Szezonkezdő tippek a lendülethez

2017. október 17.
Szerző:  Aktívmami
Szezonkezdő tippek a lendülethez
Bejegyzésünkben arról olvashattok, hogy nézzük, mit tegyen egy kisbabás anyuka, akinek kimaradtak a nyári hónapokban a tervszerű edzések?

Elkezdődött az új szezon. Sőt, nem csak elkezdődött, de javában zajlik, hiszen mire felocsúdtunk, hogy elmúlt a nyár, már itt is van az október. A nyaralásból már mindenki visszatért rég, de a hétköznapokba újra belerázkódni macerás, pláne ha az embernek van ovis vagy sulis gyerkőce. Egyelőre már az is nagy dolog, ha a teendők közepette eszedbe jutott, hogy ideje lenne újra napirendre tűzni a mozgást. Hiszen a nyáron még akkor is felszaladhatott pár fránya kiló, ha próbáltál aktív maradni, sokat szaladgáltál, játszottál, csúszkáltál, labdáztál, pancsoltál a gyerkőccel a szabadban, és azt is érzed, hogy minden aktivitás ellenére a fittséged sem a régi. Bizony, hiszen a strandon való játéknak, a tollasozásnak, de még a könnyed sétáknak és bringázásoknak sincs olyan sportértéke, mint a tervezett és jól átgondolt edzéseknek. Így történhet meg, hogy a nyár végére romlik az állóképességünk, hamarabb megfájdul a hátunk a házimunkától, és nehezebben birkózunk meg a bevásárlószatyor cipelésével is.

Hogy kezdjünk neki?

1. Fel kell valahogy csiholni a lelkesedésünket!
Nem könnyű a feladat, hiszen mindig elkezdeni a legnehezebb, legyen szó bármiről. Kifogásokat igazán könnyű találni, itt van például az időjárás... Ha meleg van, akkor más programot szervezel, hidegben pedig ki a fenének van kedve kimozdulni?! Nem?
Tehát kezdd mindig azzal, hogy megtaláld azt, hogy mi lesz most az új motivációd! Keress magadnak motivációt, egy olyat, ami a nehéz pillanatokban is hajtani fog!

2. Fenn kell tartani a lelkesedést!
Erre például nagyon jó módszer az edzőtárs bevonása. Az edzőtárssal talán együtt indultok, talán valahol találkoztok, de mindenképpen várjátok egymást és a másik jelenlétét. Ezért nem lehet kifogás, nyomós ok kell, hogy lemondd az edzést, pláne többször egymás után... Na nem, az nagyon ciki!

3. Motiváció női módra
Nők vagyunk, hát ki ne imádna egy új menő edzőcuccot? Márkás vagy csak egyszerűen dögös, mindenkinek más a tuti, de az biztos, hogy motivációnak ez sem egy utolsó módszer!

Tehát találtunk magunknak egy célt, egy edzőtársat, és van új rucink is. Mi legyen a következő? Hogy kezdjünk bele?

Sokszor találkozom azzal a hibával, hogy egy nagyobb kihagyás után nem adunk magunknak elég időt, hanem beleugrunk a dolgok közepébe, és a túl nagy kihívás bizony letöri a lelkesedést. Nem árt, ha itt is betartjuk a fokozatosság elvét, ne akarjunk minden nap maximális erőbedobással sportolni. Hagyd az izmokat és az ízületeket hozzászokni a terheléshez, és fokozatosan emeld a terhelést és az edzések számát, hosszát, intenzitását. Akár kezdő, akár újrakezdő vagy, ne akarj gyorsan haladni vagy nagyokat lépni, akkor is maradj a könnyed edzésnél, ha úgy érzed, menne több is. Azt, hogy túllőttél a célon, sokszor már csak másnap érzed, vagy még később.
Márpedig, akik itt találkozunk a kuckómban, anyukák vagyunk, általában kisgyerekesek. És ez fontos! Hiszen a tested még több és másfajta törődést igényel!
Ne legyints tehát a szabályokra, mert a későbbi nőiségünk és egészségünk múlik most az ebben az időben meghozott döntéseinken!

Tehát, nézzük, mit tegyen egy kisbabás anyuka, akinek kimaradtak a nyári hónapokban a tervszerű edzések?

Az edzőterem, a nagy súlyok, sőt még a futás sem a te sportod egyelőre. Megteheted, hogy csatlakozol egy kifejezetten kisbabás anyukáknak szóló edzéshez a lakóhelyeden.
De ha otthon kezdenél bele, vagy edző irányítása nélkül az edzőteremben, akkor neked a gerinctréning és a core tréning gyakorlatait ajánlom.
Ezeknek a gyakorlatoknak a közös jellemzője, hogy külső szemlélő számára könnyűnek tűnnek, ám helyesen végrehajtva igencsak komoly koncentrációt és izommunkát igényel!
Csemegézzünk most ezek közül! Kiválasztottam neked 3 olyan feladatot, amihez nem lesz szükséged különleges eszközökre, és akár a babával is könnyedén végezheted!
A gyakorlatokat végezd lassan, nagyon odafigyelve, és először kisebb ismétlésszámmal indíts, majd fokozatosan növeld az ismétléseket.

1. gyakorlat
Kiinduló helyzet: támadóállás
Nyújtózz előre, a testsúlyod helyezd az elöl lévő lábadra, majd húzz a karokkal hátra, és állj vissza a kiindulóhelyzetbe! Ismételd oldalanként 15x

2. gyakorlat
Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés, lábak kis terpeszben, talpak a talajon
a.) A törzsizmaidat feszítsd meg, és egyenes háttal emeld meg a csípőd, először emelgesd lassan 10x, majd tartsd fenn a levegőben 10 lassú számolásig.
b.) Emeld fel az egyik lábad és így is emeld a csípőd 10x, majd tedd ugyan ezt a másik lábbal is. Közben a csípőd a levegőben, a törzsed mindvégig feszesen egyenes!
c.) Emeld újra az első lábat, és lassan végezz bicikliző mozdulatot a levegőben, majd végezd el a másik lábaddal is ugyan úgy!


3. gyakorlat
Kiinduló helyzet: hason fekvés
a.) Tedd a homlokod a földre, feszítsd meg a törzsizmaidat, nyújtsd előre mindkét karod! Emeld a karjaidat lassan 10x
b.) Húzd a karjaidat váltva a törzsed irányába! Ismételd összesen 20x
c.) Húzd egyszerre mindkét karodat erősen, majd nyújtózkodj előre, ismételd a páros gyakorlatot 10x!A képek a dunakeszi Aktívmamik és babáik közreműködésével készültek a Családi Mókavárban! Köszönjük a lányoknak, Timinek, Mariannak és Juditnak, valamint a babáknak, Borókának, Lilikének és Dávidnak!

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram