Gyereknek mobiltelefon? - tippek szülőknek a biztonságos használatért

2015. november 05.
Szerző:  Pethő Orsolya, pszichológus
Gyereknek mobiltelefon? - tippek szülőknek a biztonságos használatért
Van, akinek már elvették a buszmegállóban, szerencsére, neki semmi baja nem lett. Van, akit sms-ben zaklatnak. Van, aki olyan tartalmakra bukkant, ami jó néhány hétre megkeserítette az éjszakáit, és erős szorongást okozott. Miközben a szülőknek csak elhanyagolható része gondolja, hogy gyermeke válaszol éjszaka a szexuális tartalmú üzenetekre, a tinédzserek majdnem fele állítja, hogy erre már legalább egyszer volt példa. Miközben éppen a biztonság miatt veszünk telefont a gyermekünknek, hogy nyomon tudjuk követni, épp merre jár, komoly veszélybe sodorjuk őket ezzel?

{adselite}

Nem hinném, hogy a gyerekekkel van baj. Ők már úgy születtek, hogy anyukájuk két tolófájás között posztolt a közösségi oldalon. A tanároknak mi sem természetesebb, hogy óra alatt is felveszik a mobiljukat (Igen! Bármily felháborító!). A mobiltelefon az önállóság és egyben a kapcsolódás jelképe. Mire vágyik jobban egy tini, ha nem éppen erre a kettőre? Ha mi felnőttek nem tudjuk türtőztetni magunkat, és a legintimebb beszélgetés közben is válaszolunk az érkezett sms-re, ők miért ne tennék ezt meg éjjel egykor?

gyerek_mobiltelefon

1. Ne kapjon túl korán telefont. Mit jelent a túl korán? A telefon egyben felelősségvállalást is jelent. Gondold végig, gyermeked képes már erre? Be fogja majd tartani a megbeszélt szabályokat, vagy az eldugott csokit is kilopja a kamrából? Fontos kérdés, hogy tényleg szüksége van e rá. Amíg minden pillanatát egy felnőttel tölti, addig valójában semmi értelme mobilt vásárolni. Amint önállóan közlekedik, tölt hosszabb időt egyedül a lakásban – már szükség van a telefonra. De azért, mert az osztálytársainak már van, mert egy remek státuszszimbólum, amivel kérkedni lehet, nem érdemes venni. Soha senki nem járt azért pszichológushoz, mert a szülei nem vették meg neki az óriás monchhichi-t (bár bevallom nekem máig nagyon fáj), vagy az okostelefont. Szexuális vagy más jellegű abúzus, vagy brutálisan naturalisztikus internetes tartalmak miatt viszont igen.

2. Még a vásárlás előtt gondold át, milyen szabályok betartására kéred majd gyermeked. A cikk végén találsz néhány tippet kiindulópontként. Beszélgessetek róla, mit, miért kérsz.

3. Készülj fel arra, hogy itt még nem végeztetek. Valószínűleg hosszabb folyamat lesz, akár egy év is, mire sikerül kialakítani a mobilhasználati szokásokat. Nem túlzás, ha akár minden nap beszélgettek róla: mi történt aznap, mire használta, voltak e kiugró események, hogy érzi magát.

4. Sok türelemre lesz szükséged. A legtöbb marhaságot azért csinálja, mert bele sem gondol – mert nem is tud – hová vezethet a dolog. Aprólékosan kell elmagyaráznod, akár többször is, miért nem érdemes magáról meztelen fotókat poénból küldözgetni. Jó lenne, ha tudnál konkrét helyzetekről is, melyek nyugtalanítják, és akár közösen találnátok ki, mit lehet válaszolni egy-egy zaklató üzenetre. Vagy éppen, miért érdemes inkább személyesen megkérdeznie, a szóban forgó osztálytársát arról, mi célból küldte azt. Tudnia kell, hogy amihez az ember nem vállalja az arcát, azzal ne is foglalkozzon.

5. Nem minden gyerek van egyformán kitéve a cyber térből érkező veszélyeknek. Minél rosszabb a kapcsolatotok, minél boldogtalanabb gyermeked, annál valószínűbb, hogy megtalálják a rosszindulatú tartalmak a telefonján keresztül.

tinedzser_mobil

 

És most nézzünk néhány lehetséges szabályt:

  • Soha ne küldj olyan szöveget, vagy képet, amit nem küldenél el bármely osztálytársadnak, vagy a szüleidnek, vagy nem vállalnád be élőben. Soha nem tudhatod, ki, kinek küldi tovább, hogyan él vissza vele.
  • Mielőtt más által küldött szöveget, vagy képet küldesz tovább, kérdezd rá, hogy megengedi e.
  • Ne készíts és posztolj senkiről fotót, vagy videót az engedélye nélkül.
  • Ha bárki megkér arra, hogy magadról meztelen képet küldj neki (még ha ismered is az illetőt), ne tedd meg, és szólj a szüleidnek róla. Ha ilyen képet kapsz bárkitől, töröld, blokkold a küldőt, és szintén szólj a szüleidnek.
  • Bárki, bármilyen fotót, filmet, internetes tartalmat akar neked megmutatni, ezt nyugodtan megtagadhatod ha az erőszakos, vagy bármilyen módon rossz érzéseket kelt benned.
  • A telefonodat, tartózkodási helyedet és a lakcímedet soha ne tedd közzé.
  • Ha nem ismert számról hívnak, ne vedd fel a telefont. Ismeretlen feladótól érkező emailt vagy üzenetet azonnal törölj, ne nyisd meg.
  • A telefont éjszakára kapcsold ki, és hagyd a nappaliban.
  • Nem kell mindenre azonnal reagálni. Ha éppen valamivel el vagy foglalva, nyugodtan fejezd előbb be, és csak azután válaszolj az üzenetre. Minden egyes alkalommal, amikor a telefonunkat bizgeréljük, agyunk dopamin szintje megemelkedik, ami függőséget tud okozni. Ha már nem bírod ki, és evés közben is nyomogatod a mobilt, baj van.

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, kérjél időpontot: www.kolyokszerviz.hu

 

gyerek_pszichologus


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram