Ötletes firkálható falfelületek

2021. március 06.
(0 szavazat)
Szerző:  Szabó Kitti
Ötletes firkálható falfelületek
A te gyermeked is bepróbálkozik a falfirkálással? Ebben bejegyzésben megtudhatod, miért szeretnek a kicsik a falra rajzolni, és tippeket adunk alternatív megoldásokra, amik mindenkinek megfelelhetnek.

Miért a fal?

Végtelenül egyszerű, és kézzelfogható oka van annak, hogy a kisgyerekek a falat választják az alkotáshoz. Nekik állva kényelmes rajzolni, mert a csöpp testüknek ez a legkevésbé megterhelő. Az asztalkánál esetleg nem ér le a lábuk, vagy nem komfortos nekik a papír fölé hajolni. Így két irányba szoktak elindulni, vagy a falat szemelik ki, vagy hason fekve a földön rajzolnak.

A másik oka, amiért szimpatikus nekik a fal, hogy imádnak mindent kifesteni, kiszínezni. Egyszerűen vonzza őket az új lehetőség -mint macit a málnás-, hogy feldobják az ürességet, vagy csak megtapasztalják milyen a falra rajzolni.

A nagyon öntudatos, és bátor apróságok pedig a határokat feszegetik, és kíváncsiak mit szól apa, és anya ahhoz, ha ő tiltott helyre pingál.

Beszéld meg vele a szabályokat! Általában ott van a hiba a rendszerben, hogy nem gondoljuk, hogy a gyerek egy pillanat alatt összefirkálja a falat, amíg mi elmossunk két tányért. Pedig össze fogja. Nem is érti, hogy miért ne tehetné. Gyönyörű, egyszínű festővászon, meg egyébként is mindig dicsérgeted a csodás alkotásait. Az is járhat a kis fejében, hogy téged ajándékoz meg egy szép rajzzal. Miért ne kerülhetne fel éppen a falra ez a meglepi rajz? Ezt úgy lehet megelőzni, hogy abban a pillanatban, mikor először ceruzát, zsírkrétát, festéket adsz a kezébe, már el is mondod neki a szabályokat. Ezt rendszeresen ismételd el! Minden dolog keretek, és szabályok között zajlik, remélhetőleg ezt megérti a rajzolásnál is. Persze abszolút érthető, ha egy kisgyerek esetében néha a kíváncsiság győz. Lentebb majd arról is olvashatsz, mikor azt mondod, hogy “ám legyen”, és te veszed fel a lépést a gyermekünk igényeivel!

Még egy tanács a meglepik elkerülésre, hogy mindent készíts oda, amire alkotás közben szükség lehet! Tehát rövid időre se legyen a gyerkőc felügyelet nélkül! Készítsd ki a rajzeszközöket, telefont, vizet, kávét, zsepit stb.. Ha ki kell szaladnod valamiért, akkor számítani lehet váratlan fordulatra.

Akkor is történhetnek apró balesetek, ha a kicsi igyekszik betartani minden szabályt. Egy rossz mozdulat miatt is kerülhet egy kósza vonás a falra. Ilyenkor jöhet a jól bevált, és imádott a szódabikarbóna. Be kell nedvesíteni egy szivacsot, belemártani a szódabikarbónába, és óvatosan megsúrolni a falat, aztán száraz ruhával letörölni a felületet. Kész! Zsírkrétára is tuti tipp!

 

Ha beadod a derekad, és engedélyt kap a falfirka, akkor kipróbálhatod ezeket:

Táblafesték

Ez egy szuper praktikus festék, csak lefested vele a falat, és máris lehet rá rajzolni. Ugyanúgy fog funkcionálni, mint egy tábla, így letörölhető, firkálható falfelületet fog kapni a gyerkőc. Nagyon szép színekben is kapható, így csak a képzelet szab határt a fantáziátoknak. Ha olyan festéket veszel, ami krétával használható, akkor érdemes a szőnyeget eltenni a felület alól, mert a krétapor rá fog hullani.

 

Papírhenger a falon

Ez tulajdonképpen egy álmegoldás. Lehet kapni a képen látható papírhengert, ami akár magasan a falra is felfúrható, és a falon lelógó papír is biztosít egy firkálható felületet a kis művész számára.

 

Színezhető tapéták vagy falmatricák

Ezekkel is nagyon könnyű bánni. Egyszerűen fel lehet tenni a falra, öntapadós. Általában letörölhető, így ugyanazt a tapétát többször is ki lehet színezni, vagy kicsit átalakítani a hangulatotoknak megfelelően.

 

Mágnestábla

Nagyon jó megoldás az is, ha egy mágnestáblát, vagy egy normál krétatáblát szereltek fel a falra. Imádni fogja a gyerkőc ezt is! Ráadásul a mágnestáblán valódi mesevilág tud kialakulni, ha a hűtőmágnesek életre kelnek a rajzaitok segítségével.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram