Kenuzás, zegzugos pincék, varázslatos természeti környezet és egy ágyúgolyó a házfalban – Tokaj gyerekkel (is) hatalmas élmény!

2019. július 27.
Szerző:  Egyed Zsuzsi
Kenuzás, zegzugos pincék, varázslatos természeti környezet és egy ágyúgolyó a házfalban – Tokaj gyerekkel (is) hatalmas élmény!
Kép: Pinterest
Van egy kisváros Észak-Magyarországon, melynek nevét világszerte ismerik, mégis sokan vannak hazánkban, akik még még nem jártak arra. Legyen a következő úticélotok Tokaj – megmondjuk, miért!

A legjobb családi kirándulás az, ahol nem őrjöngenek a gyerekek az unalomtól, és a felnőtteknek is szórakoztató. Tokajról legtöbbünknek a bor jut eszébe – mégis számos olyan dolog van ebben a meseszép kisvárosban és a környékén, amelyekért érdemes eltölteni itt egy vagy akár több napot. Tudtad, hogy Tokajban nem csak borozni lehet?

 

 Hegyet mászunk gyerekkel? Igen!

A Kopasz-hegy tetejére felkapaszkodni gyerekkel sem nehéz, a túra végén a tévétoronynál pedig lélegzetelállító látványban gyönyörködhetünk. A hegytetőre két út is vezet, egyik a vasútállomásról, másik pedig a belvárosból indul.

Szálljunk vízre!

 

Tokaj szépségét kétségkívül meghatározza, hogy két folyó, a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekszik. Több helyen tudunk különböző vízijárműveket bérelni. A gyerekeknek biztonságot nyújt a kötelező mentőmellény. Aki azonban a hajókázásra esküszik, Tokajban megtalálja a számítását: a sétahajók indulásáról érdemes előzetesen tájékozódni, mert a Tisza vízállásától is függ, hogy közlekedik-e az adott időpontban.

Strandoljunk!

 

Tokajnak remek homokos strandja van a vasúti híd közelében. Itt egyúttal kemping is működik, tehát érdemes sátorral érkezni. A strandról a panoráma mesés, a kora reggel ébredő kempingezőket pedig gyakran lustán sétálgató gólyák fogadják a fövenyen.

Bringázásra fel!

Az ország másik végéből érkezel, de a kerékpárokat azért nem vinnéd magaddal? Semmi gond, Tokajban könnyűszerrel bérelhetsz biciklit! A helyi Tourinform irodából kölcsönözve napi 2000 forintért karikázhatod körbe a Hegyalját.

Városnézés kényelmesen – minden karnyújtásnyira!

 

Kép: Pinterest

Aprócska belváros, mégis megannyi látnivaló. Tokajban egy gyerek sem fog unatkozni, míg bejárjátok a kedves kis utcákat. És azt tudtad, hogy a főutcán az egyik ház falában egy olyan ágyúgolyó látható, amely még az 1848-49-es szabadságharcok idején csapódott be? A híd túloldalán pedig (ez a terület már a szomszédos településhez, Rakamazhoz tartozik) egy teknős alakú látogatóközpont várja a turistákat: itt a honfoglalás korát ismerhetjük meg egy interaktív kiállíts keretében.

Megéheztél? Itt nem fogsz éhen maradni!

A Tisza és a Bodrog mentén mi más is lehetne a menü, mint a magyarok által oly ritkán fogyasztott hal. Pompás a halászlé a Bonchidai Csárdában vagy a Tisza túlsó partján lévő Halra bor Étteremben, de egyéb kiváló halas fogásokat is találhatunk itt. Gyermeked éppen nem az étteremkompatibilis korszakát éli? Akkor irány a Tisza-híd tokaji hídfőjénél lévő Taverna, ahol akár elvitelre is kérhettek a többféle frissen sült halból! Borkocsonyát kóstoltál már? Itt azt is kipróbálhatod!

És akkor szálljunk le a föld alá!

Ha már Tokajban vagyunk, nem szabad kihagyni a világhíres borokat. A pincelátogatást a gyerekek is garantáltan élvezni fogják. Különösen hangulatos a vasútállomással szemben, a hegy tövében futó Szerelmi pincesor, ahol tesztelheted a furmintot, a sárgamuskotályt vagy akár az ötputtonyos aszút.

és már csak aludni kellene egy jót!

Tokajban az utóbbi években gombamód szaporodnak a jobbnál jobb vendégházak, panziók, apartmanok. Ezek többnyire a belvárosban találhatóak, így a déli pihenőre is gyorsan odaérhettek a kiadós ebéd után.

Ha több napos utazást terveztek, érdemes beiktatni az időbe a környékbeli látnivalókat is. A közeli Tarcal vonattal is könnyen megközelíthető. Itt érdemes megnézni a Kopasz-hegy túloldalán lévő gyönyörű türkizkék vizéről híres bányatavat. Ha pedig már amúgy is benne vagyunk a túrázásban, akár ovisokkal is könnyen felkapaszkodhatunk a település fölé magasodó Áldó Krisztushoz, amely 8 és fél méteres magasságával Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránitszobra.

 

A tarcali bányató
Kép: Pinterest

Szintén a közelben van, és a gyerekek számára is érdekes Szabolcs község, melynek fő nevezetessége a honfoglaláskori földvár. Gyönyörű a közelmúltban felújított késő barokk Mudrány-kúria is.

Amint látjuk, Tokaj környékén egy igazán aktív hosszú hétvége is eltölthető. A tömegközlekedéssel érkezőknek pedig jó hír, hogy a Budapest felől érkező InterCity vonatok megállnak a városban, így ez a gyönyörű világörökségi helyszín a fővárosból két és fél óra alatt elérhető. Vonatpótlóbusz-mentes időkben persze. De Tokaj varázsa még egy átszállást is megér!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram