Hogyan segíts az unatkozó gyermekednek?

2017. június 18.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Hogyan segíts az unatkozó gyermekednek?
Van az úgy, hogy elhangzik néha hétvégén a gyermek szájából, hogy „Unatkozom”. Nem szoktam ezzel „komolyabban” foglalkozni, véleményem szerint ez egy olyan állapot, ami valami nagyszerű ötletet előz meg, vagyis sosem szoktam a gyermekek megmentésére rohanni.

Viszont könnyen lehet, hogy ez majd a nyári szünetben még gyakrabban előfordul, így aztán elgondolkodtam, hogy hogyan tudunk mégiscsak a gyermek segítségére lenni egy-egy ilyen helyzetben.

1. Kapcsolódj a gyermekhez!

Jusson eszedbe, hogy a gyerekek részéről ez sokszor egy felkérés arra, hogy velük töltsük az időt, együtt játsszunk. Részesítsd előnyben a közös játékot, amikor valóban erre van igénye a gyereknek és megengedheted magadnak.

notboring

2. Tervezz előre!

Üljetek le a szünet első napjaiban és készítsetek a gyerekkel együtt egy listát, amelyen felsoroltok játékokat, ötleteket az unatkozós percekre. Ha ezt kiteszed egy jól látható helyre, a gyerek maga is tud kedve szerint választani belőle.

3. Számolj az ellenállással!

Ha folyamatosan „rossz” ötleteid vannak az unalom elűzésére, akkor inkább csak hagyj egy kis időt, hogy megszokja a gyerek, hogy a szünetben már nincsen minden pillanat betáblázva, nem rohantok sehova és hogy álljon át egy „nyári” napirendre.

Ez is érdekelhet:

Retró és kasszikus szabadtéri játékok

4. Légy együttérző!

Nehéz nézni a „szenvedő” gyereket! Mindig segíteni szeretnénk nekik és megóvni őket a kellemetlenségektől. Ennek ellenére ne az legyen a reakciód, hogy egyből megszabadítod az unatkozástól. Inkább légy együttérző, mondd el neki, hogy „Látom, mennyire unatkozol, nagyon rossz lehet, hogy nem tudod, mit is csinálj”.

5. Bátorítsd!

Ugyancsak egyszerűbb a szülő számára a gyerek megmentése, mint arra bátorítani, hogy saját magának gondoljon ki valamit. Pedig sokkal többre megyünk vele! Küldd el megnézni az együtt összeírt listát és olyanokat mondj neki, mint például: „Már alig várom, hogy lássam, hogy mi mellett döntesz!”

6. Adj visszajelzést!

Ha a gyerek végül lefoglalja magát valamivel, értékeld az erőfeszítést és a kreativitást. Tegyél fel nyitott kérdéseket azzal kapcsolatban, amit kitalált: „Mesélj nekem erről a toronyról, amit építettél!”

7. Módosíts és próbáld újra!

Amennyiben a fenti ötletek mellett is többször nyaggat a gyerek azzal, hogy unatkozik, egészítsétek ki a játék-listát, új ötletekkel.

Ha éppen semmi nem működik és kezdesz emiatt ideges, frusztrált lenni, vegyél 4-5 mély lélegzetet. Engedd meg magadnak ezeket az érzéseket, és emlékeztesd magad az unatkozás előnyeire.
„Az unalom csak az ötletek közötti tér és idő... és néha a zsenialitás forrása." (Janet Lansbury)

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: imperfectfamilies.com
Képek forrása: pixabay.com, 3e601316a3b09bdfec5049aeb00b5cc0-gdprlock


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram