5 jó tanács, hogyan legyen gyermeked boldog és sikeres is egyben

2017. máj. 21.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
5 jó tanács, hogyan legyen gyermeked boldog és sikeres is egyben
Idővel változnak a nevelési elvek, másképp szeretnénk sok mindent, mint a szüleink, ráadásul manapság az erős technológiai fejlődésnek köszönhetően még nagyobb kihívás szülőnek lenni. Mit ne engedjünk meg, mit igen és abból mennyi az ideális? Rengeteg a kérdés, bár a cél mindig ugyanaz: sikeres, boldog gyermeket szeretnénk mindannyian felnevelni.

A Harvard Egyetem pszichológusai sok-sok megfigyelésből összeállítottak egy listát, mely szerint az alábbi szokásokkal biztosan elégedett és sikeres gyermeket lehet nevelni.

1. Tölts minőségi időt a gyermekeddel!

Ne csak fizikailag légy jelen az együtt töltött idő alatt, hanem lélekben is. Tedd félre a telefonodat, figyelj a gyermekre, beszélgessetek, játszatok, légy vele.

Lehetséges tennivalók:

 • Játsszátok együtt a kedvenc játékát!
 • Olvass mesét!
 • Kérdezd a napjáról!

2. Légy minta a gyermek számára!

A gyermekek abból tanulnak, amit látnak, tapasztalnak. Ha hibázol, lásd be, kérj bocsánatot. Tiszteld a gyermekedet – így fog ő is megtanulni tisztelni téged. Viselkedj úgy, ahogy szeretnéd, hogy a gyermeked viselkedjen. Próbáld az akadályokat rugalmasan, tanulási lehetőségként kezelni.

Lehetséges tennivalók:

 • Mindig ismerd el, ha hibáztál, és kérj bocsánatot!
 • Beszélj a problémákról és a megoldási lehetőségekről!
 • Legyen én-időd, amikor csak magaddal foglalkozol, így tudsz érdemben a családdal foglalkozni!
gyermeknevelés
Fotó: Instagram; #happymothersday

3. Taníts értékeket!

Tanítsd meg, hogy fontos mások érzéseit tiszteletben tartani, önzetlennek lenni. A Harvardi tanulmány egyértelműen kimutatja, hogy saját magunk boldogsága nagyban függ attól, hogy mennyire figyelünk másokra. Ezt nem könnyű a gyerekeknek megtanítani, de annál lényegesebb. Vállalj felelősséget a tetteidért, akkor is, ha nem mindig ez a könnyebbik út, legyél abban is minta, hogy a tetteid összhangban vannak a szavaiddal.

Lehetséges tennivalók:

 • Tanítsd meg, hogy minden tettüknek következménye van és azért felelősséget kell vállalni!
 • Mindennap tanítsd a gyermeked a kedvességre!

4. Tanítsd meg hálásnak lenni!

Tanítsd meg a gyermeket értékelni a környezetében lévő embereket, dolgokat. Mesélj nehezebb történelmi időkről, hogy érzékelje, milyen fantasztikus, lehetőségekkel teli világban élünk – ugyanakkor semmi nem vehető természetesnek. A tanulmány szerint, azok az emberek, akik hálásak, egyben nagylelkűek, segítőkészek, elkötelezettek és könnyebben megbocsátanak. Ami még ennél is fontosabb: boldogabbak és egészségesebbek.

Lehetséges tennivalók:

 • Legyetek hálásak a mindennapokért!
 • Tanítsd meg, hogyan mutathatja ki a tiszteletét és a nagyrabecsülését!
 • Légy minta, és ne vedd természetesnek magad körül a dolgokat!

5. Mutasd meg a teljes képet!

A gyermekek hajlamosak csak a szűk környezetüket érzékelni. Meg kell tanítani a gyerekeknek azokra a személyekre is figyelni, akik távolabb állnak a családtól, kedvességet mutatni azok fele is, akik valamilyen szinten részt vesznek az életünkben: pl. az eladó a kisboltban, a takarító néni az iskolában stb.

Lehetséges tennivalók:

 • Taníts empátiát a gyermekednek!
 • Beszélgessetek az emberek különbözőségéről!
 • Tanítsd meg, hogy ne legyenek előítéletei! 

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: www.peacequarters.com
Képek forrása: www.keywordsuggests.comwww.hljunior.com.br


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram