Nyomtatás

Hogyan nevelhetünk független gyermekeket?

2017. október 22.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Hogyan nevelhetünk független gyermekeket?
Szülőként sokszor nagyon jó érzés, ha szüksége van ránk a gyerekünknek. Akár egy ölelésre van szükség, akár egy tanácsra, vagy csak egy finom szendvics elkészítésére. Ez mind-mind jó érzéssel tud eltölteni. Hosszútávon azonban arra van szükség, hogy a gyerekünk el tudja látni magát, és tőlünk függetlenül tudjon megtenni kis lépéseket és egészen nagyokat is. Fantasztikus érzés látni, hogy idővel önállóan képesek fellépni és rendezni a dolgaikat!

5 ötlet a független gyermekek nevelésére:

1. Bátorítsad az erőfeszítést!

Nem a tökéletes teljesítmény a cél! Sőt! A tökéletesség elvárása nagyon nagy terhet tesz a gyerekre és csak frusztrálja legtöbb esetben. Legtöbb gyermek annyira fél a kudarctól, hogy ez teljesen leblokkolja őket és meg sem próbálják megoldani a feladatot. Ehelyett támogasd a próbálkozást, a törekvést! Bátorítsad a gyereked, hogy új dolgokat próbáljon ki, lépjen ki néha a komfort zónájából, anélkül, hogy a hibátlan eredményt várnád el.

Forrás: Pinterest

2. Legyen családi hozzájárulás!

A családban minden személynek kell, hogy legyen feladata, kötelezettsége – természetesen mindig az életkornak megfelelően. Mindegy, hogy milyen életszakaszban van a gyerek, kezdetektől fogva legyen meg az az érzése, hogy egy csapat tagja, amelyben ő is ellát feladatokat és amely csak ezzel együtt lehet teljes.

3. A probléma megoldásán legyen a hangsúly!

Ha felmerül egy feladat vagy probléma, várj először egy kicsit, add meg a lehetőséget a gyereknek, hogy ő jöjjön megoldási javaslatokkal. „Hogyan...?” kérdéseket tegyél fel, hogy segítsd őt. Ha azt szeretnéd, hogy önállóan oldja meg a feladatait, ne adj neki válaszokat, csak támogasd a válasz megtalálásában.

4. Adj választási lehetőséget!

Minden nap tele van döntési lehetőségekkel. "Almát vagy banánt kérsz?" "Sonkát vagy sajtot szeretnél?" Ha kis dolgokban választási lehetőséget adsz a gyermekednek, megéli azt, hogy dönthet, tud hatni a saját életére és ez önálló gondolkodásra készteti őt a későbbiekben is.

5. Éljetek rendszerben!

Ha a napirend bizonyos sarkalatos pontjai mindig ugyanabban a rutinban mennek, pl. az étkezések, esti fürdés, lefekvés, akkor az biztonságot ad a gyereknek, és ilyen környezetben sokkal könnyebben bevállalja új dolgok kipróbálását. 

Sok szülőnek először ijesztő, hogy a gyerek függetlenedni kezd, és önállóan kezd eljárni bizonyos dolgokban. Ne aggódj – mindig szükség van a szülőkre! És ha megtanítod a gyereket önmagáról gondoskodni, az azt mutatja, hogy nagyszerű szülő vagy!

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: newhdwallpaper.in, www.losebabyweight.com.au