Fejlődés hónapról-hónapra - 22 hónapos baba

2016. június 30.
Szerző:  Rosemaring
Fejlődés hónapról-hónapra - 22 hónapos baba
A 22 hónapos gyerek tele van tervekkel, ötletekkel, pontos elképzelései vannak arról, mit szeretne csinálni.

{adselite}


A 22 hónapos gyerek fejlődése

Már nem feltétlenül van szüksége az iránymutatásodra, hogy elfoglalja magát, egyedül előveszi a játékait és el is foglalja magát velük. Fontos az eredmény, fontos, hogy legyen eredmény, kifejezetten frusztált, ideges lesz, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elképzeli. Ne hagyjuk, hogy könnyen feladja a terveit és a kitűzéseit, támogassuk, erősítsük, ha kell, segítsünk, hogy az elvégzett – és jól végzett munka öröme fontos legyen neki. Támogassuk az önállóságra való törekvését, segítsünk feldolgozni a kudarcait, és örüljünk vele, ha sikerül véghezvinnie, amit eltervezett. Ne oldjuk meg helyette a feladatokat, de válaszoljunk és segítsünk, ha kéri. A korának és a kvalitásainak megfelelő feladatokat vállaljon, az eleve kudarcra ítélt vállalkozás, a csalódás hosszú időre el tudja venni a kedvét a további próbálkozástól. Ha azt látod, hogy olyan dologba vágja a fejszéjét, ami meghaladja a képességeit, inkább próbáld elterelni a figyelmét egy nagyobb sikerrel kecsegtető feladat irányába.

22_honapos

Önállósága az élet minden területén jelentkezik, legyen az öltözködés, evés, játék. Ha nem siettek és nem fontos, hogy fél perc alatt elkészüljetek, hagyd próbálkozni, akkor is, ha kétszer annyi időbe kerül valaminek az elvégzése.

Beszédfejlődés

Szókincse napról-napra ugrásszerűen nő, mondatokat használ, artikulál, bár bizonyos betűkkel még lehetnek gondjai. Ez még nem baj, nem szükséges fejleszteni, sem aggódni, teljesen természetes, hogy ebben a korban még benne van a pakliban pár egyedileg ejtett szó, felcserélt szótag, kimaradó hang, ezeket inkább írjuk fel és jól őrizzük meg az emlékeinkben. Képes csoportosítani fogalmakat, a gyűjtőneveket az eredeti funkciójukkal használja, pl. a cica az már nem csak a saját cicája, hanem általában az összes cica, míg a sajátját a nevén szólítja. Lassan megjelennek a ragok, bár még ezeket sem használja mindig helyesen, de már próbálkozik, főleg a tulajdonára vonatkozó dolgokkal: „ enyém játékom!”  Ismeri az alap formákat, színeket és tudja, mi az a kettő.
A játékai között egyre nagyobb teret kapnak a szerepjátékok és ugyan még óvatosan, de elkezdődik a „társas” játék is, keresi a kapcsolatot a korosztályával és már tudnak is játszani együtt.

babafejlodes

Mozgásfejlődés

Magabiztosan és ügyesen fut, hátra felé stabilan lépeget, a lépcsőt váltott lábbal használja,  akár kapaszkodás nélkül is. A mozgáskoordinációja egyre fejlettebb, a labdát ügyesen  elrúgja, több irányból irányítottan eldobja, de az elkapáshoz még idő kell. A finommotorikus képessége egyre jobb, és minél többet gyakorol, annál hatékonyabb lesz. Nagy szemű gyöngyöket ügyesen felfűz, egyre több kockából épít tornyot, már nem csak egymásra pakolja őket, hanem kész koncepcióval áll neki a feladatnak. Bár a ceruzát még nem feltétlenül fogja helyesen, de már tudja, hogy a mutatóujjával kell tartania és vezetnie, törekszik rá, hogy felismerhető formákat készítsen. Kupakokat le és visszateker, könyvet önállóan lapozgat, a gombos kilincseket elfordítja, próbálkozik a cipzár önálló összerakásával, gombolással…. ezek mind-mind a finommotorikát erősítik és fejlesztik. Megpróbálkozhatunk (nem hegyes, hanem gyerek!) ollót is adni a kezébe, ügyesen próbálkozik a vágással.

Egyedül eszik és iszik, önállóan kezet mos és megtörli, valamint a fogmosás mozdulataival is tisztában van, de persze itt még mindenképp dolgozzunk utána.

Lassan eljön az ideje egy fontos váltásnak is: elgondolkodhatunk azon, hogy a kiságyat rendes ágyra cseréljük. Ez elsülhet nagyon jól is, amikor is első pillanattól kezdve örömmel alszik az új ágyában, de az sem egy tragédia, ha először húzódzkodik tőle és inkább átbújik  hozzánk: legyünk türelmesek, de határozottak. A legjobb megoldás talán az, ha együtt választjuk ki az ominózus kiságyat, ha érzi, hogy van szerepe a döntésben és fontos a véleménye, könnyebben fogja elfogadni az új helyzetet.

Töltsetek együtt sok időt, amennyit csak tudtok, közeledik a bölcsi ideje, az életetek óriásit fog változni, élvezzétek tehát ennek az időszaknak az összes szépségét, amíg lehet.

 kép forrás: babycenter.com,timeout.com/chicago

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram