Van kiút a fojtogató veszekedésekből! - Mediáció

2015. július 10.
Szerző:  vajaskalács
Van kiút a fojtogató veszekedésekből! - Mediáció
Ismerős az az érzés, mikor annyira dühösek vagyunk a másikra, hogy képtelenek vagyunk, akár csak egy szót is váltani vele? Vagy esetleg voltál már olyan helyzetben, mikor úgy érezted, felesleges bármit is mondanod, hiszen a másik úgysem értene meg? Ha igen, akkor ez neked szól!

Vépy Viktória pszichológust, life coach-ot és mediátort kérdeztük, a fent említett konfliktusok megoldásáról, és magáról a mediáció módszeréről, mely hazánkban is egyre elterjedtebb módja a vitás kérdések elrendezésének.

mediator pszichologus coach budapest

Cukimamik: Kérlek, mondd el nekünk röviden, hogy mi is az a mediáció!

Vépy Viktória: A mediáció közvetítést, békéltetést jelent. Egy konfliktuskezelési módot, melynek során a vitában állók bevonnak egy harmadik, pártatlan felet. Ő a mediátor, aki a vitarendezés során mindkét fél érdekét képviselve közvetít közöttük. A mediátor célja az, hogy a vitában álló felek képessé váljanak jobban megérteni egymás szükségleteit, érzéseit, gondolatait, valamint álláspontját a vitás kérdésben.

C.: Mégis mit csinál egy mediátor? Tanácsot ad, igazságot tesz?

V.V.: Természetesen nem. A mediátor nem adhat tanácsot a feleknek, és nem hozhat döntést helyettük, pusztán a folyamatot irányítja, mely teljes titoktartás mellett zajlik.

C.: Titoktartás, ez érdekes. Akkor ez túlmutat a családi "csetepaték" rendezésén, jól sejtem?

V.V.: Részben. A mediáció permegelőző vitarendezési eljárásnak minősül, s bárki igénybe veheti, aki személyes konfliktust, vagy akár jogi problémát szeretne megoldani peren kívül – ezáltal jelentős időt és anyagi ráfordítást takarítva meg. A családoknál maradva ilyen eset lehet a válás, a vagyonmegosztás vagy a gyermekelhelyezés kérdése

parkapcsolati gondok

Én főként párkapcsolati mediációval foglalkozom, és abban segítem a hozzám fordulókat, hogy képesek legyenek meghallani egymást, megérteni a másik nézőpontját, és elfogadni a tényt, hogy nem érthetnek egyet mindenben. Az én munkám akkor sikeres, ha a felek olyan megoldást találnak egy-egy konfliktushelyzet feloldására, melyet később is tiszteletben tudnak tartani, és más esetekben is hatékonyan tudnak alkalmazni.

C.: Kiknek ajánlod a párkapcsolati mediációt?

V.V.: Elsősorban olyan pároknak ajánlom, akik úgy érzik, hogy bizonyos helyzetek kapcsán rendre ugyanazokat a „köröket futják” - hiába szeretnének továbblépni, az valami miatt mégsem sikerül. Amikor ugyanazok a sémák ismétlődnek, ugyanazok a problémák jelentkeznek mindig más és más köntösben. Ha az egyik fél látszólag hiába fogalmaz meg bizonyos problémákat, vagy kéréseket, úgy tűnik, azt a párja mégsem érti, s ezért a helyzetet rendező változás is elmarad.

parkapcsolat

Számos olyan helyzet adódhat egy pár életében, amikor a mediáció segíthet a probléma megoldásában. Kezdve a háztartásvezetés és tehermegosztás tervezésével, a családi kassza kezelésén át, egészen a szabadidő-tervezésig, vagy a párkapcsolatban megélt egyéni autonómia kérdéséig. Gondot jelenthet a barátokkal, a családdal, a rokonokkal való kapcsolattartás módja, vagy annak rendszeressége. Az együttélés során kirajzolódó különbségek, vagy épp a mindennapokban egymás iránt kimutatott figyelem és tisztelet esetleges hiánya.

Párkapcsolati konfliktus tekintetében tehát széles a spektrum. Házasságban az eltérő értékrend miatt adódó véleménykülönbségek szülhetnek nézeteltéréseket, egy gyermek érkezése pedig teljesen új kihívások elé állíthatja a párokat, mely szintén komoly konfliktusforrást jelenthet.Sokan húznak ilyenkor szemellenzőt, s élik úgy a mindennapokat, hogy egy idő után már szóba sem hozzák mindazt, ami zavarja őket, mert tartanak az esetleges veszekedéstől, vagy a legrosszabb eshetőségként megélt szakítástól. Pedig a konfliktus természetes velejárója az életünknek.

Nem vagyunk egyformák, így óhatatlan, hogy bizonyos kérdésekben ütközzenek az álláspontjaink. A gond nem azzal van, ha valamiben nem értünk egyet, hanem ha a problémamegoldás keresése helyett, inkább úgy teszünk, mintha minden rendben volna.

coaching budapest


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram