Gyermeked fél a sötéttől, netán rémálmai vannak? - Praktikus tanácsok esti lefekvéshez

2016. június 07.
Szerző:  Pethő Orsolya, pszichológus
Gyermeked fél a sötéttől, netán rémálmai vannak? - Praktikus tanácsok esti lefekvéshez
Már megint több órán keresztül elhúzódik a fektetés. Tizennegyedszerre jön ki a gyerek szobájából, vagy hív be téged újra, mert pisilni kell, szomjas, melege van, fázik, aztán csak úgy. Éjszaka többször is felébred, esetleg bepisil, rémálmai vannak. Szinte minden család életében időről időre beköszönt az esti, éjjeli parák időszaka, ami megnehezetíti a lefekvést, az éjszakát.


Amikor már végre elalszik egyedül, és ha nem beteg, reggelig fel se kel, no, akkor jön az első jellemző korszak. Körülbelül 3-5 éves korban szinte minden kisgyerek találkozik az elalvás vagy az alvás nehézségével. S ha már sikerült kihevernünk, 7-8 éves korban újra beköszönthet egy ilyen időszak, amikor az „Anyaaa, maradj itt velem....” a kelleténél többször hangzik el. És a kettő között, előtt és után bármikor. A legtöbb esetben nincs másról szó, mint életkori sajátosságról. Az amúgy természetesen megjelenő kisebb nagyobb szorongások, amelyek az élet nagy kérdéseiről szólnak: mi az a halál én is meghalok e – találnak tárgyat maguknak boszorka, sötét, sárkány, rémálmok formájában. De ugyanígy felboríthatják az alvás addigi rendjét az érzelmileg megterhelőbb élmények, válás, valakinek az elvesztése, bármilyen komolyabb változás.

fel_a_sotetben

Az alvás az egyik legneuralgikusabb pont a nevelésben, hiszen minden kimerült szülő úgy várja este, hogy végre minden csemete vízszintben legyen, mint a messiást. És minden egyes nap újra reménykedik benne, hogy hátha ma már egyben aludhat – legyünk optomisták – 8 órát.

A legtöbb érzelmi gebasz, fizikai vagy lelki bibi az elalvást, a nyugodt alvást zavarja meg. Ezért különösen szükség van olyan praktikákra, amelyek „hátha” segítenek. Sosem lehet tudni, melyik gyereknél melyik működik, nem titkolom, hogy a gyereknevelésre néha, mint emberkísérletre is tekintek. Azonban nem érdemes elkeseredni akkor sem, ha valamelyik nem válik be, mert legalább ezt is tudjuk, hogy másik megoldásra van szükség. Amíg próbálgatjuk őket, addig is reménykedünk, és legalább a kialvatlanság mellett a tehetetlenség érzése nem hatalmasodik el rajtunk. Ím a tanácsaim a Kölyök Szervíz boszorkánykonyhájából.

Fél a sötétben, fél a szörnyektől?

1. Jókora hancúrozás napközben, lehetőleg a szülőkkel. A gyerekeket rengeteg érzelmi hatás éri napközben, amelyeket nem tudnak feldolgozni. Állandóan jól kell viselkedniük – és hidd el minden gyerek igyekszik – viszont ez nem teszi lehetővé, hogy jól kitombolják magukból a napi eseményeket. A bentragadt érzelmek estére, éjszakára maradnak. Ezért vezessetek be igazi „ereszd el a hajam” játékokat. Tomboljatok,hancúrozzatok közösen minden egyesnap.

2. Rendezd át a szobáját. Ha van rá lehetőség, helyezd az ágyát védettebb helyre a szobában (nem az ajtóval szemben, ne legyen tükör előtte), próbáld kuckósabbra kialakítani az alvó részt. Lehet ez baldachin, egy odatolt könyvespolc is. Időnként csodát tesz egy új ágynemű, amin kedves állatok vannak – amelyek vigyáznak rá éjszaka. Az alvás is szokások sorozata, többször előfordult már, hogy pusztán az ágy áthelyezése megszakította a berögzült rossz alvási szokásokat. Ha nincs még, legyen éjszakai fény a szobájában.

fel_a_szornyektol

3. Meséljetek este. A hancúrozáson túl az esti mese is az aznapi érzelmi gubancok feldolgozására szolgál. Nyilván nem thrillert kell olvasni, de ne aggódj a népmesékben megjelenő ijesztőbb részektől. Az idillikus mesék is kellemes időtöltést ígérnek, de a konfliktusok, félelmetesebb, izgalmasabb részek alkalmasak csak arra, hogy a gyermek ezeken keresztül tegye helyére a maga konfliktusait, érzelmeit. A hallgatott mese a filmmel szemben a képzeletünk kontrollja alatt áll, azaz addig megyünk el fejben, amíg merünk. De tovább sosem.

4. Használjatok esti varázsszereket. Csak a képzelet szab határt azoknak a varázsszereknek, amelyeket be lehet vetni annak érdekében, hogy este biztonságban érezze magát a kicsi. A sötét, a boszorka, a sárkány számára valóban ijesztő, lebeszélni úgysem tudjuk róla, hát vessük be a mesét ellene. Szórhatsz varázsport, adhatsz rá láthatatlan köpenyt, ami megvédi minden rossztól, vehettek ásványboltban egy marokkövet, amit kiválaszt, s amire azt mondja, hogy megnyugtatja őt, vagy ültethettek egy plüss őrt az ágya mellé.

5. Zárjuk el a félelmeket! Ha már sikerül megfogalmazni, mi az, amitől fél a csemeténk, mi az, ami rossz érzéseket kelt benne, nosza, rajzolja is le. A kis cetliket éjszakára betehetjük egy jól zárható dobozba, amit éjszakára kiviszünk, azzal a felkiáltással, hogy másnap visszakapja, ha szüksége van rá, de mindenesetre éjjel nem bántják ezek. Szeretem ajánlani a játékboltban kapható Gondevő babákat, amelyeknek zippzáras a szája, cukik, és a belehelyezett leírt, vagy lerajzolt gondokat, félelmeket megeszik reggelre. Külön előnye, hogy bensőséges kapcsolatot lehet vele kialakítani, ölelhető, ügyesen meg is hallgatja a kicsik titkait. Jópofa megoldás a Worry Motel is.

gondevő gondevő

Építsetek, készítsetek egy éjszakai szállást, akár kis ágyakkal a sokféle gondnak, félelemnek, amelyek nem hagyják nyugodni a kicsit. Helyezettétek be a lerajzolt, vagy leírt gondolatokat, és valamelyik megbízhatónak tűnő plüsst ültessétek a motel elé biztonsági őrnek. Kapjon részletes instrukciót, mit tegyen, ha valamelyik rossz gondolat ki akarna szökni.

Praxisom során rengeteg kreatív megoldással találkoztam már. Se szeri se száma az esti varázsszereknek, amelyek segítenek a kicsiknek, hogy biztonságban érezzék magukat. Lehet, hogy neked is van egy jó ötleted? Ha van ledved megosztani, írd meg a ti megoldásotokat!

Pethő Orsolya, pszichológus
Ha nevelési gondjaid vannak, itt kérjél időpontot: www.kolyokszerviz.hu

kolyokszerviz

 

 

forrás: workingmother.com,sheknows.com,www.md.com

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram