Torna szülés után- Mikor és hogyan kezdjünk neki?

2017. máj. 29.
Szerző:  Szmercsányi Zsuzsi
Torna szülés után- Mikor és hogyan kezdjünk neki?
Akármilyen sportos életet élt egy nő a terhessége előtt, a baba születése után a legfontosabb a kis jövevény. Ez az időszak az ismerkedésé, az összeszokásé, adjuk meg ezt magunknak és a kisbabánknak is, akármilyen szimpatikus is az, hogy XY celeb 2 héttel a szülés után újra csúcsformában volt…


 

Az, hogy ki mikor kezd el foglalkozni magával, hogy mikor érzi ennek szükségességét nagyon egyéni és sok mindentől függ. Eltérő a cél is, ami lehet a nőiség, nőiesség visszaszerzése, a regeneráció, a fittség, az erő, alakformálás, fogyás, a teljes egészségre törekvés, bármi.

De mikor is lehet elkezdeni, ha már jól esne egy kis mozgás?

Természetes és komplikációmentes hüvelyi szülést követően nap, mint nap fokozatos átmozgatásokkal, hosszabb sétával készítsük fel a szervezetet, majd saját testsúlyunkat használva megmozgathatjuk izmainkat is. 6 hét gyermekágyi idő eltelte után jöhet a fokozatos izommunka.
Császármetszést követően a sebgyógyulásnak megfelelően, és ahogy az orvos rábólint a mozgásra. Ez eléggé eltérő lehet, komplikációktól, sebgyógyulástól, fizikumtól, korábbi fittségi állapottól és orvostól is függhet. Az én orvosom például varratszedés után nap, mint nap végzett és lassan növelt hasizomerősítést ajánlott a mielőbbi regeneráció érdekében, a másik ettől sokkal jellemzőbb a 12 hét pihenő.

Ha a hüvelyi szülés alatt bármilyen komplikáció lépett fel, vagy császármetszéssel szültél, mielőtt sportolni kezdesz, mindig kérd ki orvosod véleményét és egyeztess arról is, milyen mozgást javasol, mit nem!Amint elszántuk magunkat és eljött az engedélyezett mozgás ideje, akkor is tartsuk be a fokozatosság elvét! Figyeljük a testünk jelzéseit! Az izomlázzal nincs nagy baj, ha kellemes, elviselhető. Ettől erősebb izomláz arra vall, hogy nem voltunk elég körültekintőek, és erősebben terheltük meg az izmainkat a kelleténél. A szülést követően kicsit más szabályok érvényesek, mint általában. Most különösen fontos, hogy jól érezd magad mozgás közben, figyeld az esetleges kellemetlenségeket, fájdalmakat. Ha bármi ilyesmit észlelsz, ne folytasd az adott mozdulatot.

Tévhit, hogy a mozgás káros a tejtermelésre!

Saját tapasztalat és a tornáimra járó édesanyák egyöntetű véleménye szerint a megfelelő és fokozatos testmozgás nemhogy nem csökkenti, hanem növeli a tejtermelést. Szoptatós anyukáim duzzadó, feszülő keblekkel szaladnak a torna után nyugodt sarokba vagy haza a babáikkal :)

 

Torna szülés után- Hogy is kezdjünk hozzá?Egy édesanyának soha nincs egyszerre sok ideje. Időnként még elég sem. Hogy mielőbb újra formába lendüljünk, használjuk ki a lopott 5 perceket, fél órákat (ha ez utóbbi egyáltalán adódik). A séták alatt és bevásárláskor szaporázzuk a lépteinket, ahol tudjuk, használjuk a lépcsőt! Tudatosan lépkedjünk hol lábujjhegyen, hol telitalppal felfelé. Séta közben feszítgessük az izmainkat, mondjuk az egyik lábat, aztán a másikat, a hátul lévő láb vádliját, szorítsuk össze a farizmot, húzzuk össze a lapockákat, végezzünk toló mozdulatot lefelé vagy hátrafelé a tenyerünkkel az előre lépő láb oldalán.


Ha van, tegyünk fel pulzusmérőt és például egy babakocsis séta alkalmával célozzuk meg a közepes intenzitás alsó értékét.
Közepes intenzitásnak számít az elméleti maximálpulzusunk 60-75%-a. Ezt úgy tudod kiszámolni, hogy 220-ból kivonod az életkorod, ez lesz az elméleti maximál pulzus értéked. Majd ennek veszed a 60 illetve a 75 százalékát. Eleinte maradj 70% alatt!
(220 – életkor) x 0,6 = alsóérték
(220 – életkor) x 0,75 = felsőérték


Otthon az említett lopott időket használhatjuk, házimunka közben, vagy amíg alszik a baba, de még a játékidőből is csinálhatunk közös edzést!

  • Asztalnál ülve sarokemelésekkel edzhetjük a vádlit,, a farizom ütemes és erős összeszorításával újra tónust adhatunk a popsinak.
  • A kanapén ülve lábnyújtásokkal a comb elülső izmait, a comb összeszorításával a combközelítőket frissíthetjük fel.
  • Hasizmot bárhol és bármikor edzhetjük séta, vásárlás vagy tv nézés közben is, különféle erősségben, sebességben megfeszítve a teljes hasfalat. A feszítést egy erőteljes kilégzéssel még hatékonyabbá tehetjük.

Ha fokozatosan és folyamatosan végeztük az említett gyakorlatokat, korábbi fittségünktől függően hamar vagy még hamarabb eljön az idő, hogy többre vágyunk.
Ekkor több lehetőségünk is van:

  • elővesszük a kedvenc torna dvd-ket
  • időnknek megfelelően beépítünk egy-két gyakorlatot a napjainkba
  • vagy keresünk a környékünkön egy edzőt és egy csapatot, és eljárunk babás-mamás foglalkozásokra, tornákra.

Jó lenne, ha ez utóbbi mindenkinek megadatna..
Ha mégsem így lenne és a babádat nem tudod kire bízni, amíg te edzésre mész, tornázz otthon, vele!
Legközelebb erre adok tippeket.
 
FOTÓK:
pexels.com
 
 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram