Ráhangolódás az őszre - 10 kihagyhatatlan kirándulóhely

2017. szeptember 17.
Szerző:  Szabó Kitti
Ráhangolódás az őszre - 10 kihagyhatatlan kirándulóhely
www.pinterest.co.uk
Számomra a legcsodálatosabb évszak az ősz, egész évben várom. A nyár nekem mindig nehéz, bezár a fullasztó hőség, talán még ingerlékennyé, fáradttá is tesz. Az a tudat éltet csupán, hogy a jönnek a kora őszi friss, párás reggelek, ami még éppen hogy csak jólesően megcsípi az arcomat, miközben szinte érzem, ahogy a föld is szusszan egyet, és belesimul a színpompás változásba.

Imádok ősszel nőnek lenni, ilyenkor tudom a legtöbbet kihozni  magamból. Léleksimogató harmonikus pasztellszínek, könnyű kabátok, csizmák, épen maradó smink… És persze előkerülnek az imádott hatalmas kötött pulcsik is. Többet vagyunk otthon, jobban figyelünk egymásra, a nagy beszélgetéseket pedig gőzölgő tea teszi hangulatossá, és persze mindenki szeret a gyerekekkel cuki takarókban vackolni a kanapén. A pocsolyázás, a gesztenye és falevél gyűjtés, az otthoni kreatívkodás, és a hatalmas, jóleső kirándulások, séták időszaka ez.

Az ovi, suli kezdés után pedig a legtöbb, amit tehetünk a gyerekekért, hogy minőségi időt töltünk velük. A következő kirándulási tippek garantáltan a feltöltődés, és a közös családi élményszerzés helyszínei lesznek:

 1. Budakeszi Arborétum

Ha túl vagyunk a kissé nehézkes odajutáson, hamar rájövünk, hogy a Vadasparkon kívül is van látnivaló a környéken. Rengeteg fafajtát, cserjét ismerhetünk meg a meseszép arborétumi környezetben, és ha szerencsések vagyunk akkor a mókusokat, és persze a területre jellemző élővilágot is felfedezhetjük. Babakocsival, kismotorral, rollerrel jól járható a terület. 

Megközelítés: Budakesziről Telki felé haladva a Budakeszi végét jelző közlekedési táblától 5 km-re jobbra található a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkoló. Az arborétumhoz vezető út ezzel  szemben indul menetirány szerint balra. Az arborétum bejárata előtt, az út mellett kialakított parkolóban meg lehet állni gépkocsival.

2. Dera-szurdok

Pilisszentkeresztről délre található ez a varázslatosan szép patakvölgy, amelyet mindenki csak Szurdokként emleget. Babakocsival nem járható, de 5-6 éves gyerekkel már neki lehet vágni. A mesebeli, romantikus tájat vízesések, fahidak, sziklák teszik felejthetetlenné. Kell ennél több?

Megközelítés: Autóval érkezve nagyon figyelmesnek kell lenni, mert nincs kitáblázva a Szurdok. Pomáz felől Pilisszentkereszt előtt kb 2 km-re ágazik le a bevezető út. A pomázi Hév állomásról pedig el lehet jutni busszal a Szurdok felső végéhez. 

 3. Normafa

Babakocsival, vagy kisgyermekkel tökéletes, jól járható gyalogtúrára lehet vállalkozni a környéken, akár a János-hegy érintésével is. Az itt található a térség legmagasabb pontja az Erzsébet-kilátó, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra. Mindenképpen érdemes felmenni. A látnivalók között kiemelném a Gyermekvasutat, és a Libegőt, valamint az Anna-réten felújított játszóteret. Kicsikre és nagyobbakra egyaránt gondoltak, unatkozni nem fog egy gyerkőc sem. Sőt egyedi módon itt a sérült gyerekek számára is megfelelő speciális játszóeszközt is elhelyeztek. Teljesen alkalmas a helyszín egy egész napos kikapcsolódás biztosítására. 

{adselite}

Megközelítés: 21-es busszal a Széll Kálmán tértől húsz perc alatt elérhető, vagy a Fogaskerekű vasúttal a városmajori végállomásról. Hűvösvölgy felől természetesen a legélvezetesebb út a Gyermekvasúttal ígérkezik.

 

4. Gödöllői Arborétum

Gyerekekkel, babakocsival igazán könnyű útvonalon frissülhetünk fel a Gödöllői Erdészeti arborétumban. A terület nincs szigorúan karbantartva, így azt érezzük, hogy egy “igazi”, tehát nem mesterséges erdőben sétálgatunk. Nagy területen rengeteg fa-és cserjefajtát csodálhatunk meg. Segítséget nyújt bejáratnál kapott térkép, amin az ajánlott útvonalakat találjuk. Piknikező rétre, és erdei játszótérre is bukkanhatunk a túránk során.

Megközelítés: Gödöllőről déli irányban az Isaszegi úton haladva, az első vasúti átjárón áthaladva érünk az Arborétumhoz.

 

5. Gellért-hegy

A Gellért-hegy ilyenkor ősszel sem okoz csalódást, elképesztő szépségével várja a könnyed sétára, kikapcsolódásra vágyó családokat. Találunk itt remek csúszdás játszóteret is a kicsik örömére. Érdemes feltöltődni a csodaszép pesti panoráma látványával is, miközben a hangulatos sétányokon feljuthatunk a Szabadság-szoborhoz. Bármerre is indulunk elégedettek leszünk, hisz ne felejtsük el, hogy a Gellért-hegy a Világörökség részét képezi. 

Megközelítés: Budapestről bárhonnan, gyorsan megközelíthető.

6. Nagyrét

Nagy­ré­t a Hüvösvölgyben terül el, és egyedi módon teljesen akadálymentesített tanösvénnyel rendelkezik. Az élővilág felfedezése mellett lehetőségünk nyílik sportolásra és piknikezésre is. A nem zsúfolt, békés családi programok kedvelői előnyben.

Megközelítés: 56-os villamossal, vagy autóval a Nagykovácsi út felől lehet lekanyarodni a rétre.

http://indafoto.hu Szabalaca67 fotója

7. Spartacus tanösvény

A Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye a Spartacus-ösvény, melyet pár éve teljesen felújítottak, immár egyértelmű jelzések, táblák segítik a kirándulók haladását. Pilisszentlászló központjából indul a körtúra, és a Spartacus-ösvényen, a Telgárthy-réten, majd az Apát-kúti-völgyön keresztül visz vissza a településre. A túra nem minden része vállalható kisgyermekkel, mert tulajdonképpen végigkanyarog a hegyen. Egyes szakaszokon nagyon beszűkül az ösvény, máshol gázlókon, köveken vezet az út. Némi szintkülönbséggel is számolni kell, illetve esős időben óvatos haladás javasolt. Viszont ha belevágunk biztosan nem csalódunk majd, a panoráma, és a vadregényes túraútvonal kárpótol minket a "munkáért". Ha családi együttlétre vágyunk, akkor a legjobb választás.

Megközelítés: Szentendre-Visegrádi közötti országútról.

https://hu.3e601316a3b09bdfec5049aeb00b5cc0-gdprlock

8.  Szentendre Skanzen

Az ország egyik kiemelkedően gyermekbarát múzeumát azt hiszem senkinek nem kell bemutatni. Az egész évben tartó izgalmas programok mellett a múzeum az új gyermek-élménypontokkal is a családok kedvében szeretne járni. A Mesekertre külön érdemes figyelmet fordítani. Ezen a játszótéren szó szerint mesébe csöppenünk. Kő Boldizsár szobrászművész és csapata elevenítette meg a magyar népmesék ismert figurát. Találhatunk még itt érdekességeket: csodacsűrt, bábszínházat, kisboltot, fotóműtermet, gyerekgazdaságot. 

Megközelítés: Budapestről a Batthyányi térről HÉV járatokkal juthatunk el Szentendrére, onnan pedig helyi autóbuszra felszállva érjük el a Skanzent. Autóval a 11-es úton haladjunk.

www.skanzen.hu

9. Tata

Az ország egyik legrégebbi mesterséges tava, az Öreg-tó, talán a legszebb látnivaló Tatán és környékén. Európa egyetlen olyan városi tava, ahol az ősszel és télen rengeteg vadlúd és más költöző madár talál átmeneti menedéket. A Zsigmond vár is jelentősen emeli a hely szépségét. A tavon lehetőséget kapnak a vízi sportok kedvelői a kikapcsolódásra, és sétahajózásra is készülhetünk. 

Megközelítés: M1-es vagy 11-es útról autóval jól megközelíthető a település, onnan már nem téveszthető el az irány. Ha tömegközlekedünk, akkor gyorsabb lehet vonatra ülni, majd helyi járattal kimenni a tóhoz.

www.juno.hu

10. Brunszvik Kastély és parkja (Martonvásár)

A csodaszép kastélypark szintén egyedülálló az országban, gyönyörű nemes fák díszítik, melyeket igazán érdemes ősszel látni. Angol-neogót stílusú maga a kastély, ami szintén figyelemre méltó. A hangulatos tó partján könnyű sétákat lehet tenni kisgyerekkel is, vagy egy kora őszi napon a piknikezés is szuper időtöltés lehet. Beethoven is megfordult errefelé, nevét itt működő múzeum is viseli. Ha már erre járunk, akkor az Óvodamúzeum is különleges élménnyel gazdagíthatja a családokat. 

Megközelítés: Budapestről vonattal a Déli Pályaudvarról rövid időn belül eljutunk a településre.

http://kozelestavol.cafeblog.hu


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram