Szendvics a családban - Így előzd meg a középső gyerek szindrómát

2016. április 17.
Szerző:  Pethő Orsolya, pszichológus
Szendvics a családban - Így előzd meg a középső gyerek szindrómát
Kutatások azt mutatják, hogy a középső gyereknek – azaz nem az elsőszülött és nem a legkisebb - kevésbé szoros a kapcsolata a szüleivel. Ők azok, akik soha nem voltak kizárólagos tulajdonosai a szülők figyelmének, viszont hamar véget ér a felhőtlen kisbaba korszakuk is, amikor  a legkisebb megszületik. Maguk a szülők is kevesebb alkalmat találnak arra, hogy külön figyelemmel legyenek a középsőre. Gyakran alakul úgy, hogy a fontos, kezelendő dolgok valahogy mindig a legnagyobbal és a legkisebbel történnek. A nagy most kezdi a sulit, a kicsi épp beszokik az oviba. Azt mondják, a középsők folyamatosan keresik a családban a szerepüket, mi az, amiben valóban egyediek lehetenek, ha már a „legközépsőbb” kifejezés hiányzik az értelmező kéziszótárból. Ha nincs olyan szerencséje, hogy egyedüli fiúként, vagy lányként már birtokol valamit, ami egyik tesóra sem jellemző, valamit kell találnia amivel kitűnhet a tömegből.

Azért, mert valaminek nevet adtunk, és mert „kutatások bizonyítják”, még nem kell mindennek így történnie. A fenti értelemben bárkiből lehet középső gyerek, még egy egykéből is, vagy a legkisebből, akire már kevés figyelem jut. Mindenesetre a sor közepén állók jóval könnyebben válhatnak a család fekete bárányává, akivel állandóan csak a baj van. Előfordulhat, hogy a túlféltett legnagyobb és a még gyámolításra szoruló kicsi között úgy érzi, csak akkor juthat figyelemhez, ha leveri a kínai vázát, vagy legalább hetente betöri a fejét. Viselkedése mögött vegyük észre, hogy csak kapcsolódásra, egyediségre, megkülönböztetett figyelemre vágyik. Önbizalma ingatag, kevésbé érzi magát értékesnek, ezért provokálja a figyelmünket minduntalan.

Én azt mondom: a szendvicsből is a töltelék a legfinomabb. Férjnek nem biztos, hogy választanám, de rendkívül szórakoztató, kreatív, a jég hátán is megélő, mindenkivel könnyen kijövő, könnyed (látszólag felszínes), folyton vigyorgó életművészekké válhatnak. Nade, ha nem akarjuk a pillanatnyi örömöket hajhászó örök Pán Péterekkel elárasztani a világot, mi a teendőnk?

középső gyerek

1.Állítsd meg az ördögi kört. Minél kevesebb figyelmet kap, annál kevésbé tartja magát értékesnek. Így aztán annál többször húzza ki a gyufát. Te annál többször szidod le, próbálod megbüntetni. Erre ő még értéktelenebbnek érzi magát, s annál nagyobb hiánya van a veled való kapcsolódásból. Erre, már valószínűleg kitaláltad, hogy még nagyobb csintalanságokat fog elkövetni. A kört csak te tudod megállítani és visszafordítani. Ne úgy lásd őt, mint egy rossz gyereket. Lásd úgy, mint egy kétségbeesett gyereket, aki arra vágyik, hogy úgy szeressék, ahogy van.

2. A sokgyerekes időtetriszben is fontos, hogy legyen minden egyes gyerekre külön figyelmünk. Ha nem megy több, akkor legalább ritkán (heti egyszer), legalább kevés időre (15 perc), de mindenképpen rendszeresen, kiszámíthatóan, és legyen. Ha úgy is érzed, hogy nem kap a legnagyobb és a legkisebb megkülönböztetett figyelmet, de a középső panaszkodik, hogy igen – akkor is hallgasd meg őt. Ne vitatkozz vele. Ne védd magad. Nem szülői minőségedben kritizál, egyszerűen vágyik valamire, amit szeretne megkapni.

3.Legyen időtök arra, hogy egyszerűen csak élvezzétek egymás társaságát. A gyerek nem feltétlenül attól érzi magát szeretve, ha mondjuk neki, ha aggódunk érte, ha fegyelmezzük. A legárulkodóbb jel, amiből olvasnak, ha szeretünk velük lenni, és ez látszik. Olyan könnyű belebonyolódni a mókuskerékbe: pénzkeresés, házi írás, fürdés, lefekvés, már megint valamelyiknek az orra vérzik – és nincs időnk egyszerűen rádöbbenni, hogy amikor gyereket akartunk, pont erre vágytunk. De jó, hogy megszülettél, de jó, hogy vagy!

4. Bátorítsd a középsőt minden kezdeményezésében, érdeklődésében, de főként azokon a területeken, ahol a testvérei nem fociznak. Így is tudod erősíteni a különlegesség érzését a családban, ha nem egy sportban, egy hangszeren folyik az állandó vetélkedés, összehasonlítgatás. A dicséreteidet is igyekezzél ne magukra képességekre, a végeredményre adni, hanem azt fejezd ki, te mennyire szereted nézni, hallgatni őt. Most nem a teljesítmény a fontos, hanem az, hogy lenyűgöz, elvarázsol a jelenléte téged. Például: Mennyire ügyes vagy helyett: Szeretem nézni ahogy kosarazol. Mennyire szépen énekelsz helyett: Szeretem hallgatni a hangodat. Gratulálok, te vagy a legjobb matekos helyett: Jó nézni, mennyire bele tudsz merülni a matekozásba.

5. Jót tesz az is, ha van lehetősége erősnek, hatalmasnak éreznie magát. Azaz más gyerekek között is tud szabadon időt tölteni úgy, hogy közben nincsenek ott a testvérei. Mindig egyszerűbb, ha rögtön két gyerektől szabadulunk meg, de jobban fogja magát érezni, ha lehetnek saját, külön bejáratú barátai.

pethő orsolya pszichológus

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, itt kérjél időpontot: www.kolyokszerviz.hu

 

 

 

 

 

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram