10 jó tanács életmódváltáshoz

2017. máj. 09.
Szerző:  Szmercsányi Zsuzsi
10 jó tanács életmódváltáshoz
Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy "Szeretnék életmódot váltani, de nem tudom hol kezdjem." Először is ez egy elhatározás, melyet csak Te tudsz véghezvinni. Nem elég elhatározni, hogy én egészségesen fogok étkezni és megfogadom, hogy mindennap edzek 10 percet, meg is kell valósítani. De hogyan? A mai bejegyzésemben ezt osztom meg veled: HOGYAN?

Életmódváltás 10 lépésben!

1. Tűzz ki magadnak pontos célt vagy célokat!

Mielőtt nekivágnál a célkitűzéseknek szerezz be egy füzetet. Ez lesz a célfüzeted! Ebben fogod vezetni a céljaidat, álmaidat, amit el fogsz érni!

Ha kitűzöl egy pontos célt, akkor pontosan tudod, hol tartasz. Tudod, mikor éred el, mikor kell belehúzni, módosítani vagy mikor lehetsz elégedett a haladással. Ha csak úgy körülbelül fogalmazol meg magadban egy elképzelést, az nem lesz elég konkrét ahhoz, hogy motiváljon a mindennapok során. 

életmódváltás

2. Írd le a célod!

Ha fejben megfogalmazod a célod, az nem elég. A magyar nyelv gyönyörű, rengeteg hasonló jelentésű szavunk van, amik épp csak picit módosítanak a végeredményen. Egy csak fejben megfogalmazott cél bármikor módosítható, vagy finomítható, ami tulajdonképpen egyfajta „lájtos” módosítás...
A célod leírásával be is programozod azt az elmédbe, így sokkal valószínűbb is, hogy eléred!
Ha ezt a lépést kihagyod, akkor jön a tipikus újévi fogadalom szindróma. A lelkesedés pár hét múlva alábbhagy, és amit korábban éreztél és gondoltál, már fel sem tudod idézni pontosan.

Mondok erre egy példát: Ha azt kigondolom, hogy hm... "egészségesen kéne élnem, egészségesen fogok élni" ez lehet egy cél, hogy egy nap biztos egészségesen fogok élni. DE ha leírom, annak ereje lesz, ha pontosan leírom, akkor pedig eredménye is lesz! Tehát kigondolom, hogy holnaptól egészségesen élek, és leírom, hogy 2017. május 10-én életmódot váltottam, egészségesen élek.

életmódváltás

3. Nap, mint nap idézd fel!

Erre sok módszer létezik. Lehet emlékeztető cetliket kiírni a lakás különböző pontjaira. Jól ismert szokás a hűtőre kiragasztani az áhított súlyt, így amikor nassolni támad kedved, átgondolhatod, mi a fontosabb. De kiragaszthatsz képet is a vágyott külsőről vagy leírhatod az álomcélt egy füzetbe, amit minden nap akár többször is elolvashatsz. Mindegy melyiket választod, de a sikeres célkitűzők nap, mint nap felidézik a céljaikat.

4. Tudj többet!

Az életmódváltáskor hozott döntéseknek úgymond „mélyre kell menni”. Teljesen hatástalan egy olyan célkitűzés, amit meghoztál, mert valahol így hallottad, de nem tudod, miért jó. Ez egész egyszerűen nem fog motiválni a váltásra. Viszont ha utána olvasol, vagy kikéred egy szakértő véleményét, akkor megtudhatod a "Miértet", ami sokszor annyira hatásos, hogy a tudás önmagában távol tart a rossz szokástól.

életmódváltás

5. Kérd a környezeted segítségét!

Nagyon nehéz úgy a változtatás, hogy a környezeted változatlanul a korábbi szokások szerint él. Ezt legtöbbször elkerülheted, ha még a legelején egyenes vagy, és megkéred a környezeted, hogy támogassanak az elhatározásban. Tudom, hogy sok családban probléma ez, a férj, a szülők, az anyós, néha mintha szándékosan szabotálnék a tervünket. De hidd el, a legtöbben minimum elfogadják ezt, ha még az elején leülünk, és tisztázzuk pontosan, hogy mit várunk a másiktól. Kislánykoromban rengeteget hallottam egy intelmet anyukámtól, ezt adom most én is tovább: „Nem az számít, hogy mit mondasz, hanem az, hogyan!”

6. Írj egy listát!

Szedd pontokba amit el szeretnél érni! Írj egy listát azokról a dolgokról, amiken változtatni szeretnél (vagy amin kéne), így jobban követhető lesz a cél. Az életmódváltás egy nagyon összetett valami, sok esetben többféle táplálkozási módosítást, újfajta aktivitási szokásokat, esetenként tervszerű stressz csökkentő technikákat tartalmaz, amiket minden esetben maga az életmódváltó határoz meg, azaz Te!

{adselite}

7. Állíts fel fontossági sorrendet!

Vannak olyanok, akiknek az életmódváltás akkor sikeres, ha egy az egyben váltanak a régiről egy merőben újra. Ők lesznek azok, akik összeszedik a lakásban fellelhető összes „nem kívánatos” alapanyagot, és megkínálják vele a kukát. A többségnek azonban ez túl drasztikus. Ha te is közéjük tartozol, akkor inkább haladj lassan, lépésről lépésre. Ehhez jó, ha előre kijelölsz magadnak egy utat, hogy mi miután fog következni. Saját tapasztalatom az, hogy kettőnél több dologra nehéz figyelni, ha változtatásról van szó. Ne feledd, itt most régi berögzült szokásokon kell változtatni, ami óriási önfegyelmet igényel. Egyszerre sok dologra pedig nehéz ilyen nagy energiával odafigyelni. Ilyenkor szokott bekövetkezni a jól is mert visszaesés. Ezért haladj inkább a sorrended szerint, és akkor lépj tovább, ha már biztos vagy magadban!

8. Ne akarj túl nagyot lépni!

Ha eddig nem mozogtál a szülés óta, akkor ne a félmaraton legyen a kitűzött cél, de ne is a minden nap egy óra mozgás. A mozgás beillesztése az életmódba kiemelkedően fontos, de ez is legyen fokozatos. Ha eddig nem mozogtál semmit, akkor lehet a cél napi 5-10 perc könnyed torna vagy séta. Ha már mozogsz valamennyit vagy jársz sportos foglalkozásra, akkor először csak egy alkalommal legyen több a cél, majd fokozatosan adj hozzá kisebb változtatásokat, például intenzitásnövelést, nehezebb súlyokat, más típusú mozgást, vagy egy újabb teljes alkalmat.

9. Legyen fix helye!

A mozgásnak keress fix időpontot vagy időpontokat, amit igyekezz mindig betartani. Tapasztalat, hogy ha nincs valaminek fix helye a napodban, akkor sokkal könnyebben „jön közbe valami”, mint ha szigorúan tartjuk magunkat az elképzelésünkhöz. Ilyen szempontból kicsit szerencsésebb, ha nem otthoni környezetben sportolunk, mert az időpontra érkezés segít abban, hogy összekapjuk magunkat. De otthon is sikerülhet, csak nagyon jól kell hozzá megszervezni és megtervezni a napot. Na persze, én is kétgyermekes anyuka vagyok, így pontosan tudom, hogy anya tervez, baba felborít, de szerencsére nincs ez így minden nap. Ha pedig mégis közbejön valami, ne hagyd, hogy rossz érzést keltsen benned, hisz anyuka vagy, a kicsi nyilván okkal tart rád igényt. Engedd el a problémát és pótold be a kimaradt mozgást ahogy lehetőséged nyílik rá!

10. Szerezz egy társat!

életmódváltás

Minden változás, változtatás könnyebb, ha van egy társunk, aki velünk tart. Ez lehet a legjobb barátnőd, a szomszédasszony, aki szintén kisbabával van otthon, a játszótérről ismerős anyuka, aki nyitott az egészséges életmódra, vagy éppen a férjed, párod. Ha szerencsés vagy, egyből több társad is akad, de ha senkit sem sikerül bevonni a környezetedből, akkor csatlakozz egy meglévő és működő közösséghez vagy járj el anyukáknak szóló mozgásos foglalkozásra, ahol nem csak életmódváltáshoz találsz majd partnert, de még az is lehet, hogy új és mély barátságok születnek!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram