Hogyan kérjünk bocsánatot a gyermekünktől?

2017. november 14.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Hogyan kérjünk bocsánatot a gyermekünktől?
Éppen szóltál a gyerekeknek, hogy ne rohangáljanak és ne sikoltozzanak egymással? Aztán pár perc múlva hallod, ahogy csattan valami a földön, és ők még mindig sikongatva kergetik egymást? Mindannyian követünk el hibákat, és talán éppen a számunkra legbosszantóbb percekben fontos, hogy nyugodtak tudjunk maradni, és így tanítsuk a gyermekeket, a saját példánkon keresztül. Sajnos ez nem mindig sikerül, de fontos, hogy ha türelmetlenül és helytelenül reagálunk, tisztázzuk mindezt, amikor lenyugodtunk.

Az alábbi tippek segítenek, hogy milyen lépések szerint beszéljük meg a gyerekekkel a történteket és hogyan kérjünk bocsánatot:

1. Éld meg az érzéseidet és vállalj felelősséget is értük!

Teljesen rendben van, ha frusztrált vagy és mérges vagy néha – ezt rendszeresen mondjuk is a gyerekeinknek. Az nincsen rendben, ha nem megfelelően éljük meg ezeket az érzéseket. Semmi értelme például csapkodni az ajtókat vagy kiabálni. A gyerekek folyamatosan figyelnek Téged – szóval ne viselkedj olyan módon, amit nem szeretnél tőlük viszontlátni.

2. Kösd össze az érzésedet a tettel!

Magyarázd el, amikor megbeszélitek a történeket, hogy egészen pontosan mi volt az, amitől ideges lettél és miért. Mi volt az, amitől most így viselkedsz?

3. Beszélj a viselkedésedről!

Mondd el, hogy a viselkedésed miért nem volt megfelelő és miért. A gyerekeknek ez egyben arra is példa, hogy lássák, a mérce rád nézve is érvényes.

calm3

4. Hagyd jóvá a gyermek érzéseit!

Ha a történtektől, a reakciódtól a gyermek megijed, akkor mutasd ki, hogy megérted ezt az érzését. "Sajnálom, hogy megijesztett, ahogy türelmetlen voltam veled és kiabáltam."

5. Találjátok ki, hogy lehet a történteket legközelebb elkerülni!

Bármennyire is kellemetlen dolog történik, egy ilyen esemény egyben nagyszerű lehetőség is arra, hogy mindenki tanulhasson az elkövetett hibából és fejlődjünk.

6. Kérj elnézést!

Egészen egyszerűen mondd a gyerekednek, hogy „bocsánat!”

A gyerekek nagyon sokat tanulnak egy-egy ilyen esetből. Egyszerre látják a szülőt felelősséget vállalni, megoldást keresni a problémára, látják őt hibázni és bocsánatot kérni. Így az idegződik be a gyerekeknek, hogy a hiba nem kudarc, hanem tanulási lehetőség, ezzel erősödik az önbizalmuk. Illetve ők is könnyebben fognak tudni bocsánatot kérni, ha ezt tőlünk is látják otthon.

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: positiveparentingsolutions.com
Képek forrása:cnn.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram