Szezonkezdő tippek a lendülethez

2017. október 17.
Szerző:  Aktívmami
Szezonkezdő tippek a lendülethez
Bejegyzésünkben arról olvashattok, hogy nézzük, mit tegyen egy kisbabás anyuka, akinek kimaradtak a nyári hónapokban a tervszerű edzések?

Elkezdődött az új szezon. Sőt, nem csak elkezdődött, de javában zajlik, hiszen mire felocsúdtunk, hogy elmúlt a nyár, már itt is van az október. A nyaralásból már mindenki visszatért rég, de a hétköznapokba újra belerázkódni macerás, pláne ha az embernek van ovis vagy sulis gyerkőce. Egyelőre már az is nagy dolog, ha a teendők közepette eszedbe jutott, hogy ideje lenne újra napirendre tűzni a mozgást. Hiszen a nyáron még akkor is felszaladhatott pár fránya kiló, ha próbáltál aktív maradni, sokat szaladgáltál, játszottál, csúszkáltál, labdáztál, pancsoltál a gyerkőccel a szabadban, és azt is érzed, hogy minden aktivitás ellenére a fittséged sem a régi. Bizony, hiszen a strandon való játéknak, a tollasozásnak, de még a könnyed sétáknak és bringázásoknak sincs olyan sportértéke, mint a tervezett és jól átgondolt edzéseknek. Így történhet meg, hogy a nyár végére romlik az állóképességünk, hamarabb megfájdul a hátunk a házimunkától, és nehezebben birkózunk meg a bevásárlószatyor cipelésével is.

Hogy kezdjünk neki?

1. Fel kell valahogy csiholni a lelkesedésünket!
Nem könnyű a feladat, hiszen mindig elkezdeni a legnehezebb, legyen szó bármiről. Kifogásokat igazán könnyű találni, itt van például az időjárás... Ha meleg van, akkor más programot szervezel, hidegben pedig ki a fenének van kedve kimozdulni?! Nem?
Tehát kezdd mindig azzal, hogy megtaláld azt, hogy mi lesz most az új motivációd! Keress magadnak motivációt, egy olyat, ami a nehéz pillanatokban is hajtani fog!

2. Fenn kell tartani a lelkesedést!
Erre például nagyon jó módszer az edzőtárs bevonása. Az edzőtárssal talán együtt indultok, talán valahol találkoztok, de mindenképpen várjátok egymást és a másik jelenlétét. Ezért nem lehet kifogás, nyomós ok kell, hogy lemondd az edzést, pláne többször egymás után... Na nem, az nagyon ciki!

{adselite}

3. Motiváció női módra
Nők vagyunk, hát ki ne imádna egy új menő edzőcuccot? Márkás vagy csak egyszerűen dögös, mindenkinek más a tuti, de az biztos, hogy motivációnak ez sem egy utolsó módszer!

Tehát találtunk magunknak egy célt, egy edzőtársat, és van új rucink is. Mi legyen a következő? Hogy kezdjünk bele?

Sokszor találkozom azzal a hibával, hogy egy nagyobb kihagyás után nem adunk magunknak elég időt, hanem beleugrunk a dolgok közepébe, és a túl nagy kihívás bizony letöri a lelkesedést. Nem árt, ha itt is betartjuk a fokozatosság elvét, ne akarjunk minden nap maximális erőbedobással sportolni. Hagyd az izmokat és az ízületeket hozzászokni a terheléshez, és fokozatosan emeld a terhelést és az edzések számát, hosszát, intenzitását. Akár kezdő, akár újrakezdő vagy, ne akarj gyorsan haladni vagy nagyokat lépni, akkor is maradj a könnyed edzésnél, ha úgy érzed, menne több is. Azt, hogy túllőttél a célon, sokszor már csak másnap érzed, vagy még később.
Márpedig, akik itt találkozunk a kuckómban, anyukák vagyunk, általában kisgyerekesek. És ez fontos! Hiszen a tested még több és másfajta törődést igényel!
Ne legyints tehát a szabályokra, mert a későbbi nőiségünk és egészségünk múlik most az ebben az időben meghozott döntéseinken!

Tehát, nézzük, mit tegyen egy kisbabás anyuka, akinek kimaradtak a nyári hónapokban a tervszerű edzések?

Az edzőterem, a nagy súlyok, sőt még a futás sem a te sportod egyelőre. Megteheted, hogy csatlakozol egy kifejezetten kisbabás anyukáknak szóló edzéshez a lakóhelyeden.
De ha otthon kezdenél bele, vagy edző irányítása nélkül az edzőteremben, akkor neked a gerinctréning és a core tréning gyakorlatait ajánlom.
Ezeknek a gyakorlatoknak a közös jellemzője, hogy külső szemlélő számára könnyűnek tűnnek, ám helyesen végrehajtva igencsak komoly koncentrációt és izommunkát igényel!
Csemegézzünk most ezek közül! Kiválasztottam neked 3 olyan feladatot, amihez nem lesz szükséged különleges eszközökre, és akár a babával is könnyedén végezheted!
A gyakorlatokat végezd lassan, nagyon odafigyelve, és először kisebb ismétlésszámmal indíts, majd fokozatosan növeld az ismétléseket.

1. gyakorlat
Kiinduló helyzet: támadóállás
Nyújtózz előre, a testsúlyod helyezd az elöl lévő lábadra, majd húzz a karokkal hátra, és állj vissza a kiindulóhelyzetbe! Ismételd oldalanként 15x

2. gyakorlat
Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés, lábak kis terpeszben, talpak a talajon
a.) A törzsizmaidat feszítsd meg, és egyenes háttal emeld meg a csípőd, először emelgesd lassan 10x, majd tartsd fenn a levegőben 10 lassú számolásig.
b.) Emeld fel az egyik lábad és így is emeld a csípőd 10x, majd tedd ugyan ezt a másik lábbal is. Közben a csípőd a levegőben, a törzsed mindvégig feszesen egyenes!
c.) Emeld újra az első lábat, és lassan végezz bicikliző mozdulatot a levegőben, majd végezd el a másik lábaddal is ugyan úgy!


3. gyakorlat
Kiinduló helyzet: hason fekvés
a.) Tedd a homlokod a földre, feszítsd meg a törzsizmaidat, nyújtsd előre mindkét karod! Emeld a karjaidat lassan 10x
b.) Húzd a karjaidat váltva a törzsed irányába! Ismételd összesen 20x
c.) Húzd egyszerre mindkét karodat erősen, majd nyújtózkodj előre, ismételd a páros gyakorlatot 10x!A képek a dunakeszi Aktívmamik és babáik közreműködésével készültek a Családi Mókavárban! Köszönjük a lányoknak, Timinek, Mariannak és Juditnak, valamint a babáknak, Borókának, Lilikének és Dávidnak!

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram