Miért mondd le?

2018. máj. 10.
Szerző:  Pethő Orsolya pszichológus
Miért mondd le?
Jé, a pszichológus is ember - 5 ok, amiért érdemes lemondanod az időpontot, ahelyett, hogy csak úgy szó nélkül nem jelensz meg

Régóta kikívánkozik ez a téma belőlem, de mindig úgy gondoltam, hogy ciki erről írni, mert olyan, mintha az indulatok borítottak volna el. Ígérem, ezen már régen túl vagyok. Ami írásra sarkallt, az az óriási kérdőjel fejemben. Mert NEM ÉRTEM, hogyan fordulhat elő, hogy valaki segítséget kér, felhív egy szakembert, megbeszél vele egy időpontot, majd egyszerűen nem jelenik meg.

Szeretnék nagyon megértő lenni, hisz tudom, hogy előfordul, hogy az ember akaratán kívül lesz bunkó. Például emlékszem, micsoda felismerés volt, amikor először babakocsit tolva a járdán rájöttem, hány évig parkoltam úgy, hogy nem vettem figyelembe szegény kismamákat. Szánom bánom. És reménykedem, hogy most néhányan szintén a homlokukra csapnak.

Szóval nem tudom megérteni, hogyan fordulhat az elő, hogy valaki úgy nem jön el egy megbeszélt időpontra, hogy nem szól előtte (jellemzően azok teszik, akik először jönnének). Számomra kis túlzással egyedül a halál lenne elfogadható indok, de nagyon minimális annak a valószínűsége, hogy hetente egy leendő kliensem meghal.

Inkább azt tartom valószínűnek, hogy nem vesszük a fáradtságot, hogy legalább megpróbáljunk egymás fejével gondolkodni. Nem érünk rá ilyen luxusra. Pláne nem, ha egy számunkra ismeretlen emberről van szó. Mit foglalkozzak vele? Mindenki rohan, el van foglalva a maga bajával és mit sem törődik a másikkal. A pszichológus (orvos, ügyvéd, coach, masszőr, stb.) pedig úgyis ott ül egész nap, hát nem mindegy neki, hogy elmegyek, vagy sem?

{adselite}

Jelentem, NEM mindegy. Igaz, előfordulhat, hogy már annyira fáradt, kiégett, túlhajszolt az illető szakember, hogy kifejezetten örül, ha végre van egy órácska szünete. De az esetek többségében nem erről van szó. Érzékenyítésként csak néhány dolog, ami miatt érdemes lemondani az időpontot, és “pusztán” az illemet ugye is említem.

1. Lehet, hogy valaki, akinek viszont nagyon fontos és sürgős lenne, hogy eljusson a szakemberhez így későbbre kapott csak időpontot. Ha időben lemondod, még megkaparinthatja az esélyt.

2. A pszichológus is ember, van élete, egyéb dolgai, sokszor akkor dolgozik, amikor más már nem, és lehet, hogy van családja, netántán egy beteg gyereke, aki otthon van. Ha időben lemondod, máshogy szervezi a napját, haza tudna hozzá menni. Arról nem is beszélve, hogy a hamarabb hazaküldött baby sittert is ki kell fizetni. Vagy nagyi jött fel vidékről feleslegesen.

3. Lehet, hogy a szakember óradíjat fizet a szobáért, tehát akkor is ki kell fizetnie, ha senki sem jön.

4. Lehet, hogy egy másik szakember kliense, akinek fontos lenne, nem tud most jönni, ugyanis előfordulhat, hogy többen osztoznak egy szobán.

5. Lehet, hogy furcsa azoknak, akik nem szeretik a munkájukat, de a segítő szakemberek lelkileg felkészülnek minden egyes kliensre. Akkor is, ha még nem ismerik, és semmit sem tudnak róla. Várják őt, mint a Kishercegben a róka. Ez a készülés, felkészülés igenis munka és piszok rossz érzés, amikor kárbavész. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor rózsával a kezedben várod a lányt a randin, és ő nem jön el.

6. És persze az sem mindegy, hogy arra az időszakra valaki jött és fizetett volna, vagy csak ülsz ott és vársz kihasználatlanul.

És számtalan ok lehet, ami nem jutott eszembe. Valóban kíváncsi vagyok, mi az az indok, ami miatt nem lehet szólni előre, de legalább utólag hogy bocs, hogy nem mentem.

Szóval nem nagy ügy. Egy telefon, egy sms, mégis sok minden múlhat rajta.

 

Pethő Orsolya, pszichológus
Ha nevelési gondjaid vannak, itt kérj időpontot: www.kolyokszerviz.hu


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram