Szabaduljunk meg a tiltásoktól!

2017. április 23.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Szabaduljunk meg a tiltásoktól!
„Ne ugrálj a kanapén!” „Ne szaladgálj!” „Ne bosszantsd a testvéredet!” Ismerős mondatok? Korábban többször gondolkoztam azon, hogy vajon hány tiltást is mondunk egy nap a gyermekünknek, de szinte lehetetlen összeszámolni… A szándékunk pozitív, de a tiltásokkal történő kifejezés legalább annyit árt, mint amennyit használ. A szülőtől hallott utasítások ugyanis nagyon nagy részben hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekben milyen kép alakul ki saját magáról, illetve, hogy mennyire fog együttműködni a szülővel.

Nézzük meg, általában miért nem működik a tiltás!

1. A tiltás elbátortalanítja a gyereket.

Képzeld el, hogy van valaki az életedben, egy barát, a főnököd, aki rendszeresen azzal kezdi minden mondatát, hogy „ne csináld!” Ettől elég gyorsan vacakul érezné magát még egy felnőtt is, és a gyerekek sem működnek másképp. Sokkal inkább az a cél, hogy a gyerekben pozitív énkép alakuljon ki, ami csak akkor lehetséges, ha a szülő is ezt közli a mondanivalójával.

2. A negatív utasítások zavarba ejtőek.

Felnőtteken végzett kísérletek szerint bebizonyosodott, hogy sokkal több idő úgymond nem követni egy negatív utasítást, mint egy pozitívat végrehajtani, mivel duplán kell gondolkodni. „Ne menj arra!”, „Ne ülj le!”, „Ne nyúlj bele!” – mind-mind olyan utasítások, amelyekből nem derül ki, hogy mit is kellene a gyereknek tennie. Hiszen csak azt közöljük a gyerekkel, hogy mit ne tegyen, de attól ő még nem tudja, hogy mit várunk el tőle, azt neki kell kitalálni, ami egyáltalán nem biztos, hogy az a cselekvés lesz, amit a szülő szeretne. Például a „Ne ülj le!” nem feltétlenül azt jelenti, hogy állva kell maradni. Azonban, ha azt mondjuk, hogy „Guggolj le!”, a gyerek sokkal könnyebben tudja követni az utasítást.

happychild

3. Megerősíti a negatív viselkedést.

Ha például azt mondjuk a gyereknek, hogy „Ne a kezeddel töröld meg a szád!”, szinte biztos, hogy a következő pillanatban már meg is törli a kezével a száját. De a „Ne gyere ki mezítláb!” felszólítás is sokkal inkább arra „inspirálja” a gyereket, hogy azonnal elinduljon, ahogy épp van, mint hogy papucsot húzzon.

Általánosságban elmondható, hogy sokkal gyorsabban és a szülő elképzelése szerint reagál a gyerek, ha a negatív utasítás helyett azt közöljük, hogy éppen mit tartunk helyesnek vagy mit várunk a gyerektől.                                     

 

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Forrás: positiveparentingsolutions.com
Képek forrása: www.relationshipscoach.co.uk, www.kidspot.com.au


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram