Babafejlődés

Az élet egy 2 évessel a világ legszórakoztatóbb dolga, mármint ha élvezed az őrült kanyarokkal teli hullámvasutazást. Az egyik pillanatban a világ legaranyosabb tündére, a másikban már egy dühöngő kis fúria, ehhez a változáshoz pedig adott esetben nem is kell egyéb, mint például egy sárga…
A 23 hónapos gyerek mozgása már majdnem kész van. Jár, fut, lépcsőzik, teper a futóbiciklivel, menet közben trükközik, próbálgatja és feszegeti a határait. Néha nagyobbat ugrik, nagyobbat lép – és nagyobbat esik, mint ahogy eltervezte, de ilyenkor felpattan, leporolja magát és fut tovább, majd’ két…
A 22 hónapos gyerek tele van tervekkel, ötletekkel, pontos elképzelései vannak arról, mit szeretne csinálni.
A 21 hónapos már nem baba, éppen ezerrel teper a gyerekké válás felé. És ezt nyugodtan értelmezhetjük szó szerint, hiszen lendülete és energiája elég lenne egy sugárhajtású repülőnek is.
A 20 hónapos gyerek igazi örökmozgó, anya legyen a talpán a lépést tud vele tartani.
A 19 hónapos totyogó…. totyogó? Ugyan, felejtsd el! Rohanó, szaladó, futó! És ebben benne is van minden, amit erről az időszakról tudni kell.
A másfél éves gyerek napról-napra szolgál meglepetéssel, újdonsággal, legyünk vele nagyon türelmesek, segítsük, támogassuk, hiszen épp egy új emberke van kialakulóban, akinek terelgetése nagy felelősség.
A 17 hónapos baba mozgása egyre stabilabb, ügyesen lépcsőzik, bár lefelé még kissé bizonytalan, és magabiztosan megy úgy is, ha valamit tart a kezében. Legyünk minél többet szabadban, szaladgáljon az udvaron és játszóterezzen, hintázzon, másszon, a szabad játéknál, az őrült rohangálásnál jobban semmi nem fejleszti…
A 16 hónapos gyereked épp új átalakuláson megy keresztül. Szociális igényei egyre nagyobbak, keresi a gyerek társaságot, érdeklődik, kíváncsiskodik, világa egyre tágabb, érdekesebb… és érhetőbb.
A babád már tudja, hogy a tárgyak és emberek akkor is vannak, léteznek, ha ő nem is látja őket, tudja, ha anya kimegy a szobából, nem tűnik el örökre, így a szeparációs szorongás kezd elmúlni.
Egy éves kor után a gyerekek fejlődése picit lelassul, legalábbis már közel sem olyan látványosak az ugrások, mint eddig.
Gratulálok, túl vagytok az első szülinapi bulin, esetleg az első tortán is, amiből ideális esetben jutott a gyerekbe is, nem csak a falra, földre, kutyára, macskára. Ha ez megvolt, akkor eljött az idő, hogy felkösd a gatyádat, mert az elkövetkező időszakban nagyon sok energiára lesz…
Gratulálunk! Gyermeked 1 éves lett. 12 hónapja éltek együtt, tökéletes szimbiózisban, túl vagytok több ezer peluson, száz átvirrasztott éjszakán, altatáson, kismillió síráson, puszin, boldog nevetésen, tudod, mitől és hogy „működik” jól, tudod, mitől boldog és mitől kap sikító frászt….. ja nem, azt senki nem tudja.
Hála az elmúlt 1-2 hónap fáradhatatlan munkájának a babád egyre erősebb, izmosabb, aktívabb. Karjai, lábai a mászástól megerősödtek, úgyhogy elérkezik számára a pillanat, hogy ezt a rengeteg erőfeszítést kamatoztatva lábra kapjon és megtegye ez első bizonytalan, tétova lépéseit a nagyvilágban, neked nincs is más dolgod,…
A 10 hónapos babánk a fejlődésének egy újabb hatalmas lépése előtt áll – és ez jelen esetben szó szerint értendő. Még nem feltétlenül jár, de már nagyon szeretne, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez sikerüljön is.
A 9 hónapos baba ideje legnagyobb részét az elmúlt hetekben tanultak tökéletesítésével tölti. Egyre ügyesebben mozog, mászik, előre hátra, önállóan felül és stabilan meg is tartja magát. Ha észrevesz egy érdekes dolgot, rendíthetetlen céltudatossággal veszi célba, legyen az kisautó, baba vagy mobiltelefon és addig küzd,…
Egy 8 hónapos csecsemő maga a tünemény, egy kis angyalka... de ne tévesszen meg minket egy pillanatra sem az ártatlansága: bár még messze vagyunk a tudatos manipulációtól, de már pontosan tudja, hogy érje el, amit akar, és képes szabályos kis hisztirohamot kapni, ha nem sikerül.
A 7 hónapos csecsemő egy Kolumbusz, igazi felfedező. Mivel mozgása rohamos ütemben fejlődik, kielégíthetetlen kíváncsisága napról-napra … na jó, ne túlozzunk, percről-percre újabb kalandokba hajtja. Mindent látni akar, mindent meg akar fogni és minél hamarabb a szájába gyűrni, legyen az a nyakláncod, egy kisautó, némi…
Gratulálok, már fél éves a kisbabád. Ez minden szülő életében meghatározó forduló, a lurkók pedig hatalmas mozgásbéli fejlődést képesek produkálni. Nézd meg velünk, mik várhatnak rád és a babanaplódra ebben a hónapban.
5 hónapos babád amint meglát téged, egyből mosolyogni kezd, mint a vad alma, imádni való kis pofijára elegendő csak rápillantani, és az ember szeméből eltűnik a fáradtság. Már utánozza a mimikádat is - pl. nyelvnyújtogatás -, igazi kis tükröt tart eléd.
1. oldal / 3


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram