Hogyan szoktassuk a gyerekeket a „varázsszavakra”?

2017. szeptember 25.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Hogyan szoktassuk a gyerekeket a „varázsszavakra”?
Két-három éves kor után, mintha teljesen elfelejtenék a gyerekek a „kérem” és „köszönöm” szavakat, a szülők meg csak papagájként ismétlik és próbálják rávenni őket a használatukra a „Mit kell mondani?” vagy „Mi a varázsszó?” kérdésekkel.

Szokás mondani: „Annak a gyermeknek, aki mindig mindent elfelejt, van egy szülője, aki mindig mindenre emlékezteti.” Ebben benne van a lényeg: az állandó figyelmeztetés, emlékeztetés egy ördögi kör, nem érjük el vele, hogy a gyerek magától használja a fent említett kifejezéseket. Ugyanakkor a cél az lenne, hogy a gyerek akkor is elnézést kérjen, ha szükséges, amikor nem vagyunk éppen mellette – az alábbi lépések betartásával ezt könnyedén elérheted:

{adselite}

1. Tedd is, amiről beszélsz!

Minden egyes alkalommal, amikor elvárnád, hogy a gyerek használja a varázsszavakat, alkalmazd Te is. A gyerekek sokkal könnyebben megtanulják azokat a kifejezéseket, amelyeket rendszeresen hallanak a szülőktől.

2. Tanítsd is, amiről beszélsz!

Bármennyire is kényelmes lenne, de a gyerekek nem tanulják meg maguktól a jó szokásokat. Sok mindenhez hozzá szoknak, amit látnak maguk körül, de az a biztos, ha nyugodt körülmények között, játékosan gyakoroljátok is a fontosabb viselkedésmódokat. Ilyen például a bemutatkozás, vagy az idősek irányába mutatott tisztelet, felajánlott segítségnyújtás. Babákkal is eljátszhatjátok ezeket a jeleneteket, de egymással is gyakorolhatjátok, élesben sokkal komfortosabban fogja magát érezni a gyerek.

talking2

3. Erősítsd meg a pozitív viselkedést!

Ha látod a gyereket alkalmazni az elsajátított udvarias viselkedést, dicsérd meg érte. Mondd el, hogy mennyire jó volt hallanod, hogy szépen beszélt a nagymamájával vagy, hogy milyen kedvesnek látja a szomszéd néni a szép, hangos köszönéséért.

4. Ne fogadd el az „igen”-t és a „nem”-et válasznak!

Várd el a gyerektől, hogy „igen, köszönöm” vagy „nem, köszönöm”-mel válaszoljon a kérdéseidre és használja a „kérem”szót, ha szeretne Tőled valamit. Ellenkező esetben tegyél úgy, mintha nem hallanád, és akkor fogadd el a válaszát, ha megfelelően udvariasan fogalmaz.

5. Ne emlékeztesd folyton!

Ha a fenti lépésekkel megvagytok, de néha kimarad az udvarias kifejezések használata, akkor se emlékeztesd arra a gyereket, hogy éppen mit kellene mondania. Az első négy lépésre térjél vissza, és néha mondd el neki, hogy az udvariatlan emberekhez nem szoktak kedvesen fordulni, ne lepődjön meg, ha ő is ezt tapasztalja.

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: cincinnatiparent.com, edition.cnn.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram