Hogyan támogassuk gyermekünket a "NYERŐ" hozzáállásban?

2017. november 26.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Hogyan támogassuk gyermekünket a "NYERŐ" hozzáállásban?
Hónapról hónapra gyermekek milliói vesznek részt különböző versenyekben: sport-, tánc-, szavaló-, tanulmányi versenyekben. Természetesen a szülő saját gyermekkori versenyei is eszébe jutnak, de ennél ezerszer fontosabbnak éli meg a gyerek megmérettetéseit. Az évek alatt érdemes egy olyan rutint kialakítani, amellyel a gyermekünkre a legjobban tudunk hatni egy-egy verseny előtt.

Lássuk, mivel tudunk hatni a gyerekre, hogy a „nyerő” hozzáálláshoz segítsük őt:

1. Vedd le a nyomást a végkimenetről!

Mindig a gyermek fejlődésén és erőfeszítésén legyen a hangsúly a végeredmény helyett. A nyerés és veszítés is legyen a viselkedéshez kötve olyan kérdésekkel, mint például: „Mivel járultál hozzá, hogy nyert a csapat?” vagy „Mit lehetne legközelebb másképp tenni?”

2. Gyakoroljátok a különböző helyzeteket a pályán és azon kívül!

Tudatosan hozd a gyereket nyerő helyzetbe és olyanba, amikor esetleg veszít. Rendszeresen játszatok olyan társasjátékot, amelyben együtt kell működni, lehet egymást támogatni, erősíteni, bátorítani, majd ha már gyakorlott ezekben térjetek át az egyéni teljesítményt értékelő játékokra.

3. Rejtsd a tanulságokat a családi élet eseményeibe!

Ha úgy adódik nézzetek közösen sporteseményeket, vetélkedőket a tévében, és beszélgessetek az itt látott éles vagy kérdéses helyzetekről.

4. Legyen nagy hangsúly a csapatjátékon!

Nincsen „én” a csapatban!” - ez legyen egy állandó tanulság a pályán és azon kívül is. Segíts a gyereket, hogy tudja bátorítani a csapattársait, ismerje a többiek erősségét, legyen számára fontos az összetartás, ezzel mind-mind a győzelemre készíted őt fel.

nyerő hozzáállás

5. Engedd, hogy kiálljon a gyermek magáért!

Ha úgy érzi a gyerek, hogy kevés játékidőt kapott az edzőtől, ne lépj közbe már a legelején. Ehelyett otthon próbáljátok el a helyzetet, játszd el az edző szerepét, legyen többféle kimenet, majd hagyd a döntést a gyermeked kezében.

6. Ne legyen hangsúly a reklamáláson!

Ha láthatóan durvább is az ellenfél, tarts meg a megjegyzéseidet magadnak és erre biztasd a gyermekedet is. Tanítsd meg a gyereket, hogy ne menjen bele a pályán (és azon kívül sem) értelmetlen vitákba, összeszólalkozásokba, úgyis a pályán mutatott teljesítmény lesz a döntő.

7. Értékeljétek a kihagyott helyzeteket!

Minden kihagyott gól, elrontott helyzet, egy-egy tanulási és fejlődési lehetőség. Arra irányítsd a gyerek figyelmét, hogy mit lehetne legközelebb jobban vagy másképp csinálni.

{adselite}

8. Engedd edzőnek lenni az edzőt!

A pálya széléről soha ne kiabálj be a gyermekednek, ne légy edző az edző helyett!

9. Légy minta, akit a gyerek követni szeretne!

Ha arról beszélsz, hogy legyen a gyerek jó csapattag, akkor ő is azt fogja keresni a Te viselkedésedben. Bármiről is beszélsz, mindig a minta fog számítani, az, amit a gyermek Tőled lát - légy példa mindabban a viselkedési formában, amit a gyerekedtől vársz!

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: positiveparentingsolutions.com 
Képek forrása: pinterest.com, singlemomsplanet.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram