Strandtáskába való könyvek anyának

2018. július 17.
Szerző:  TesztelM blog írója
Strandtáskába való könyvek anyának
Emlékszem még arra az időszakra, amikor megmondták, hogy mit KELL olvasni a nyáron. Hát mit ne mondjak nem igazán szerettem. Akkor még nem arról számoltam be a szüleimnek, hogy miről olvastam, hogy az mennyire tetszett, hanem hogy hányadik oldalnál tartok, mennyit haladtam és még mennyi van vissza. A kötelező dolgokat sosem szerettem.

Most már viszont, amikor csak tehetem, kikapcsolódás gyanánt nagyon gyakran veszek könyvet a kezembe. Egy könyv sok mindent tud adni, csak hagynunk kell, hogy ezt megtehesse. Szerintem a nyári szünet a legalkalmasabb arra, hogy egy-egy könyvet valóban kézbe tudjunk venni, hiszen nyaralások alatt talán több időnk nyílik az olvasásra. Éppen ezért, összeszedtem 10 könyvet, amit szerintem mindenképpen érdemes lehet elolvasni idén nyáron.

1. Cecelia Ahern: Lantmadár

Már több könyvet is olvastam Cecelia Aherntől és az egyik kedvenc könyvem is tőle van. Szóval nem kérdés, hogy ez lesz a következő könyv, amit én a kezembe veszek. Laura a nagyvilágtól elzárva él Írország délnyugati részén, a hegyek közt, harmóniában a természettel. Egy nyári napon azonban összetalálkozik az erdőben Solomonnal, és élete egy csapásra megváltozik. A sármos férfi egy dokumentumfilmes forgatócsoport tagja. A háromfős kis csapat éppen következő filmjéhez keres témát, Laura pedig egyből felkelti az érdeklődésüket. A lány ugyanis lenyűgöző képességgel rendelkezik: úgy tudja utánozni a hangokat, mint senki más - senki, csak az ausztrál lantmadár. Laura egy új élet reményében a stábbal tart Dublinba, ahol nem csupán a nagyváros zajos nyüzsgése robban be a mindennapjaiba egyik pillanatról a másikra, de a 21. század is, a közösségi média, a tévé és a tehetségkutató műsorok pozitívumaival és árnyoldalaival egyaránt.

2. Bill Clinton – James Patterson: Az elnök eltűnt

Hogyan lehetne jobban egy jó krimit írni az amerikai elnökről, ha nem egy zseniális krimiíró és egy amerikai elnök teszi közösen. Az én érdeklődésemet mindenképpen felcsigázták. A szerzők egy olyan fenyegetést vázolnak fel, amely nem csupán a Fehér Házat érinti, hanem egész Amerikát. A nemzetet elborítja a félelem és a kétségbeesés. Kiber-terrorizmusól suttognak, kémkedésről, árulóról a kabinetben. Maga az elnök is gyanúsított, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnik...

3. Charlotte Lucas: A tökéletes év

Elég pozitív ember vagyok, de azt nem tudnám elképelni, hogy egy teljes évig tökéletes boldogságban élhetek, éppen ezért szeretném elolvasni ezt a könyvet, hátha tanulhatok belőle valamit. Mi az életed értelme? Ha Jonathan Grief valamikor tudta is a választ erre a kérdésre, már régen elfelejtette. A negyven éves férfi nem tud megbírkózni a magánnyal.
Mi az életed értelme? Hannah Marx számára ez magától értetődő. A jót látni mindenben, kihasználni az időt, élvezni az ,,itt és most"-ot és olyan spontán dolgokat csinálni, mint mezítláb futni egy virágos mezőn. Néha azonban a sors mindent felforgat, amiben hiszünk...
Charlotte Lucas elragadó története egy nőről, egy válaszúthoz érkező férfiról, vágyakról, álmokról és arról, hogy milyen sokat ér az élet minden pillanata. Lehet-e újrakezdeni 40 év felett? Jár-e a boldogság mindenkinek?

4. Helen Hoang: A szerelem egyenlete

Ezt a könyvet én már elolvastam, így nyugodtan állíthatom, hogy nagyszerű olvasmány lehet a nyaralások alatt.
Stella Lane szerint a világot a matematika tartja össze. A munkahelyén algoritmusokat készít, melyekkel előre láthatóak a fogyasztói tendenciák. Jóval többet keres, mint amennyit el tud költeni, és jóval kevesebb tapasztalata van a férfiakkal, mint egy átlagos harmincéves nőnek. Stella ráadásul Asperger-szindrómával él, és a nyelves csókról az jut eszébe, ahogy az apró halak a cápák fogait tisztogatják. Arra a következtetésre jut tehát, hogy gyakorlásra van szüksége. Mégpedig egy profival. Ezért felbéreli Michael Phant, az eszkortfiút. A félig vietnami, félig svéd, lenyűgözően jóképű Michael nem engedheti meg magának, hogy visszautasítsa Stella ajánlatát, ezért beleegyezik, hogy segít tartani az ütemtervet, az előjátéktól egészen a Káma Szútra bonyolultabb lapjaiig...

5. Cate Woods: Bárcsak ismernélek

Vajon tényleg lehetséges, hogy egy társkereső cég megmondja, hogy ki az aki illik hozzánk? Ebből a könyvből ez kiderülhet. Percy James átlagos harmincas lány, aki eddigi életét parkolópályán töltötte. Várt az álommunkára, a vékonyabb bokára és a nullánál kicsivel több romantikára. Derült égből villámcsapásként éri, amikor megkeresi az elegáns EROS TECH, a világ legmodernebb társkereső szolgáltatása. Az EROS TECH a Föld összes országában megfigyeli az emberek mobilhasználati szokásait, és az adatok csúcs technológiás elemzése után felkutatja ügyfelei számára az igazi lelki társat. Láss csodát, Percy James telitalálatként jön ki egy dúsgazdag kliens részére. De van egy kis probléma: Percy épp együtt él egy hapsival.

6. Mary Kay Andrews: Csajos estek

Vannak olyan könyvek, amiket leírás alapján érzed, hogy mindenképpen el kell olvasnod. Én ezzel a könyvvel kapcsolatban mindenképpen ezt érzem.
Grace Stanton elegáns életmódblogja, a GraceJegyzetei jövedelmező üzletté nőtte ki magát, hála a népszerű receptjeinek, lakberendezői és barkács ötleteinek. Amikor azonban rájön, hogy a férjének viszonya van az asszisztensével, az élete és a karrierje egy pillanat alatt összeomlik. Grace visszaköltözik az anyjához, és onnan küzd meg a férjével, aki a fejébe vette, hogy még ennél is kényelmetlenebb helyzetbe hozza, kizárja a közös házukból, visszavonja a hozzáférését a bankszámláikhoz, átveszi a GraceJegyzetei szerkesztését, és még a nő internetes hírnevét is tönkreteszi. A férjet ebben a viselkedésében támogatja a hírhedt nőgyűlölő bíró, Stackpole, aki nem is próbálja megvédeni Grace-t, inkább elküldi egy válássegítő terápiás csoportba. Grace gyorsan összebarátkozik a csoport tagjaival, és szerelmi kalandba bonyolódik az egyetlen férfi taggal. Emellett annak is utánajár, miért viselkedik olyan különösen a bíró és a terapeuta, valamint új blogot indít, amelyben végigkíséri egy floridai ház felújítását.

7. Kimberley Freeman: Örökzöld zuhatag

Mindig is szerettem a két szálon futó történeteket, így én ezt a könyvet biztos, hogy el fogom olvasni.
1926-ot írunk. Violet Armstrong pincérnőként dolgozik a grandiózus Evergreen Spa Hotelben, ahol az ausztrál elit tölti téli vakációját. Sam és Flora Honeychurch-Black, a gazdag testvérpár hosszabb tartózkodásra rendezkedett be a szállóban. Violet és Sam között szenvedélyes, tiltott vonzalom alakul ki.
Nyolcvannyolc évvel később Lauren Beck a Kék-hegységben vállal munkát: felszolgáló lesz egy kávézóban. Lauren megismerkedik Tomasszal, az Evergreen Spa Hotel felújítási munkálatait irányító dán építésszel. Miközben kapcsolatuk egyre szorosabbá válik, a nő felfedez egy sor szerelmeslevelet, még 1926-ból. Nekilát a rég feledésbe merült rejtély felgöngyölítésének...

8. Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család

Manapság egyre több gondot okoz, hogy hogyan tartsuk távol a gyerekeinket a digitális eszközöktől, főleg, úgy, hogy mi is időnk nagy részét előttük töltjük. Talán ez a könyv egy kis segítséget adhat, tippeket kaphatunk belőle. Dr. Devorah Heitner ifjúsági- és médiaszakértő szerint az analóg világban szerzett élettapasztalatunk ma, a digitális térben is érvényes és nélkülözhetetlen. A különböző korosztályok nevelésében könnyen alkalmazható stratégiák segítenek, hogy ezzel is bővítsük a gyerekeink digitális tudását még akkor is, ha nem vagyunk túlságosan jártasak a képernyők világában. A gyakorlati példákban bővelkedő, a legfrissebb kutatási eredményeket összegző Képernyőtudatos család igyekszik ráébreszteni minket arra, hogy szülőként a mi dolgunk felelős digitális állampolgárrá nevelni gyerekeinket. Ha pedig sikerrel járunk, családunk mindennapjai is kiegyensúlyozottabbakká és harmonikusabbá válhatnak.

9. Nelli Lahteenmaki – Nora Rosendahl: ÉN könyv

Amióta édesanya vagyok talán az egyik legnehezebb dolog számomra a saját magammal kapcsolatos dolgok megvalósítása, megélése. Ez a könyv egy jó lehetőség lenne az Énidő kihasználására. Életünk nem más, mint apró cselekedetek összessége, és minden döntés, még a legjelentéktelenebb is, alakítja. Ez az egyszerűségében is jelentős könyv bebizonyítja, hogy napi egy apró tett és döntés elég ahhoz, hogy az életünk rendezettebb, boldogabb legyen. A könyv szerzői között van agykutató, menedzsment-tanácsadó, fitneszszakértő és a népszerű sztárséf, Jamie Oliver is.

10. Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Minden édesanya tudja, hogy a gyerekneveléshez szabályokra van szükség. Nem egyszerű megalkotni a saját szabályainkat. Kíváncsi vagyok, hogy mások ezt hogy csinálják. Dr. Peterson a torontói egyetem megbecsült tanára, klinikai pszichológus és hivatásos provokátor. Könyvével az egész világot zavarba hozta. A professzor szerint az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója, hogy elkerülje a káoszt és ugyanakkor a diktatúrát, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Ehhez az ősi hagyomány igazságait ötvözi az élvonalbeli tudományos kutatások legújabb felfedezéseivel.
Dr. Peterson kitér a fegyelem, a szabadság, a kaland és a felelősség értékeire, hogy aztán tizenkét praktikus és átütő szabályban foglalja össze világunk életbölcsességeit. A 12 szabály az élethez szétzúzza a tudomány, a hit és az emberi természet modern közhelyeit, miközben átformálja sok olvasó lelkét és elméjét. Dr. Peterson viccesen és nagyon komolyan, meglepően és tanulságosan, egyenesen, olykor kifejezetten bántóan fogalmaz. Az olvasó valószínűleg nem fog vele mindenben egyetérteni - a gyerekneveléssel kapcsolatos elveivel például kifejezetten nehéz azonosulni -, de könyvével olyan vitathatatlan értékeket képvisel, mint a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás joga.

A TeszteIM blog írójának további bejegyzéseit ITT találod.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram