Nyomtatás

Post-itoljunk!:) Kreatív játékötlet barkácsolni, rajzolni nem akaró gyerekeknek:)

2018. október 08.
(0 szavazat)
Szerző:  Cukimamik Team
Post-itoljunk!:) Kreatív játékötlet barkácsolni, rajzolni nem akaró gyerekeknek:)
Hogyan kössünk le 3 különböző korú gyereket egyszerre? Ez számomra kihívás nap, mint nap, mindamellett, hogy a 6 éves fiamat elég nehéz rávenni, hogy leüljön és alkossunk, rajzoljunk, barkácsoljunk, így mindig trükköznöm kell. 

Nem szeretem a kötelező dolgokat, ahol kényszerítem a gyermekem, hogy leüljön festeni, vagy rajzolni, ha nincs kedve. Úgy gondolom többet ártok vele, mint használna. Pedig kell a közös program, és egyébként is, bár számtalan mód van rá, hogy tudjuk helyes ceruzahasználatra rávezetni, fejleszteni a gyermek fantáziáját, leültetem őket az asztalhoz, és hozok nekik valami mesés dolgot a képzeletem titkos bugyraiból. Így jött, az öltet, hogy egyik reggel kitaláltam egy post-it játékot, amiben szívesen részt vettek a gyerekek.

post-it

Játékos fejlesztés

Amire szükséged lesz:

- 1 vagy 1-nél több gyerek;)

- post-it: minden színben, formában

- Scoth ragasztók

- színes ceruza

Játék:

Építsétek a legjobb barátotoknak házikót!

Mindenki kapott egy általa választott színes lapot, és a legjobb barátjának épített házat úgy, hogy csak post-it és scoth ragasztó (azért ez, mert kétoldalú ragasztó, valamint jól ragad) állt rendelkezésre. A végén lehetett ceruzával kiegészíteni, amit készítettek. 

Amit tapasztalni fogsz:

Ha nincs kedve a gyermekednek egyedül alkotni, ülj le mellé. Én csak így tudom rávenni a fiam, együtt készítünk feladatokat, és akkor nincs az, hogy "De csinálnod kell!", a legfontosabb, hogy ő is motivált!  Mellőzöm addig a főzést, takarítást, egy 20 perc belefér az életembe, hogy együtt legyünk. 

A közös tevékenységek alkalmával azt fogod tapasztalni, hogy megnyílik a gyermek. Rajzol, fantáziál, belemerül a munkába, és eszébe jutnak olyan dolgok, amit egyébként ha leülnél vele, hogy meséljen, nem biztos,  hogy eszébe jutna egy-egy sztori. Mialatt készítette kis munkáját mesélt az oviról, a konfliktusairól, én pedig kérdezés nélkül hallgattam. Közben a lányom is elmesélte az iskolai életet, miközben Hédi belegügyörészett a sztoriba, és így jókat nevettünk.

A végeredmény az lett, hogy mindenki megépítette a kis post-it álomházát, egy jót beszélgettünk közben.

Én pedig közben arra is szántam időt, hogy megtervezzem a következő hetem,  post-it-okkal teleragasztottam a naptáram, merthogy imádok kreatívan szervezni.:)

Miért a post-it-okat választottam?

Érdemes post-itokat választani a feladathoz, hogy a gyermek fantáziájára legyen bízva, hogy milyen formákat választ, és milyen színeket, melyre utána rajzolhat, ha pedig nem tetszik neki, amit készített, egy mozdulattal kicserélheti a nem kívánt részt.