Három egyszerű lépés a nagyszülőkhöz

2017. máj. 28.
Szerző:  Hanga
Három egyszerű lépés a nagyszülőkhöz
Egyre közelebb a 10 hetes iskolai nyári szünet, amely a szülőknek elég komoly fejtörést okoz már jó előre. Táborok, nyaralás, a szülők váltott szabadságolása a leggyakoribb megoldás, hogy a gyerek tartalmasan és biztonságosan töltse el a nyarat. A szerencsésebbek a nagyszülős felvigyázással is számolhatnak – ami első hangzásra nagyon kellemes lehetőségnek tűnik, ugyanakkor elég sok konfliktus is adódhat apró félreértésekből is.

Akár csak egy hétvégi estéről vagy egy egész hetes felvigyázásról legyen szó, az alábbi pontok segítenek abban, hogy minél kevesebb nézeteltérés adódjon abban az időszakban, amikor a gyermekünk a nagyszülőknél van.

1. Legyen egy listád azokról a rutinokról, amelyekhez ragaszkodsz!

Bárhogy is nézzük, az édesanyának kell az a biztonság, hogy vannak szokások, amelyeket az ő kérése szerint tartanak be a nagyszülők minden egyes nap. 3-4 dolog szerepelhet ezen a listán, amihez ragaszkodjál, és amelyek nem képezik alku tárgyát. Ha azt szeretnéd, hogy ebéd után legkésőbb fél 2-kor aludjon a gyerek, akkor ez mindenképp szerepeljen a listán, ugyanakkor azt hadd döntse el a nagymama, hogy délben vagy fél 1-kor van az ebéd.

grandparents

2. Üljetek le hetente átnézni a megbeszélt dolgokat!

A hét közepe körül érdemes leülni és átbeszélni részletesen a korábban egyeztetett listát. Mennyire mennek könnyedén a kért illetve elvárt rutinok, vagy éppen mekkora kihívás azokat teljesíteni a nagyszülőknek, történtek-e váratlan dolgok. Ha felmerült olyan viselkedési forma a gyereknél, amire senki nem volt felkészülve, akkor azt beszéljétek át, és találjatok rá közösen megoldást.

Ha vannak olyan dolgok, amelyekkel a nagyszülők erősíteni tudják a gyerek önállóságát, akkor senki se fogja vissza magát!  A nagymama éppen olyan büszke lesz, ha megtanítja horgolni a gyerekünket, mint a nagypapa, aki megmutatja, hogyan kell bekötni a cipőfűzőt – ráadásul a gyermekünknek is életre szóló élmény lehet, hogy ki tanította meg ezekre.

3. Legyen egy terved a kritikus helyzetekre!

Bármennyire is körültekintő és rugalmas mindkét fél, előfordulhat, hogy konfliktusok adódnak. Mivel érzelmileg mindenki nagyon is érintett, sok múlik a kommunikáción. Kerüljük a „te mindig” vagy „te soha” kifejezéseket és inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mi hogyan érezzük magunkat abban, amit éppen tapasztalunk, és mit szeretnénk kérni, látni helyette. Tisztelettel fogalmazzunk meg kéréseinket, ne vádaskodjunk, hogy a másik félnek ne kelljen védekeznie, így biztosan közelebb kerülünk a megoldáshoz. Mindenképpen a gyerek érdekei legyenek az elsődlegesek, ne a korábban bevált szabályok folyamatos betartása, amelyeket esetleg az új környezetben újra kell értelmezni.

 

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2  

 

Forrás: www.positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: www.xplorabox.com, alrai.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram