3 tévhit a szülés utáni mozgásról

2017. november 02.
Szerző:  Szmercsányi Zsuzsi
3 tévhit a szülés utáni mozgásról
Az anyaság egy csomó változással jár, nem csak a hormonok okozzák, bár kétségtelenül övék a főszerep, és nem is minden múlik el a gyermekágyi időszak elmúltával.

A korábbi természetes hozzáállást az orvostudomány fejlődésével és a közkórházak terjedésével felváltotta a túlzott óvatosság, és bár mára sok minden a helyére került, azért még sok-sok téves információ kering a várandósság alatti és utáni időszakról.

Egyik ilyen terület az életmód, a táplálkozás és a mozgás területe. Sok hiedelem él sajnos a mai napig, pedig a szakemberek már rég megcáfolták mindet. Na, nézzük mik is ezek, és dobjuk őket gyorsan a kukába!

1. Nem lehet sportolni, amíg szoptatok!

Már miért ne lehetne? Végülis, az egész életünkben mozgásban vagyunk, és gondolj csak bele, mit össze ficereg egy anyuka a második, harmadik, sokadik gyermekével? Hiszen azért, mert megszületik a kistesó az élet nem áll meg! De korábban sem állt meg, az asszonyok a kötelező pihenő időszak után szépen lassan visszaálltak a napi ritmusra. És a lényeg pontosan itt van! A fokozatosság! Amennyiben odafigyelsz arra, hogy ne terheld túl magad, az erőnlétednek, állapotodnak megfelelő mozgást végezz, és csak szépen lassan fokozd az időtartamot, intenzitást és a terhelést, akkor egészen biztos, hogy a javadra válik a mozgás! Jobban bírod majd az éjszakázást, a baba gondozásával járó fizikai terhelést, kiegyensúlyozottabb, türelmesebb leszel, és ha csoportos órákat választasz, akkor kielégíted a kissé elszigetelt babázós időszak alatt is a közösség és a felnőtt társaság iránti igényedet.

torna szülés után

Kép: http://www.strengthon.com

2. A szoptatás alatt nem lehet diétázni!

Ez az a tévhit, amire így ebben a formában nehezen is tudok mit mondani. Alapvetően a gondom az, hogy nagyon nem szeretem a diétákat, és nem is hiszek bennük, én mélyen életmód-hívő vagyok. Ettől függetlenül viszont ki kell jelenteni, hogy önmagában ez így nem igaz, sőt! Egy kiegyensúlyozott diétával akár még jól is járhatunk. Ha egy kicsit másképp nézzük a dolgokat, akkor sokan ebben az időszakban önkéntelenül diétázni kezdenek, mégpedig nem is egészen tudatosan. Hiszen a gyermekük miatti aggodalmukban esznek vagy nem esznek bizonyos táplálékokat, ételféleségeket, ami akárhogy is nézzük, egyfajta általuk egészségesnek ítélt diéta. A diéta szó ugyan negatív abban az értelemben, hogy nem feltétlen egy tartós változást feltételez, pozitív viszont lehet akkor, ha az új étrendünk a korábbinál egy egészségesebbre, változatosabbra, tápanyagdúsabbra való lecserélését jelenti. És ugyan úgy, ahogy a várandósság hónapjai alatt sem kellett két ember helyett ennünk, most sem szükséges. A szoptatás ugyan megnöveli a napi energiaszükségletet, de ezt csak akkor fogod kínzónak érezni, ha nem figyelsz oda a rendszeres táplálkozásra. Nagy tömegű értéktelen műkaják és haszontalan kekszek, péksütemények helyett egyél inkább természetes táplálékokat, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, gyökérféléket, amiből kevesebb is elég, hogy a tested megkapja a számára fontos tápanyagokat. Természetesen most is mint máskor is, az egyoldalú diéták, a kalória számolgatás, az energiabevitel extrém lecsökkentése, és a fontos tápanyagok kizárása ebben az időben is nagyon káros! A természetes élelmiszerek fogyasztásával viszont mind a ketten jól jártok, és meglehet, hogy még a korábbi formád visszaszerzésében is segítségedre lesz. Arra azért vigyázz, hogy a szülés utáni időszakban tényleg nem a fogyásra kell fókuszálni.

diéta szülés után

3. Az izomláz megváltoztatja a tej ízét!

Ez annyira elterjedt, hogy még sok védőnő is riogatja vele a kismamáit, pedig ez sem igaz.
Az anyatej íze nem egy állandó dolog. Folyton változik, annak megfelelően, hogy mit fogyasztott az édesanya. Az ételeinkben megtalálható ízmolekulák egy része belekerül az anyatejbe, és bár nem lesz a tej ettől lecsó vagy spenót ízű, az alap aromáját megváltoztatja. Ez jó, hiszen így is segíthetünk babánkkal megismertetni az általunk gyakran fogyasztott és kedvelt ételek ízét, és a változatos táplálkozás megalapozhatja a baba későbbi kóstolási kedvét is.
Az izomláz nem ezért kerülendő ebben az időszakban, hanem mert az anyai szervezet túlterheléséről árulkodik. És persze az sem mindegy, hogy milyen mértékű izomlázról beszélünk. Mert az izmok hosszú kihagyás utáni óvatos átmozgatása is okozhat enyhe izomlázat. Ezzel nincs is semmi baj, nem kell tőle megijedni.

A nem megfelelő típusú, intenzitású, terhelésű vagy időtartamú edzés viszont nem csak a tejtermelésre van káros hatással, hanem a nőiességünkre, az éppen regenerálódó testünkre.
Ezért nagyon fontos a fokozatosság, kezdj mindig finom gimnasztikával, tempós sétával, nyújtásokkal, és fokozatosan terheld a tested mind időben, mind a gyakorlatok nehézségét tekintve.
Saját tapasztalatom és a sok-sok anyuka tapasztalata is az, hogy a mozgás során növekszik a tej mennyisége, amit vélhetően az anyagcsere fokozódása, és a sportolás alatt és után bevitt nagyobb mennyiségű folyadék okoz. Az íze miatt pedig nem kell aggódnod egy enyhe izomláz alkalmával, főleg ne tedd azért, mert ha valami, akkor az aggódás nincs jó hatással sem a tejtermelésre, sem a közérzetedre!

A fenti hiedelmek valóságát magam is szakemberektől tanultam munkám során, olyan LLL szoptatási tanácsadótól, akivel hosszú ideig együtt dolgoztunk. Amennyiben továbbra is bizonytalan vagy, keresd fel az alábbi szakértői oldalakat (http://www.lll.hu/ http://ibclc.hu ), valamint keress egy szoptatási tanácsadót, és beszéld meg vele a kérdéseidet, félelmeidet! A bizonytalanság szinte teljes mértékben, a félelmeinknek pedig jó része információhiányból ered.  Nagyon fontos, hogy amikor ilyen hihetetlen tudású szakemberek érhetőek el mindenki számára, akárhol is élj, hogy megtanuljuk végre helyén kezelni a buta babonákat, és elengedni a szomszédnéni, a családtagok, a hozzá nem értő jóakarók jóindulatú, de alaptalan riogatásait.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram