Lazulj az újév előtt!

2016. december 25.
Szerző:  Szabo-Mathe Hanga
Lazulj az újév előtt!
Hogy telik a Karácsony idén számodra? Hogy telt a Szentestéd?Az elmúlt napokban a legtöbb családnál megvolt a szűk rokoni látogatás, a közös karácsonyozás. Persze a két ünnep közötti időszak is még részben erről szól, de a nagy „roham” talán már lejárt.

Rengeteg odafigyelés, energia, készülődés van benne egy-egy ebédben, vacsorában, a fa díszítésében, az ajándékok beszerzésében. Sok alkudozás és egyezkedés a forgatókönyv kialakításában, hogy mikor ki hova megy, ki kivel találkozik úgy, hogy az mindenkinek jó legyen, de legalábbis a legkevesebb sértődés történjen.

És már vége is? Végül is igen…

Visszatérve az első kérdésekre: hogy érezted magad az elmúlt napokban? Hogy „sikerült” a december 24-éd? Elégedett voltál és vagy magaddal? Boldogan, békésen, meghitten telt? Vagy hatott Rád a sok külső nyomás, elvárás? Miszerint még egy következő megvásárolt ajándékkal lesz teljes a kép. Még egy újabb sütivel lesz tökéletes az ünnepi asztal. Túl sok ajándékot vásárolunk így is, túl sok helyre kell eljutnunk, túl sok rokon kedvében kellene járnunk, túl sokat eszünk és mindezekkel együtt vagy talán pont ezektől a dolgoktól túl sokat stresszelünk. Ez történt?

ajandekok

Pedig a mondás, hogy „a kevesebb több” most is érvényes. Ha „kihagyunk” plusz egy sütit vagy sültet, akkor több időnk marad akár magunkra, akár a családra, vagy akár az ajándékkártyák megírására, amelyeken annyira látszik, hogy éppen milyen hangulatban és milyen körülmények között írták is meg őket. Nem mindegy, hogy mennyire őszinte a mosolyunk tálalás közben és igazából az sem, hogy hogyan sikerül az ajándékok becsomagolása. Döbbenetes, hogy mennyire nem kerülik el a gyerekek figyelmét a részletek illetve hogy mennyire érzékenyek arra is, hogy őszintén és magunkat adva vagyunk benne a pillanatban vagy sem…

Nem érdemes túlfeszíteni a húrt. Legyenek reális elvárásaink magunkkal és a családunkkal szemben, és amiről úgy érezzük most, hogy túl sok volt bevállalni, ne tegyük többé. A karácsonyi emlékek ugyancsak maradandóak, és olyan örömteli, ha szép élményekkel zárul ez az időszak. Az illatokat, színeket, érzéseket elraktározzuk hetekre, akár hónapokra is, és akkor ezek már megmásíthatatlanok. Inkább kevesebbet váltsunk valóra az elképzeléseidből, mint felületesen, utolsó energiamorzsáinkat szétszórva járjunk mindenki kedvében.

Fordítsunk időt magadra a következő napokban. Vonjunk mérleget, mit tudunk legközelebb kihagyni a készülődésből és mi volt annyira kedves momentum, amit akár minden hétvégére szívesen beiktatnánk? Pihenjünk, töltődjünk, ha tehetjük. Ne foglalkozzunk a főzéssel, bőven van maradék az ünnepi menü után. Élvezzük a gyerekek örömét, a fa illatát, és hogy nem kell percre pontosan felkelni, rohanni az óvodába, iskolába, hiszen csak pár napunk van rá.

lazul

„Nem az a lényeg, hogy mennyit csinálsz, hanem, hogy mennyit teszel bele magadból abba, amit csinálsz.” (Axel Hughes)

Amennyiben egyénre szabott segítségre lenne szükséged vagy egyszerűen csak magabiztosabb anya szeretnél lenni, keress fel egy első ingyenes beszélgetésre, és írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

banner2

Képek forrása: www.cheatsheet.com, julielomoe.wordpress.com, www.mytwins.gr

Mentés

Mentés


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram