WC- para a játszótéren - hova menjen a gyerek, pláne a felnőtt?

2017. június 16.
Szerző:  Cukimamik Team
WC- para a játszótéren - hova menjen a gyerek, pláne a felnőtt?
Kulturált, civilizált emberek lévén, jó példával élen járva próbáljuk megtanítani a gyerekeinknek a nyilvános helyeken való viselkedés szabályait – ami azonnal felborul és totális öngóllá változik, amikor a gyereknek (vagy anyának) pisilnie kell a játszótéren.

Mert WC ugye, az ott nincs. Minek is? Hiszen csak bölcsis és ovis gyerekek látogatják, friss anyukákkal, gyakran nagy pocakkal…. márpedig mind tudjuk, hogy nekik aztán igazán nincs szükségük nyilvános illemhelyekre, ugyebár? 

Ha az ember elindul a gyerekkel az játszótérre, akkor azért egy-két órát szeretne ott tölteni, annyi kell, hogy a kölykök kitombolják magukat és kellőképp elfáradjanak. Teljesen bizonyos,hogy fel fog merülni a mosdó probléma – tulajdonképpen mind tudjuk, hogy a gyerek első szava az lesz a játszótéren, hogy „Anyaaaa, pisilni kell!” – annak ellenére, hogy indulás előtt egy fél óráig harcolunk, hogy menjen el wc-re. Ha közeli játszóteret választunk, akkor van lehetőség arra, hogy gyorsan hazaszaladjunk elintézni a kis és nagy dolgokat, de mi a helyzet az izgalmas, nagyobb utazással járó, távoli játszóterekkel? Akkor marad a bokor, a fa, a kerítés vagy a ház töve. Ami akkor sem illemhely, és pláne nem megoldás, ha egy gyerekről van szó, akikkel azért többnyire rugalmasabbak vagyunk ilyen esetekben.

Nehezített pálya a több gyerek. Ott még a közeli játszótér is problémát okoz, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy ha a kicsivel fel kell szaladni, akkor a nagy épp a legnagyobb játékban van a barátaival és hangos nemtetszéssel (lásd, visítással) fogja kifejezni a véleményét. Vagy vice versa. Békés elintézési mód nem létezik – de ha valaki ismeri, árulja el nekünk.

És persze, ha sikerül valami csoda folytán elindulni, akkor sem életbiztosítás, hogy hazaérünk, hiszen egy két éves még nem biztos, hogy akár percekig is visszabírja tartani, pláne, ha már amúgy is az utolsó előtti pillanatban szólt.

Ráadásul kényelmetlen és kellemetlen: ott áll a gyerek letolt gatyával, világít a popója, egyik kézzel tartod, hogy ne boruljon fel, a másikkal fogod a nadrágját, szoknyáját, figyeled, hogy ne fröccsenjen rá, kotorászol zsepi után, amit aztán nem tudsz kidobni, keresni kell vele egy szemetest – kész tortúra, főleg kicsi gyerekkel. A nagy dolog meg már a bizarr kategória: mivel azért illendő eltüntetni a nyomokat magunk után, ilyenkor alakul át a szülő egyszemélyes alapozó brigáddá és kézzel, körömmel, kislapáttal ás, mint az őrült. Vagy zacskózik. Az sem jobb.

Megalázó, kényelmetlen és megszégyenült érzés, minden alkalommal.

Most komolyan: ha felépítjük a csili-vili, uniós szabályoknak megfelelő, gumiborításos, horror drága fa játékokkal felszerelt trendi játszóteret, mi a fenéért nem lehet belekalkulálni egy mosdót? Vagy akár csak egy mobil wc-t? Az sem ideális megoldás, de még mindig jobb, mint az utca. Mármint, ha rendben van tartva.

És nem csak a gyerekek miatt. Tudom, hogy ez most furán fog hangzani, de a szülőnek is kellhet pisilni. Teljesen mindegy, hogy anyuka, apuka, nagymama, nagypapa – mind ugyan úgy működünk, és senkinek sem kényelmes hosszú órákig visszatartogatni, toporogni, mocorogni, utána megy úgy rohanni haza, hogy még egy fagyira sem állunk meg, különben anya összepisili magát. Ha meg épp terhes, akkor erre elég egy fél óra is…

Persze van pozitív példa is. Az újonnan épült tematikus játszótereken már odafigyelnek arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a látogatóknak, gyereknek, felnőttnek egyaránt, de ez még mindig elenyészően kevés és napi szinten kevés családnak elérhető, pláne rendszeresen.

Megoldás nincs, tanulság elenyésző, igény viszont lenne, egyre szignifikánsabban. Ahogy lenne igény pelenkázóra, szoptatásra alkalmas helyiségre is, de erről már beszélni sem  merek. 

A következő listánkban megtaláljátok azokat a budapesti  játszótereket, ahol van mellékhelyiség. Ha tudtok még ilyet, írjátok meg nekünk, hogy folyamatosan tudjuk frissíteni a listát!

Hajógyári sziget játszótér mellett illemhely és pelenkázó is található!

Kopaszi-gát

Olimpia Park

Szent István Park

Ceruzás játszótér

Heltai téri játszótér

Helikopter lakópark játszótere

Cerka Firka játszótér

Petőfi utcai játszótér 

Kós Károly téri játszóterek

Károlyi Kert

Rumini játszótér

Millenáris

Feneketlen-tavi játszótér

Pom-Pom játszótér

Városligeti játszótér

Margaréta játszótér 12. kerület

Az óbudai Máltai játszóterek:

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram