Elugrottunk megnézni a Tisza-tavi Ökoncentrumot, ami minden elvárásomat felülmúlta

2017. máj. 17.
Szerző:  Cukimamik Team
Elugrottunk megnézni a Tisza-tavi Ökoncentrumot, ami minden elvárásomat felülmúlta
Egy ideje már szemezgetek a Tisza-tavi Ökocentrum Látogatóközponttal, ami Poroszlón található. Mivel a hétvégén arra jártunk, nem hagyhattam ki a lehetőséget, és megnéztük belülről is. Egy rövid kis kitérőre gondoltam, amikor beugrottunk, de sokkal többet kaptam, mint amire számítottam. Csak az járt a fejemben, amikor kijöttünk, hogy ez nagyon jó, ide mindenkinek el kell jönnie. 

Az Ökocentrum Poroszlón található, ami az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül. Az Ökocentrumhoz tartozik egy 7 hektárnyi szabadidőpark, aminek a látványa is lenyűgöző.  Az Ökocentrum és a szabadidőpark bejárására szánjatok kb. 3 órát. Utunkat először bent kezdtük, ahol 1 milliónyi liternyi akváriumrendszerben láthattuk hazánk majdhogynem összes halfaját. Olyan érzés volt itt mászkálni, mintha egy tómeder alján sétálnánk, ahol karnyújtásnyira úszkáltak a halak a fejünk felett és mellettünk. Mindig is kíváncsi voltam testközelből megnézni egy harcsát vagy pontyot, de arra nem is számítottam, hogy 2 m-es halakkal is találkozunk.  A földszinten található éjszakai erdő kiállítás, és a Tisza-tó élővilágának megtekintése (békák, siklók), ami számomra érdekes volt semmi több, a gyerekek élvezték, főleg azt a részét, hogy elképzelték, hogy raknák a nyakamba a siklót, ha elkaphatnák. Pfffff.....

 

Nagyon szimpatikus volt számomra az itt dolgozó állatgondozók közvetlensége, és figyelmessége. A gyerekeket a vidrák látványetetése teljesen magával ragadta, ahol teljesen testközelben láthatták a vidrákat üvegfalon keresztül.

{adselite}

 A gyerekek részére kialakított "Elvarázsolt vízivilág" játszószoba lehetőséget ad, hogy a tapasztalataikat és ismereteiket elmélyítsék, mi pedig megnézzük mennyi mindent (nem) tudunk.:) Állítólag van 3D mozi, én nem találtam meg, bár annyira nem is kerestem.

ökocentrum

Az épület 7 szintjére feljutva a Tiszta-tó panorámáját élvezhetjük, és körbejárva az erkélyen megcsodálhatjuk a környező Bükk és Mátra körvonalait.

Az épületből kilépve a gyerekeknek lehetőségük van, hogy kirohangálják magukat a zöld parkban. Az épületet körülvevő parkot körbejárhatjuk, ahol állatsimogatóba érve kiskecskéket és bárányokat szeretgethetünk; állatbemutatókat tekinthetünk  meg, tovább sétálva a hagyományos magyar birkafélék mellett találkozhatunk ragadozó madarakkal, vörösrókákkal, sakálokkal, dámszarvasokkal, gólyákkal stb…Miközben kellemeset sétáltunk, és jól elfáradtunk (persze a gyerekek nem:) ), a gyerekek még kirohangálták magukat  kalandjátszótérnél, rönkjátszótérnél, kipróbáltak mindent,  mi pedig azt vettük észre, hogy eltelt a nap, és milyen jó volt itt lenni. :)


Ökocentrum elérhetősége: www.tiszataviokocentrum.hu

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth Lajos u. 41.

Nyitva tartás

november, december, január, február, március: 10:00-16:00

április,  május, június, szeptember, október: 10:00- 18:00

július, augusztus: 10:00- 19:00

Jegyárak:

nyári üzemben: 1890 Ft/fő

téli üzemben: 1490 Ft/fő

Az  Ökocentrum közelében található házi rétesest ne hagyjátok ki! Életemben nem ettem még ilyen finom epres rétest, mint itt...

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram