Engedjük-e hibázni a gyereket?

2017. június 04.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Engedjük-e hibázni a gyereket?
Rengeteg kérdést teszünk fel nap, mint nap a gyermekeinknek, melyekkel meg szeretnénk könnyíteni az életüket. Kiönthetném a tejet Neked? Levehetem a könyvet Neked? Ezek helyett néha fel kellene tennünk az a kérdést is, hogy: Engedhetem hibázni a gyermekemet?

Ijesztő elképzelés… Szülőként azt szeretnénk, ha azt látnánk, hogy gyermekünknek mindig minden sikerül, sportban, tanulmányoknak, konyhai kis tevékenységekben egyaránt. Gyakran úgy toljuk a siker fele őket, hogy folyamatosan ott állunk mögöttük és az összes kockázatos pillanatban odaugrunk megmenteni a helyzetet. De lehetséges, hogy ezzel többet ártunk, mint használunk.

Sajnos, ha a gyerekek nem tapasztalják meg a kudarcokat, nem szembesülnek azokkal a hibákkal, amelyekből a jövőre nézve tanulhatnának, nem tanulnak meg kockázatot vállalni és nem tuják mi a teendő problémahelyzetekben. Amikor a szülő lehetőséget ad hibák elkövetésére, a gyerekek megtanulnak kreatív megoldásokat találni a nehézségre. Ha mindig megmentjük őket, akkor a gyerek csakis azt a következtetést tudja levonni, hogy mindig minden sikerül. Márpedig ez nem igaz.

Szóval ideje feltenni a kérdést, hogy engedjük-e hibázni a gyerekünket? A hibák tanulási lehetőségek, ha megtanulja a gyerek így kezelni, akkor magabiztosságot és rugalmasságot is elsajátít vele. Hogyan támogathatjuk őt ebben a folyamatban?

1. Családként döntsünk a hibázási lehetőség mellett

Beszélgessünk a gyermekkel arról, hogy a kockázatvállalás a család egyik fontos értéke. Mesélj arról, hogy korábban milyen hibákat követtél el és miket tanultál belőle. Ha a gyerekek érzik a családi támogatását, könnyebben vállalnak be új élményeket, megtapasztalásokat.

happyparents

2. Hibák elkövetése természetes

Akár a cipőfűző megkötéséről van szó vagy éppen egy házi feladatról – lehetséges, hogy fognak hibák becsúszni. És ha ez megtörténik, teljesen természetes. A gyerek is meg tudja tanulni, hogy új dolgok gyakorlása közben ez előfordulhat, vagyis hangsúlyozd ki, hogy tanulási folyamatok alatt ez teljesen rendben van, és hogy a hibák előnyünkre vannak.

3. Ismertesd meg híres emberek élettörténeteit

A legsikeresebb emberek hatalmas kockázatvállalók is egyben, és legtöbben nagy kudarcokat dolgoztak fel világhírű eredményeik előtt, pl. Michael Jordan, Steve Jobs. Történeteiket oszd meg a gyermekeddel, csak tanulni lehet belőlük.

4. Beszéljétek meg a hibákat

Ha valami nem jól sikerül vagy nem úgy, ahogy a gyerek szerette volna, beszéljétek meg, hogy mi történt, és hogy legközelebb, mit lehetne másképp tenni. Legyél együtt érző és ne mindenáron próbáld megoldani a helyzetet, inkább engedd, hogy a gyerek maga találjon új lehetőségeket.

5. Engedd el a gyereket

Talán az iskola hozza a legnehezebb helyzeteket, de egyben a legjobb hely is, ahol a gyerek megtanulhatja, hogy saját sikereiért neki kell felelősséget vállalni. Beszélgess a gyerekkel ez erőforrásairól, eszközeiről, amelyekkel meg tudja oldani a kritikus helyzeteket a tanárokkal, osztálytársakkal. Értékeld a fejlődést, a gyerek is legyen büszke elért eredményeire.
Bármennyire is szeretnénk megvédeni gyermekeinket a kudarctól, nem tudjuk őket mindentől megóvni, vagyis sokkal jobb, ha inkább olyan képességekkel vértezzük fel őket, amelyek birtokában egyedül is helyt tudnak állni.

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: www.positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: www.daikynguyenvn.com, www.kars4kids.org

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram