Szabadulj meg a tehetetlenségtől!

2017. augusztus 06.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Szabadulj meg a tehetetlenségtől!
Biztosan Te is voltál már úgy, hogy pontosan tudtad, hogy a gyermeked képes valamire, amiben éppen a segítségedet kéri. Azt is láttad rajta, hogy ő is tudja, hogy képes rá, mégis nyafogva várja, hogy rohanj, és mellette legyél.Abban az esetben, amikor mindenki tudja, hogy a gyerek képes megtenni azt, amihez épp a segítségedet kéri, akkor valójában hatalmi harcról van szó. A tehetetlenség eljátszása nem csak bosszantó a gyermek részéről, hanem irreális elvárásokat is ébreszt benne, ha teljesítjük a kérését, ugyanis azt sugallja, hogy minden kérésének létjogosultsága van.

Természetesen, nem arról van szó, hogy soha többé ne segítsünk a gyermeknek azokban az esetekben, amikor ő is képes megtenni, amire vágyik. Ha éppen az evőeszközös fiók mellett állunk és megszólal, hogy „Anyu, kérlek szépen, adj egy kiskanalat!” – ebben az esetben senki sem tanácsolja, hogy márpedig álljon fel a gyerek az asztaltól és ő vegye ki magának a kiskanalat. Ez nem ugyanaz, mint amikor este fürdés előtt megszólal, hogy „Anyuuuuu, nem tudok levetkőzni, gyere segíteni!”

Minden kérésnél pontosan érezni fogod a különbséget és tudni fogod, hogy mikor van valóban szükség a segítségedre, és mikor kell igazából „csak” egy kis plusz figyelem a gyereknek.

Ha rendszeresen előfordul, hogy a gyerek olyan dolgokért „ugrat”, amelyeket meg tudna tenni egyedül is, ezzel mindenképpen érdemes foglalkozni.

Mit tegyél, amikor „magatehetetlenül” várja a gyerek a segítségedet, és nem akarsz beszállni ebbe a játékba?

1. Szánj pár percet az adott feladat gyakorlására!

Maradj nyugodt és könnyed. Amint felkér a gyerek a fogmosásra, mivel ő már túl fáradt hozzá, mondd neki: „Kicsim, úgy látom, mostanában ez többször jelent gondot neked. Gyere, gyakorold egy kicsit velem.” Maradj a gyerekkel és szánj időt arra, hogy alaposan fogat mosson, vagy megtegye azt, amiről épp szó van.

2. Tűzz ki konkrét célt, támassz elvárást!

„Olyan nagy vagy már és annyi mindent önállóan végzel már el. Mostantól ez a Te felelősséged lesz, Te végzed el egyedül, biztosan vagyok benne, hogy meg tudod csinálni.”

cipo

3. Sétálj el a gyerek mellől!

Amikor a gyerek kijátssza a tehetetlenség kártyáját, mert éppen nem tud egyedül felöltözni, ne válj irritálttá, mint máskor, hanem szépen, nyugodtan sétálj ki a szobából. Kis mosollyal az arcodon mondd neki: „Bízom benned és abban, hogy Te ezt meg tudod csinálni. Amint készen vagy, gyere a konyhába, vár a reggeli.” Fontos, hogy elhagyd a helyiséget, mivel ha bent maradsz biztosan folytatódni fog a hatalmi harc.

Ha korábban magára tudta vonni a gyerek a figyelmedet a tehetetlenségével, akkor egészen biztosan be fogja még vetni ezt a technikát, és nem marad el ez a szokás egyik napról a másikra. Alkalmazd következetesen a fenti ötleteket és biztosan ki fognak maradni ezek a megnyilvánulások.                                       

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: www.huffingtonpost.com, www.famlii.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram