Hogyan segíthetünk a szorongó gyerekeknek?

2017. máj. 01.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Hogyan segíthetünk a szorongó gyerekeknek?
Bármennyire is szeretnénk, hogy a gyerekek önfeledten és boldogan éljék mindennapjaikat, egyre gyakoribb jelenség, hogy szoronganak. Teljesen mindegy, hogy a bogaraktól vagy a sötéttől félnek, megfigyelések szerint ma Amerikában minden nyolcadik gyermek szorong. Sok féle jele lehet a szorongásnak, a hasfájástól kezdve, a ceruza- vagy körömrágáson át a hajtépésig, alvászavarig. Lehet, hogy nem állandó jellegű a szorongás, hanem időszakos, a lényeg, hogy a szülő ezt mielőbb vegye észre és a lehető legmegfelelőbb módon kezelje a hétköznapokban.

Az amerikai Julie Sams, a gyermekkori szorongások szakértője az alábbi stratégiák használatát javasolja a szülőknek:

1. Ne terheld a gyereket azzal, hogy miért nem olyan, mint a többiek!

Minden gyermeknek megvan a maga erőssége, tehetsége. Fedezd fel, hogy miben egyedi a gyermeked és azt értékeld! Tudasd vele, hogy elfogadod olyannak, amilyen és hogy feltétel nélkül szereted.

2. Ne erőltesd, támogassad!

Abban a pillanatban, ahogy magatartásod és a szavaid azt üzenik a gyermeknek, hogy „Most már elég volt, végre menj be!”, nem lesz együttműködő. Sokkal többet segít, ha azt mondod, hogy „Tudom, hogy nagyon nehéz bemenni, de meg tudod csinálni, és melletted leszek!” Szintén segíteni szokott, ha van valamilyen kabala állatkája a gyereknek, vagy egy karkötője, amelyen „varázsszavak” szerepelnek.

3. Oszd meg a környezettel a gyermek félelmeit!

Ne maradjon „sötét”, családi titok a gyermek félelme, szorongása, amit nem lehet másokkal megosztani. Amint megosztod a barátokkal, tanárokkal, és a támogatásukat kéred, megtudod, milyen sokan vannak hasonló helyzetben. Nagyobb gyerek maga is beszélhet, sőt, beszéljen félelmeiről a barátokkal.

huggingchild

4. Saját félelmeidet oszd meg a gyermekeddel!

A szorongó gyerekek jellemzően nagyon érzékenyek és együtt érzőek és könnyedén ráhangolódnak azokra az érzésekre, gondolatokra, amelyeket megosztanak velük. Nem sportszerű és nem is működik, hogy a családban ujjal mutogatva elszigeteljük a „problémás” személyt. Egészen biztosan tud a család minden tagja olyan területet találni, amiben meghatározott célok mentén fejlődni szeretne.

5. Próbálja ki a gyerek a jógát, meditációt!

Kezdetnek az is elég, ha csak 5 percre kipróbálja a gyerek, hogy csendesen ül, és a levegővételére figyel valamilyen nyugodt zene mellett vagy anélkül. Ezt heti háromszor gyakorolhatja, idő közben nézhet jógaórákat videón is. Ha megtanul a gyerek a jelenre fókuszálni, sokkal könnyebben le tudja csendesíteni félelemmel teli gondolatait.

6. Gondoljátok át a legrosszabb kimenet forgatókönyvét!

Amikor a gyermek aggodalmaskodik, akkor legtöbbször csak homályosan képzeleg a jövőbeli helyzetekről. Segíts neki konkrétan átgondolni, hogy melyik esetben mi történhet és arra a helyzetre mi lenne a terve. Sok-sok kérdést tegyél fel neki, amíg minden részletre tudja a választ.

Az aggodalmaskodó gyerekek ugyanolyan különlegesek, mint az összes többi gyerek. A fenti stratégiákkal segíteni tudsz neki kordában tartani aggodalmaskodó elméjét és az egész család könnyedebben fogja élni a mindennapokat.

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: www.huffingtonpost.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram