomó alkalom, amikor majd elszakad a cérnád, nyugi, ez mindenkivel előfordul.

fejlodes_honaprol_honapra

Szobatisztaság

Két évesen, főleg nyári időszakban érdemes megpróbálkozni a szobatisztasággal, sokkal egyszerűbb úgy, ha csak egy pelust kell lekapni a gyerekről egy komplett téli szerelés helyett. Persze soha ne erőltessük, legyen ez egy természetes folyamat, ne érezze a kényszert és az elvárást, vagy sikerül, vagy nem, erre is bőven van még ideje.
Megjelennek az első félelmek, kézzelfogható, megmagyarázható félelmek, a sötéttől, a szörnyektől az ágy alatt, ezeket ne bagatellizáljuk el, de ne is csináljunk belőle nagy drámát, mert az csak felerősíti a negatív érzéseket. Ha a sötéttől fél, akkor inkább legyen egy gyenge fényforrás éjszakára, ami megnyugtatja, a szörnyek ellen meg készítsünk „szörnyűző-sprayt” , amivel 1-2 spricceléssel kiűzhetjük az rémeket az ágy alól.

Érzelmi világa ingadozó, egyáltalán nem ritka, hogy az egyik pillanatban eltol, ellök magától, a másikban pedig bebújik az öledbe, mert ő még pici baba, ez teljesen természetes, keresi önmaga helyét a világban, próbál önálló lenni, de persze még a legkisebb bizonytalanság esetén is rohan vissza hozzád, hogy erőt merítsen belőled….. hiába, na, nehéz dolog a felnőtté válás.

 

 

kép források: s-media-cache-ak0.pinimg.com, howwemontessori.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram