10 +1 tipp, hogy nyugodt legyen a reggeli készülődés

2016. szeptember 05.
Szerző:  Szabó-Máthé Hanga
10 +1 tipp, hogy nyugodt legyen a reggeli készülődés
Augusztus második felében már sűrűn számoltunk vissza, hogy mikor kezdődik az óvoda, iskola, bár tudtuk, hogy fájni is fog, ha vége a nyári szünetnek. És valóban. Legtöbben így az első szeptemberi napok után csak pislogunk, hogy vissza kell állítani a telefonon az ébresztőt a hónapokkal ezelőtti időpontra, és ez csak a kezdet. Még lendületesek a reggelek, benne van a gyerekekben az erő, az energia a felkeléshez, világos van (jó esetben süt a nap és enyhe az idő). Friss a sok élmény, amit mesélni lehet a barátoknak, az iskolában még nincsenek dolgozatok, így egyelőre mindenki nyugodtabb.

{adselite}

A sok kellemes érzés mellett is kihívás a reggeli készülődés. Nézni kell az órát, minden percet ki kell számolni, hogy senki ne késsen, semmi ne maradjon itthon, és mindemellett az a cél, hogy jó érzéssel, feltöltekezve tudjon az egész család belevágni a napba. A sok szempontot érzékelve elveszve érzem magam. Kiestek az előző télen, tavasszal bejáratott szokások, mintha összecsapnának a hullámok a fejem felett. Rájöttem, hogy mielőbb vissza kell építenem a régi rutint, hiszen olyan jól működött, és lesz még később nehezítés úgyis. Számomra ugyanis a legnagyobb kihívás a reggeli sötétségben felkelni, és sorban ébreszteni a gyerekeket. Persze erre próbálok még nem gondolni, csak egyszerűen a reggeli készülődést kezelhetővé tenni magam és az egész család számára.

Végül is 10+1 pontban írtam össze, hogy mikre kell jobban figyelnem, ezeket osztom most meg Veletek. Örömmel veszem a visszajelzéseket, kiegészítéseket!

1. Légy tisztában a saját időigényeddel! Ha pontosan tudod, hogy mennyi idő reggel elkészülnöd, mennyi idő és mennyire fontos meginnod még esetleg egyedül, nyugodtan a reggeli kávédat, akkor mindenképp számolj ezzel a plusz idővel. Fogat mosni lehet már együtt is, de sokat nyer az ember lánya, ha az öltözés, saját reggeli, esetleg sminkelés megvan a gyerekek ébresztése előtt. Így jobban rá lehet hangolódni a napra, az előttünk álló feladatokra, mint egyszerre rendezni magad és figyelni, hogy hogyan haladnak a többiek miközben folyamatosan be kell segíteni.
2. Próbálj meg eleget aludni! Számold ki visszafele, hogy ha például 6:20-kor kell kelned, akkor mikor kell lefeküdnöd ahhoz, hogy legalább 7 órát aludjál. Ha kipihent vagy, akkor egész más szinten van az energiaszint, a hangulat.

reggeli készülődés
3. Gondolkozz előre! Ha meghallgatsz egy-egy időjárásjelentést, közlekedési hírt, és tudod, hogy például rossz idő várható, készíts ki ernyőt, esőkabátot, gumicsizmát magadnak – nekem sokat szokott segíteni, ha nem váratlanul szakad a nyakamba az eső.
4. Készíts ki előző este, amit csak lehet! A fentivel részben összefügg, hogy már előző este készítsed ki, amire csak másnap szükségetek lesz. Ha tudod, hogy más színű táskával akarsz a következő nap elindulni, akkor célszerű már este abba átpakolni. Vacsora előtt vagy közben beszéld át a gyerekekkel, hogy másnap milyen szakkör, edzés lesz, és az oviszsák/ iskolatáska mellé készítsetek ki mindent további felszerelést. Ha segít, készítsétek ki a gyerekek ruháját, bár nálunk estéről reggelre a pókemberes hangulatból mindig vasemberes lett vagy fordítva. A reggeli teát, tízórait is elő lehet készíteni, mindent, amivel csak reggel időt nyersz.
5. A cipőpucolás legyen meg már este! A hátizsákok, tornazsákok kikészítésével egyidőben van nálunk a cipők ellenőrzése. Esős, sáros időben különösen kínos a reggeli indulásnál észrevenni, hogy "magastalpú" lett a gyerek cipője az ovi udvarán, de ez valahogy hazafele nem tűnt fel, vagy csak egyszerűen elfelejtettük megtisztítani, amikor beestünk az ajtón.
6. Mindenkinek legyen meg a saját feladata, felelőssége! Az esti előkészület egy kis kezdeti segítségnyújtás után teljes mértékben a gyermek feladatává és felelősségévé válhat. Mint ahogy az is, hogy reggeli után a használt tányért és poharat odaviszi a mosogatóhoz. Rengeteg időt nyersz, ha nem egyedül kell a konyhaasztalt lerámolnod, hanem mindenki részt vesz a maga módján mindenben.
7. Legyen egy kis reggeli kapcsolódás a gyermekeddel! Biztosan tudod, hogy melyik gyermeked hogyan szeret ébredni, mennyi időre van szüksége, hogy úgy érezze Belőled is kapott. Lehet, hogy tápszert iszik még az öledben, vagy a „nagyágyban” akar pár percet Veled tölteni. Lehet, hogy tud már egyedül öltözni, de akkor érzi, hogy valóban figyelsz rá, ha segítesz neki és közben elmeséli, mit álmodott. Rengeteg módja van, hogy kedvére valóan kapcsolódjatok az ébredés után. Megéri ezt megfigyelni, kitapasztalni, tudni, hogy nagyjából mennyi idő kell hozzá, és azt az 5-10 percet rá is szánni: együttműködő, kedves és beszédes gyermekkel tudsz így reggel készülődni.
8. Mindennek legyen meg a helye! Nagy könnyebbség és időmegtakarítás, ha mindennek megvan a maga helye, a gyerekek is ezt szokják meg, és nem kell állandóan keresni valamit. Ha utolsó pillanatban derül ki, hogy esernyő kell vagy kimaradt a reggeli vitamin, akkor ne Neked kelljen visszarohanni érte, hanem (szintén kortól függően) a gyermeked tudja már önállóan elintézni.
9. Engedj el dolgokat! Ha bármi miatt is nem maradt időd valamire, például az ágyak bevetésére vagy a kukába üres zacskót tenni, engedd el! Biztos lehetsz benne, hogy megvár, és nem lesznek komoly következményei.
10. Legyen tartalékban 10-15 perced! Ez a szabály nem csak a reggeli készülődésre érvényes. Sokszor közbe tud jönni valamilyen váratlan esemény gyerek mellett: egy kiborított kakaó vagy egy nehezebb elválás, amivel semmiképp nem érdemes elrontani a reggelt, ha látod, hogy kezdesz kifutni az időből. A gyermekkel való kapcsolat legyen mindennél fontosabb. Ha van egy kis tartalék, akkor nem az idő fogja meghatározni a reggeli hangulatot, hanem Te!

reggeli készülődés

10 +1. Legyen meg a reggeli rutin! Bármennyire is monoton, használd ki a rutin előnyeit. Nagyon sokat könnyít a Te és a gyerekek helyzetén is, ha megvan a reggeli rutin. Ha ugyanaz a sorrend, mindenkinek mindig ugyanaz a feladata, akkor kiszámíthatóbb és gyorsabb minden, mintha véletlenszerűen és folyton másképp történnek a dolgok. Ha a gyerek tudja, hogy csakis akkor lehet játszani, miután felöltözött, megreggelizett, megfésülködött és fogat mosott, akkor ehhez fogja tartani magát minden reggel. Nincsen jó vagy rossz sorrend! Az a lényeg, hogy mindig ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek és ugyanúgy történjenek a dolgok egymás után.

Próbáld ki a felsorolt ötleteket és tedd egyszerűbbé a reggeleket velük!
Kellemes őszi napokat és nyugodt készülődést kívánok!

Ha gyereknevelési problémáid vannak, vagy nem találod a helyed az  "anyaságban" keress bizalommal: www.anyacoaching.hu

anyacoaching

Képek:
https://www.actozen.com/learn/actonotes/186-not-fond-of-the-alarm-clock-here-are-better-alternatives
www.additudemag.com

Mentés

Mentés


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram