Lehet, hogy az apám a párom? - Itt egy megoldókulcs a párkapcsolati problémákhoz

2016. máj. 24.
Szerző:  Pethő Orsolya, pszichológus
Lehet, hogy az apám a párom? - Itt egy megoldókulcs a párkapcsolati problémákhoz
A nők az apjuk, a férfiak az anyjuk hasonmását keresik. Nincs igazság. Végre kikecmeregtem a gyerekkoromból, és most újraélem a párkapcsolatomban? Hogy lehet ennyire balga az ember, hogy az apja klónját választja élete párjául, amikor tudatos szinten pont, hogy menekül előle?

{adselite}


Glenn Geher kutatásában arra kérte a párkapcsolatban élő alanyait, hogy jellemezzék különböző szempontok szerint partnerüket, és az ellenkező nemű szülőt. Az eredmények a legtöbb esetben megdöbbentő hasonlóságot mutattak a két ember között. Nem csak a külsőségek terén: szemszín, hajszín, magasság, orrforma, hanem a belső tulajdonságok  mentén is meglepő párhuzamokat fedeztek fel. Apa és férj, vagy anya és feleség között. Ami még izgalmasabb: ha a két személy a jó tulajdonságaiban hajazott egymásra, az magas, ha a rossz tulajdonságaiban, alacsony elégedettséget jelzett a személy párkapcsolatában. De miért választjuk az apánkat akár több pohár koktél után a bárban, akár józanul a munkahelyünkön?

parkapcsolati_problemak

A ludas a úgynevezett pozitív szexuális bevésődés (vááá!), ami azt súgja folyton, hogy az a legjobb, ha a szüleinkhez hasonló párt választunk magunknak. Mi nők, őrzünk egy belső képet apánkról, s keresd a párját alapon, a hozzá hasonlók dobogtatják meg a szívünket. Azóta se szeri se száma a hasonló kutatásoknak. Egyszerű, az állatvilágban is így működik. Megfigyelték például, hogy ha egy kis barikát egy kecske mama nevel fel, a bari felnőve a kecskékhez vonzódik majd. Ugyanez működik fordítva is, a bárány mama által istápolt kis kecske szerelmei főként a juhnyáj tagjaiból kerülnek majd ki. A meghatározó nem a vér, hanem az, akivel kapcsolatunk van. Örökbe fogadott gyerek a mostoha szülők által bevésett mintázatot keresi majd.

Annak, hogy a külsőségeket illetően főként az ellenkező nemű szülőnkre hasonlító jelölteket találjuk szexinek, könnyen belátható az evolúciós előnye. (Jesszum, még sohasem volt szőke, kékszemű pasim.) Ismerős a pasas fizimiskája, nagyon mellé nem lőhetünk. De az, hogy a kapcsolati dinamikában, játszmákban, néha még az egész dramaturgiában is újrajátsszuk apánkat, anyákat, lenyűgöző. Ma már úgy gondolom, ez lehetőség arra, hogy a gyerekként, passzívan átélt sérelmeket megoldjuk. Immáron aktív szerepben. Meghozzuk azokat a döntéseket, amelyekre gyerekként, áldozati pozícióból nem voltunk képesek.

Párkapcsolati problémák?

Azok a nők, akiket elhagyott az apjuk, gyakran választanak olyan férfit, akihez szintén nem lehet egyértelműen kapcsolódni, vagy aki elhagyja őket. Azok a férfiak, akiket állandóan kritizált az anyjuk, hajlamosak hasonlóan kákán is csomót kereső nőbe belehabarodni. S ugyanaz a történet így újra lejátszódhat – de talán egy jobb kimenetellel.

hazassagi_problemak

Régebben, amikor komoly gondom akadt egy-egy kapcsolatban, vagy más panaszkodott az övéről, azt képviseltem: a vér nem válik vizzé, kutyából nem lesz szalonna. Nincs remény, könyörtelenül odébb kell állni. Ma már másként látom. Nem érdemes hibást keresni. Minden egyes párkapcsolati konfliktusban a tanulás, a fejlődés és a magasabb szintre lépés lehetőségét veszem észre. Úgysem lesz nála jobb. És ez nem pesszimizmus, egyszerűen csak úgy gondolom, hogy ugyanaz a probléma újra és újra előkerül Péter, Miklós, Gyuri, vagy Töhötöm képében, amíg meg nem oldjuk. Mindannyian statiszták vagyunk egymás életében, személyes fejlődésében.

Lehet, hogy most azt mondod, hogy rád mindez nem igaz. A párod semmiben sem hasonlít apádra. Talán ez így is van. Mindenesetre úgy gondolom, csak hasznodra válhat, ha átgondolod, hogy a szüleiddel való kapcsolatod hogyan befolyásolhatta a párválasztásaidat, kapcsolataid alakulását. S honnan tudhatod, hogy még előtted az út?

- Ha a párodra, a rossz tulajdonságnak titulált vonásaira heves érzelmi reakcióid vannak (utálom benne, hogy..., az agyamra megy, hogy folyton..., elegem van abból, hogy állandóan...)

- Ugyanazt a rossz érzést/szándékot vetíted rá (folyton kritizál, sosem hagy érvényesülni, mindig elnyom, a férfiak mind disznók...)

- Ha újra és újra ugyanazzal a típusú partnerrel akadsz össze, és nagyon hasonló a forgatókönyve a kapcsolatotaid alakulásának

Pethő Orsolya, pszichológus
Anyaszerviz, pszichológiai tanácsadás nőknek: www.anyaszerviz.hu

anyaszerviz

 

forrás: about.com,cosmopolitan.com,thestir.cafemom.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram