Hogyan tanítsd meg a gyermeked bocsánatot kérni?

2017. június 11.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Hogyan tanítsd meg a gyermeked bocsánatot kérni?
És főleg: mikor lesz ez számára egy jelentőségteljes és őszinte tett? Vendégségben, játszótéren, barátok, testvérek között, szándékosan vagy teljesen véletlenül is történnek félreértések, rosszul sikerült vagy rosszul értelmezett megnyilvánulások. A legerősebb érzelmek közepette a szülők általában jobban érzik magukat attól, ha a gyermekük bocsánatot kér, de ez a gyerekek számára a legkevésbé sem egyértelmű vagy érthető.

Ha azt szeretnéd, hogy a gyermek őszintén tudjon bocsánatot kérni, kövesd az alábbi lépéseket:

1. Ne akarj kioktatni!

Ahelyett, hogy leteremtenéd a gyereket, hogy hogy viselkedett pár perccel korábban, inkább olyan kérdéseket tegyél fel neki, melyekkel segítesz megérteni az érzéseit és tetteit. Például: „Mit éreztél, amikor kettétépted a testvéred rajzát?” Ez a kérdés segít megérteni, hogy bár szabad magát szomorúnak vagy éppen dühösnek éreznie, az érzelmekért felelősséget kell mindenkinek vállalni és úgy kifejezni, hogy ne tegyünk kárt sem személyben, sem tárgyakban. A következő kérdéssel arra kell irányítani a figyelmet, hogy a cselekedet milyen érzéseket válthatott ki a másikból: „Mit gondolsz, hogyan érezte magát a testvéred, miután széttépted a rajzát?”

2. Ne büntess!

Inkább a megoldásra tedd a hangsúlyt: „Mit gondolsz, hogyan tehetnéd jóvá, amit tettél?” A szóbeli bocsánatkérés éppenséggel jó kezdet, de mivel a gyerekek cselekvésen keresztül tanulnak, sokkal jobb, ha úgy irányítjuk a dolgokat, hogy segít megragasztani az eltépett papírlapot vagy valahogy újra rajzolni a képet.

sorry2

3. Mi legyen legközelebb hasonló helyzetben?

Add meg a gyereknek a lehetőséget, hogy legközelebb valami egész más módot válasszon az érzelmei megnyilvánítására. „Ha újból megtörténne ez az eset, mit csinálnál másképp?” Adj időt a gyereknek gondolkodni, hogy különböző megoldásokat találjon az érzelmei kezelésére. Ha van kedve, el is játszhatjátok az számára legjobbnak tűnőt, így legközelebb élesben is inkább eszébe fog jutni ennek a választása.

Ha először sok időnek is kell eltelnie az illetlen viselkedés és a bocsánatkérés között, valószínű, hogy a bocsánatkérés sokkal őszintébb lesz annál, mint amit a szülő már az első pillanatokban kikényszerít a gyerekből. Sokkal jobb, ha a gyerek megérti, hogy mi történik benne, felelősséget vállal érte és tanul a hibájából. Megéri kivárni!

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: www.positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: http://www.mojpedijatar.co.rs, www.hrmronline.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram