Tervező gyerekeknek- Bemutatjuk a lurkónaptárt!

2018. április 12.
Szerző:  Cukimamik Team
Tervező gyerekeknek- Bemutatjuk a lurkónaptárt!
Bemutatunk Nektek egy remek, hiánypótló, gyerekeknek készült Képes Heti Tervezőt, melynek segítségével a legkisebbeknek is játékosan varázsolható átláthatóvá a családi menetrendet.

Egy mágnestábláról beszélünk, aminek az alapja egy napokat ábrázoló táblázat. Erre szuperül illusztrált tevékenység mágnesek helyezhetők fel, így lesz teljesen egyértelmű, és vizualizálható mindenki számára a program. Minden nap alá 5 darab tevékenység sorakoztatható fel.


Maga a tábla több választható háttérrel elérhető, illetve fiú és lány jelölő alakkal is kapható. Kérhető mágnesezhető felületre, ha például hűtőre tennéd, de rendelhető natúr fa keretben is, ha kényelmesebb ajtóra, vagy falra helyezni. A csomagban 25 darab tevékenység mágnest találsz, de van lehetőség kiegészítő vagy akár egyedi mágnesek beszerzésére is.

A táblában benne van a lehetőség, hogy a családi rutin lelke legyen. A család békéjét is fenntarthatja, ha megállapodtok abban, hogy a táblán szereplő tevékenységek nagyrészt a “szentírással” egyenértékűek, például nem elkerülhető a vasárnap esti hajmosás. Így kimaradhat néhány veszekedés, nyűgösködés, elfelejtés. Nagy előnye még, hogy rendszeressé válik a következő hét/nap közös megbeszélése. Fel lehet készíteni a gyerekeket a történésekre, ők pedig feltehetik a mágneseket.
Ezáltal nemcsak azt látják, hogy mi az a nagyon szuper esemény, ami közeleg - például a húsvét, a szülinap, vagy egy kirándulás- hanem azokat is, amikhez egész héten bátorságot kell gyűjteniük - például egy védőoltás. Utóbbinál a nap végén büszkén vállveregetve tekinthetnek a táblára, hogy “bizony, megcsináltam” :)
Hosszútávon pedig elképesztően fontos pozitív hozadékai vannak a tervező használatának. Mégpedig a napirend kialakulása, és megtámogatása, illetve a szülők ösztönzése arra, hogy a gyerekeknek megadják a pontos, életkoruknak megfelelő tájékoztatást a családot érintő eseményekről. Ezek, mint tudjuk nagymértékben hozzájárulnak a magabiztosság, és önállóság kialakulásához. A kiszámíthatóság, az időrendiség betartása a gyerekek számára maga a biztonság. A picik ugyanúgy igénylik ezt, mint a kiskamaszok. Mindenképpen hasznos ha már kicsi kortól - játékosan-csepegteted nekik a tudást, ami majd a saját időbeosztás elsajátítását megalapozza. Később is ezen keretek között kell mozogniuk az életben. A bölcsi, az ovi, az iskola, majd a munka világa, a saját család is mind-mind a napirendről, határidőkről, szervezésről, hatékonyságról szól. És persze a felvállalt feladatok elvégzésének felelősségéről. Szóval az erre való felkészítést nem lehet elég korán kezdeni.

Ebbe azért szülőként sem egyszerű belesimulni. Sokszor teljesen kicsúszik a kezünkből az irányítás, több gyerkőccel pedig egyenesen bravúros a logisztikát kitalálni, és véghez vinni. Kit milyen különórára kell vinni, edzések, ovis programok, bevásárlás, orvosi vizsgálatok...
A tervező a felnőttek segítségére is siet, hiszen csak ránézel és az egész hetet összességében, khm...kissé hiperventillálva, ámde szemet gyönyörködtetve láthatod :)
A naptárral még a munkából későn hazaérő szülők (főképp apukák) is ritmusban maradhatnak, akiknek nagy nehézség naprakészen lekövetni a gyerkőcök mozgását. Este viszont egy pillantás után rá tud kérdezni az aznapi bábelőadás fogadtatására, és máris elindul a párbeszéd szülő-gyerek között.

{adselite}

Ha tetszett a Képes Heti tervező, akkor érdemes megnézni a szintén a Lurkónaptár által megálmodott, együttműködést segítő Jutalom Táblát is. A sokak által ismerősen csengő pozitív gyermeknevelés egyik jó megalapozója lehet.

Ösztönzőleg hat a gyerekekre a dicséret, vagy 1-1 apró jutalom a rábízott feladat elvégzése után. Ezt a megerősítést nagyon szépen támogatja a Jutalom Tábla. Jól látható helyre kitéve, a gyermekkel gondosan átbeszélt feladatok teljesítése után jár 1-1 csillag. Az általatok meghatározott számú csillag begyűjtése után a gyermek kapjon számára örömet okozó élményt/tevékenységet/ egyéb apró jutalmat.
Ezzel a motivációs csomaggal feloldódhatnak rossz szokások, és számottevő mértékben elérhető pozitív viselkedésbeli változás.

A Lurkónaptár tervezésében találsz még adventi naptárat, illetve készül a Családi Heti Tervező. Mi már nagyon várjuk!

A lurkónaptárról bővebb információt itt találtok.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram