Ütés és harapás nélkül 3 éves kor alatt

2017. június 25.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Ütés és harapás nélkül 3 éves kor alatt
A legtöbb szülő értetlenül áll, amikor ártatlan, kis csemetéje már gyerekek között játszadozva egyszer csak agresszívvé válik, megharap vagy megüt másokat. Ha a harapás és verekedés 3 éves kor alatt jelentkezik, az még szoktatás kérdése, és nem rossz viselkedési forma. Tény, hogy azonnal foglalkozni kell vele, mielőtt még komolyabb viselkedési mintává alakulhatna, amelyet sokkal nagyobb kihívás kijavítani.

Egy frusztrált tipegő szempontjából, aki verbálisan még nem képes pontosan kifejezni magát, teljesen logikus reakció a harapás, ha éppen nem adják vissza a homokozóban a kedvenc lapátját. A szülőnek az a feladata, hogy jó viselkedés fele terelje a gyereket.

Lássuk, mit tegyél, ha üt vagy harap a kisgyerek:

1. Ne üsd meg!

Azzal, hogy megütöd a gyereket, pontosan azt a mintát erősíted meg, amiről le szeretnéd szoktatni.

2. Ne büntesd meg!

A szülőnek segítenie kell pozitív módon kezelni az erős érzelmeket. A büntetésnek az az üzenete, hogy „rossz vagy”, és ez minden esetben növeli a gyerekben az agressziót.

3. Ne foglalkozz mások véleményével!

Bárhol is vagy és megharapott (akár éppen Téged) a gyermeked, ne foglalkozz azzal, hogy ki látta és mit gondol, csakis a gyereken legyen a figyelmed.

4. Maradj nyugodt!

Bármi is történt, sokkal hatásosabb a fellépésed, ha nyugodt maradsz. Ha a gyermek azt érzékeli, hogy a negatív viselkedésével hatalmas figyelmet vívott ki magának, az csak megerősíti őt ebben. Ha a gyermeked megüt vagy megharap téged, azonnal tedd le az öledből, finoman és határozottan fogd meg a kezét, és akadályozz meg minden további agressziót. Ha a gyerek mást bántott, mindenképp bizonyosodj meg arról, hogy a másik gyermek jól van és vidd kicsit távolabb a gyerekedet a helyszíntől, hogy úgy tudd megnyugtatni, hogy közben mások nem terelik el a figyelmét.

3 éves

5. Légy határozott és együttérző!

Mondd el a gyermekednek, hogy mennyire megérted az érzéseit, és válaszd el az érzelmeket a viselkedéstől. Mondd neki: „Látom, hogy mennyire mérges vagy! De az nincsen rendben, hogy ilyenkor megütsz másokat.”

6. Nyugtasd meg a gyermeked!

Nyugtasd meg a gyereket azzal, ami a számára működik. Énekelj neki egy kis dalt, számoljatok el tízig, a lényeg: tanítsd meg neki, hogy úgy is meg lehet nyugodni, hogy nem bántunk közben másokat.

7. Beszéljétek meg, mi történt!

Ha már megnyugodott a gyerek, beszéljétek meg, hogy mi történt és azt is, hogy mit lehetne legközelebb másképp tenni. Ezt el is játszhatjátok, hogy legyen lehetősége gyakorolni az új helyzetet.

8. Ne erőltesd a bocsánatkérést!

Egy tipegő bocsánatkérése ritkán őszinte. Sokkal fontosabb, hogy megnyugodjon, és akkor tud már arra figyelni, hogy milyen lehet a másiknak, akit bántott, illetve hogyan lehetne jóvátenni a történteket. Ha megnyugodott sokkal könnyebben megtanulja, hogy felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért.

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: www.huffingtonpost.com, sonrisaphotography.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram